www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Stroški popravila energetskega kabla
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.76
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 13, 2008 12:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hm...včeraj je bila tema cca 3 ure...z vodo sem pa potem kabel zalival da sem videl če so dobro popravili Laughing

Mona---koliko cca si pa plačal?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Dexboy
Član
Član

Pridružen-a: Pon 01 Sep 2008 22:46
Aktiv.: 5.46
Kraj: Horjul

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 13, 2008 2:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

//offtopic:

protoncek je napisal/a:
hm...včeraj je bila tema cca 3 ure...z vodo sem pa potem kabel zalival da sem videl če so dobro popravili Laughing

Resnično Laughing

Pri nas smo v 2 dneh 2x predrli vodovodno cev, telefonski kabel edino električnega smo zgrešili Rolling Eyes

In to na najbolj vroč poletni dan (lansko leto).. Stroške smo seveda krili sami (oz. jih je moj oče - ati Rolling Eyes )

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Djurodrljaca
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Dec 2003 16:31
Aktiv.: 1.66

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 13, 2008 5:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:

Mona---koliko cca si pa plačal?

Ob kateri uri pa si to naredil? Včeraj je pri meni (blok na Slamnikarski) popoldne zmanjkalo elektrike (vmes so spustili še ene par "testnih impulzov"). Je pa potem prišla elektrika nazaj in čez nekaj časa je spet prišlo do izpada. Vmes se mi zdi, da je bil poškodovan tudi telefonski kabel (internet ni delal).

Ne vem ali si za ta izpad (oz kar oba) kriv ti, ali pa so to povzročili delavci, ki rušijo stavbe pri domu za ostarele...

Zadnje čase pri nas kar redno prihaja do izpadov. Evil or Very Mad
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 13, 2008 6:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

"moj" izpad je bil na Mng Jug in okoli tuša...ampak ne voda in ne internet ni zaradi mene, na žalost Confused
Drugače tudi pri nas zadnje čase prihaja do izpadov, ja. So pa nedaleč od mene kopali za mlaj in lahko da so zadeli vodo, čeprav se ne spomnim da bi kaj špricalo Wink
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.98
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 13, 2008 7:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tisti kabel pa mora tam biti že dolgo ... če je na njemu zrastlo drevo - štor ... Think
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 13, 2008 7:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, okoli 30 let menda. Zato obstaja tudi možnost da sploh nisem bi jaz kriv, ampak poškodba...namreč že od začetka mi ni jasno da bi šel tako globoko...mogoče sem z tresenjem štora (v neposredni bližini kablov so bile tudi korenine) samo povzročil da se je poškodba do konca odprla in je pač prebilo na zemljo...nenazadnje bi bil tudi pečen, z obzirom da sem delal s kovinsko cevjo...
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.02
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 13, 2008 8:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Upam, da ne boš toliko nesramen, pa boš tožil elektro za ogrožanje Laughing Laughing

Kakorkoli, konec dober - vse dobro.

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 13, 2008 8:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odvisno...od velikosti računa...
Res se je vse dobro končalo, čeprav vedno bolj sumim da sem v resnici zadel ta kabel...nenazadnje je le 20kV...in bi moralo vsaj malo počiti, ali karkoli, stresti...tip od elektra je kar malo Shocked pogledal ko sem prvič rekel kaj naj bi bilo...
res je namreč da zadnje čase večkrat ven meče tukaj in menda na elektru še vedno ne vedo, zakaj...mogoče je bilo ravno tole že dalj časa v okvari in je vse skupaj le igra časa po sistemu "na napačnem mestu ob napačnem času"...
Nazaj na vrh
malci
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05
Aktiv.: 4.03
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 13, 2008 9:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iz izkušenj lahko povem (zaposlen na elektru), da če bi res poškodoval 20Kv kabel z železnim drogom, bi to prekleto dobro vedel in si zapomnil, vrejetno bi pa še spodnje hlače imele svoj vonj Very Happy

30 let nazaj še ni bilo 100% imeti služnost, toda po vsej verjetnosti jo imajo, saj gre za 20 kV kablovod, drugo je nizkonapetostno omrežje (NNO)

VolkD je napisal/a:

Ne verjamem ravno, da so energetski kabli 40 cm pod površjem.

ne, kabli ob polaganju morajo biti 80 cm globoko, vendar leta naredijo svoje, okolica se spreminja, ravno na kablu bi bilo dobro malo ponižati, ker je drugače trava neravna, potem pa pridemo na 20 cm

protoncek je napisal/a:
Ni bil trak, bila je neke sorte plastična strehica položena na kabel.

Tej strehici se reče Gal ščitnik, in se na VN kable polaga še sedaj cca 10-20 cm nad kabel, zadnje desetletnje ali dva se polaga tudi opozorilni trak v globini cca 20 cm.

protoncek je napisal/a:
Menda zdaj dajejo neke sorte opeko gor

Opeko so na kabel polagali cca 30 in več let nazaj, in to samo na nizkonapetostne kable, na VN kablih jo še nisem videl.

še o ceni: sicer ne vem natančno, toda mislim, da je cena VN spojke nekaj sto eurov. Toda še enkrat pravim, če nimaš stopljenega orodja in ni počilo, potem nisi neposredni ti kriv, kvečjemu posredno, kar se pa tudi plača Very Happy

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 13, 2008 9:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ja, torej spojka, pa gotovo delo mojstrov elektra, pa bager---torej lahko začnem prodajati bajto...v bistvu potem ni razlike med posredno in neposredno krivdo, če se oboje plača---no, po moje bi morali za eno in drugo imeti nekakšno dokazilo, kajne ?
Glede prvega stavka lahko rečem da ni bilo nič od tega...
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.98
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 13, 2008 9:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@protoncek, če ti bo kdo težil da plačaš naj ti to tudi dokaže. V roke mu porini tisti tvoj železni drog in reci naj zadevo ponovi in dokaže na istem kablu le nekaj metrov stran. Cool

Če se bo upiral pa mu obljubi, da si po uspešnem praktičnem dokazu pripravljen plačal še drugo spojko ... Twisted Evil

Nazadnje urejal/a Iztok Pon Okt 13, 2008 9:31 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
malci
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05
Aktiv.: 4.03
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 13, 2008 9:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če ne bi brskal okoli kabla bi kabel držal lahko še leto ali dve, ali pa celo desetletje, čeprav je bil že načet.

Kabel bi ti tudi brezplačno zarisali (označili), samo vprašati bi jih moral, (pa ne iz danes na jutri, vsaj kak teden prej).

Dokazilo bo lahko narejena spojka in potem kabel v obratovanju, če ne bi bila pri tebi napaka verjemi da ne bi kar zaradi lepšega kopali in delali spojk.

Zakaj je prišlo do napake je pa druga stvar

VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.02
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 13, 2008 9:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

malci je napisal/a:
VolkD je napisal/a:

Ne verjamem ravno, da so energetski kabli 40 cm pod površjem.

ne, kabli ob polaganju morajo biti 80 cm globoko, vendar leta naredijo svoje, okolica se spreminja, ravno na kablu bi bilo dobro malo ponižati, ker je drugače trava neravna, potem pa pridemo na 20 cm

In kdo je dolžan skrbeti oziroma vzdrževati kabel, ter njegovo mesto 80 cm pod površjem ?

Če lahko mimogrede pride na 20 cm, lahko mimogrede tak načet kabel pride tudi povsem na površje. Tu pa je lahko nevaren že triletnemu otroku.

Moja hudomušna pripomba o ogrožanju bi v primeru, da kabel ni bil 80 cm pod površino, pri povprečnem advokatu vsekakor dobila svojo težo.

Bozo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Jan 2004 9:21
Aktiv.: 2.78
Kraj: Lendava, Trimlini

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 13, 2008 9:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sodelavec je imel podoben primer kakšno leto nazaj. Okoli vrta je postavljal ograjo in je za lesene stebričke delal luknje z kovinsko cevjo ki je bila zašiljena. Premer cevi je bil okoli 15 cm in imel s strani navarjene klamfe kot ročaje. Pri zadnjem zamahu, ko je cev poletela v zemljo jo je tudi spustil, potem je začvrčalo. Vedel je, da je nekje v bližini kabel in je previdno z suho desko odstranil cev, katera ni imela več konice, sežgalo jo je. Poklical je na elektro, kabel so popravili, če je kaj plačal bom jutri povprašal. Še danes se smejimo temu, čeprav je človek zgolj srečo imel da je spustil cev (mislim da je že imel dovolj, zato jo je spustil).

LP
Božo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
qwertz
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Aktiv.: 13.21
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 13, 2008 9:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Električarje je treba dobesedno prisiliti, da se zganejo, lahko povem da sem 1 teden težil, da so prišli popraviti štango, ki je strohnela v zemlji in se naslonila na hruško. Zdi se mi skrajno neresno odlašanje tako nujnih posegov, saj so v bližini tudi drugi objekti in otroci (le kaj bi bilo, če bi slučajno na koga padlo). Dežurni se je še izgovarjal na "spore z lastnikom zemljišča!!??", v tem primeru smo to mi in jaz ne pomnim nobenih sporov... Ko so pa prišli so razrili cel sadovnjak, požagali hruško in vse pustili ravno tam kjer je padlo od rok... Me zanima, če bi lahko zahteval, da se kabel položi v zemljo...

Sicer imam pa eno anekdoto, ko smo podirali staro hišo (cimper so vlekli iz hiše) in je bila napeljava prestavljena iz hiše na štango (samo začasno), so malo preveč potegnili v stran proti štangi in cela vas je ostala brez elektrike ravno v času molže... po moje je šlo ogromno živcev...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 2 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni