|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
atomikus Član

Pridružen-a: Sre 15 Okt 2008 1:28 Prispevkov: 11 Aktiv.: 0.05 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Sre Okt 15, 2008 1:47 am Naslov sporočila: Štromar slab ali dober? |
|
|
Zadeva je taka, da jest res pojma nimam o štromu ampak res tist pojma edino kar imam je malo logičnega razmišljanja in internet se pravi vas.
No doma sem kuhinjo prestavil na drug konec stanovanja imel sem [slovenščina je zame španska vas] štromarja v stanovanju, ki je to delal štemal stene in rihtal vtičnice. Zadeva je taka zdej je stanovanje v končni fazi kuhinjo sem dobil in priklopil. Ampak cela kuhinja in nekaj osvetlajve par žarnic je obešeno NA ENO 10ampersko varovalko!!!
Ok to najbrž veste kaj se potem zgodi. No ko sem ga klical je rekel, da bo to tako urihtal, da bo dal še na eno varovalko.
Zdej mi pa povejte kaj bo on naredil s tem, da bo vse skupaj priklopil na še eno varovalko? WTF so to kašne fore štromarske, ki jih [slovenščina je zame španska vas] ne poznam al kaj?
Najbol se pa bojim od vsega, da sedaj, ko je vse porihtano, da je on vbistvu samo potegnil iz doze za luči štrom za celo kuhinjo in bo samo dal močnejšo varovalko, tako da bom nekega dne skuril stanovanje....
Danes pride sploh nevem kaj naj mu rečem in kaj bo naredil...
Ni pa to neka firma ampak [slovenščina je zame švedska vas] nek kvazi znanec.
Vem pa da je izšolan štromar in da verjetno zadeve zna, sam nevem tukaj je bil očitno prelen.
Aja pa še to, a obstaja na netu kaka formula za izračun koliko watov zdrži naprimer 10 16 ali 20 amperska varovalka pri 220v. Pa kolko morajo biti debele žice za posamezne varovalke.
Hvala vsem pa upam da dobim odgovor preden pride štromar. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.98
|
Objavljeno: Sre Okt 15, 2008 6:34 am Naslov sporočila: |
|
|
Moč izračunaš po enačbi moč=napetost * tok.
Primer P=230V * 10A = 2300W
1,5mm2 žica se običajno varuje z do 10A
2,5mm2 žica pa do maksimalno 20A, najbolj običajno pa do 16A
Debelejših žic pa običajno v hišni instalaciji ne uporabljaš.
PS ne se preveč jezati, štromarji smo čisto prijazni možakarji  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3580 Aktiv.: 15.98
|
Objavljeno: Sre Okt 15, 2008 8:00 am Naslov sporočila: |
|
|
jaz sem se pred letom preselil v blok, kjer je CELO stanovanje na eni FAZI!
Pa zaenkrat dela.... _________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 12.00 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Sre Okt 15, 2008 8:14 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
jaz sem se pred letom preselil v blok, kjer je CELO stanovanje na eni FAZI! |
Pri meni je cela hiša na eni fazi in ni nobenih težav. Imam občutek, da nisem edini  _________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.01
|
Objavljeno: Sre Okt 15, 2008 8:14 am Naslov sporočila: |
|
|
Stanovanje na eni fazi ni nič nenavadnega, imaš pa zato običajno 25A glavno varovalko. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
atomikus Član

|
Objavljeno: Sre Okt 15, 2008 8:55 am Naslov sporočila: |
|
|
Kašne kable ma to potem, če ima 25A, če je 20A max za 2,5mm kable?
In kaj to pomeni, da imaš celo stanovanje na eni fazi, to pomeni da imaš na eni varovalki? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
atomikus Član

|
Objavljeno: Sre Okt 15, 2008 9:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Aja pa še to kako to da običajno v stanovanje debelejših od 2.5 žic ne uporabljaš?
Ko pa so le te maximalno varovane z 20A varovalko.
230voltov * 20Amperov = 5600 watov
Steklo keramična plošča 6000-7000 watov + pečica 3500 watow = 10000 watow.
Naj mi kdo razloži zdej mojo kmečko logiko? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
atomikus Član

|
Objavljeno: Sre Okt 15, 2008 9:04 am Naslov sporočila: |
|
|
MadMax je napisal/a: |
Stanovanje na eni fazi ni nič nenavadnega, imaš pa zato običajno 25A glavno varovalko. |
Potem mora imeti povsod več kot 2.5mm kable? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DejanX Član

Pridružen-a: Sob 11 Okt 2008 18:09 Prispevkov: 72 Aktiv.: 0.35 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Sre Okt 15, 2008 9:22 am Naslov sporočila: |
|
|
atomikus je napisal/a: |
MadMax je napisal/a: |
Potem mora imeti povsod več kot 2.5mm kable? |
Ne. Debelina kablov je odvisna glede na porabnike. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.98
|
Objavljeno: Sre Okt 15, 2008 9:45 am Naslov sporočila: |
|
|
Večji porabniki so običajno trifazni- imaš torej tri varovalke. Pri 20A varovalkah bi šla torej skoznje moč 5600W * 3 = 16800W.
Štedilnik ima lahko predviden trifazni, dvofazni ali enofazni priklop (se izbira z mostički na priključku štedilnika). Novejši vgradni pa imajo dva priključna kabla (pečica in plošča), ki ju imaš možnost priključiti na dve različni fazi, ali pa samo na dve varovalki.
Včasih pa imaš res samo enofazno elektriko, tam pa znajo nastopiti problemi s pregorevanjem varovalk, še posebej če priklapljaš zelo močne porabnike.
Debelina žic ni odvisna od porabnikov, ampak od varovalke. Seveda moraš pa vse izbrati / določiti tako, da ustreza.
Pri štedilniku je pa tako, da običajno ni vse vklopljeno naenkrat. Ta podatek je maksimalna priključna moč.
Še tole: varovalka običajno ščiti vodnike, ne samih naprav. Tako da se dejansko po vsakem znižanju preseka mora postaviti ustrezna varovalka.
Primer:
1. trafo postaja - varovalke 3×100A - NN omrežje iz kabla 35mm (to sem se izmislil)
2. hišna priključna omarica - varovalke 3×25A - kabel do razdelilne omarice 4mm
3. V omarici varovalke 10A- priključeni kabli 1,5mm
4. v omarici varovalke 16A - priključeni kabli 2,5mm
V tem primeru bi hipotetično lahko v trafo postaji dal 10A varovalke, ki bi povsem zadovoljivo ščitile tudi tvoj 1,5 vodnik v hiši. In sploh nebi potreboval lastnih varovalk. Samo ko bi dva soseda v ulici vključila štedilnik, bi bili vsi brez elektrike
Običajno pa debelejše žice od 2,5mm ne uporabljaš zato, ker imaš v razdelilni omarici največje varovalke 16A (eventuelno tudi 20A). Z naslednjo debelino žice pa je že težje delati hišno inštalacijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

|
Objavljeno: Sre Okt 15, 2008 10:00 am Naslov sporočila: |
|
|
Aja pa še to kako to da običajno v stanovanje debelejših od 2.5 žic ne uporabljaš?
Ko pa so le te maximalno varovane z 20A varovalko.
230voltov * 20Amperov = 5600 watov
Steklo keramična plošča 6000-7000 watov + pečica 3500 watow = 10000 watow.
Naj mi kdo razloži zdej mojo kmečko logiko? |
25A je varovalka pred števcem, za njim imaš 10, 16 in 20A varovalke za posamezne veje (bojler, štedilnik, luči, ...).
Tvoja kmečka logika pozablja možnost, da bodo vsa grela na štedilniku hkratno v uporabi in tudi hkratno aktivna. To je v praksi verjetno kvečjemu če namenoma vse zadeve vklopiš hkrati.
Poleg tega ima štedilnik možnost 3-f priklopa, stanovanje z 1-f je pa pač omejitev, ki jo moraš vzeti v zakup. Nenazadnje si lahko tudi v stanovanje napelješ 3-f, pa plačuješ krepko več.... Razen če je v Butalah elektrika zastonj? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ferdo Član

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:10 Prispevkov: 354 Aktiv.: 1.49 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Sre Okt 15, 2008 10:13 am Naslov sporočila: |
|
|
Še en namig; pri bratu, ki ima stanovanje na eni fazi sem pred leti delal komplet novo instalacijo z razdelilno omarico in razpeljavo kablov. Ogrevanje ima izvedeno z električnimi radiatorji Glamoux, ki so v močeh od 1400W do 2000W. V stanovanju je še pečica, kuhalna plošča, pralni stroj, sušilec, infra peč v kopalnici in seveda bojler. Ob seštevanju maksimalnih tokov vseh naštetih porabnikov (brez razsvetljave, računalnika, radia, TV aparata,...), krepko presežeš amperažo glavne 35A varovalke (cca. 22kW => cca. 90-100A). Se pravi teoretično bi jo moralo kar pogosto prekurit. V praksi omenjena zadevščina prav lepo funkcionira, brez kakršnihkoli izpadov. Glavna varovalka je od priklopa, pred 7 leti še prva. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
atomikus Član

|
Objavljeno: Sre Okt 15, 2008 10:19 am Naslov sporočila: |
|
|
Ok to že da nebom imel nikoli več kot 2 kroga na pečici prižgana. Ampak mojster je men [slovenščina je zame švedska vas] naredu. Iz luči tm je valda 1,5mm kabel do luči 100% verjetno je tudi 2 fazna elektrika. Iz luči je peljal v kuhinjo. Kuhinja: pomivalni stroj 1kw, pečica 3,5kw, 2 kroga na plošči 2-3kw napa + luči nevem recimo 500w. Se pravi to so res max zadeve in nanese cca 8kw, ok recimo da bi jest rabil ene vsaj minimalno 6kw saj za pečico pa 2 kroga pa luči. 2 fazi po 1,5mm žice se pravi 2x 10amperski varovalki= max 4600w kar bo seveda premalo sigurno.
Zdej mogoče sem totalno zabluzil, ker nimam pojma o štromariji ampak tako nekako si jaz to predstavljam.
[slovenščina je zame španska vas] me pa zanima a bi bilo fejst narobe, če bi dal na 1,5mm žice 16amperske varovalke? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DejanX Član

Pridružen-a: Sob 11 Okt 2008 18:09 Prispevkov: 72 Aktiv.: 0.35 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Sre Okt 15, 2008 1:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
[slovenščina je zame španska vas] me pa zanima a bi bilo fejst narobe, če bi dal na 1,5mm žice 16amperske varovalke? |
Da. Varovalka mora biti primerna žici. Večja varovalka in ožje žice je pa najslabša varianta, ki je tudi zelo nevarna. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

|
Objavljeno: Sre Okt 15, 2008 4:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
atomikus:
Pod nujno si preberi pravila in jih dosledno upoštevaj!
Takšni neberljivi sestavki naj ostanejo pri tebi doma. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni