www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Stroški popravila energetskega kabla
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.76
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 17, 2008 9:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To je sicer res. Pojavlja pa se drugo vprašanje - in sicer kako naj jaz sploh vem da je tam kabel ? V zemljiškem izpisku tega ni napisano. To je bilo delano v času mojega zgodnjega otroštva in vprašanje je kako se take informacije prenašajo naprej. Če bi moj oče recimo vse skupaj prodal tretji osebi, potem novi lastnik ne bi imel pojma o kablu ter tako ne bi mogel biti kriv, moj oče pa tudi ne, saj ne bi bil več lastnik, nikjer pa ni uzakonjeno da bi take stvari moral povedati...torej bi elektro moral poskrbeti da je to zapisano nekam, najbolje v zemljiško knjigo. Če so "pozabili", potem je to njihov problem. Ni moja dolžnost spraševati okoli če ima kdo kakšen kabel ali cev na mojem.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.02
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 17, 2008 11:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po moje je elektro slabo vzdrževal traso kabla, sicer bi ne mogel zrasti tam tako velik štor.
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.76
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 18, 2008 9:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

slabo je še dobra beseda...na našem jih nisem videl še nikoli, pa že kar nekaj let tlačim zemljo. Vprašanje je, če so oni sploh natančno vedeli, kje gre kabel - ali po mojem ali po sosedovem (z obzirom da gre pol metra stran od meje).
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Gavran
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:16
Aktiv.: 1.75
Kraj: Posavje

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 18, 2008 12:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

malci je napisal/a:

Predvsem je lastnik dolžan poskbeti da se nad kablom ne izvajajo nobena večja zemeljska dela in izkopi.
Če pa elektro ugotovi, da se nekaj dogaja nad kablom, potem pa .........

Itak že skoraj za prelopatanje vrta rabiš soglasje občine, če pa kaj večjega delaš je pa to pogoj, če že nimaš gradbenega dovolenja.

lp
uroš

No ja, če je tako pa se ne čudim da nihče noče dati soglasja za kakšno polaganje infrastrukture pod zemljo - lastnik zemljišča ki je skoraj prisiljen dovoliti polagalcu infrastrukture dostop in razpolaganje z delom svojega zemljišča naj bo še odgovoren za last nekoga drugega...

Sedaj vem, da nikomur ne bom dovolil polaganja česarkoli po svoji zemlji. Vsaj ne bom odgovoren za nekaj, nad čemer nimam in ne morem imeti nadzora.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.01

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 18, 2008 2:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če boš hotel elektriko napeljano v novo hišo, boš odmislil tako mišljenje....
Znalo bi biti podobno pri drugih povezavah.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
malci
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05
Aktiv.: 4.03
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 18, 2008 8:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Gavran je napisal/a:
No ja, če je tako pa se ne čudim da nihče noče dati soglasja za kakšno polaganje infrastrukture pod zemljo - lastnik zemljišča ki je skoraj prisiljen dovoliti polagalcu infrastrukture dostop in razpolaganje z delom svojega zemljišča naj bo še odgovoren za last nekoga drugega...

in če bi bili takega mišljenja vsi, bi bili še vedno v kameni dobi.

Ne rečem, da moraš pusti prekopavati najlepši del parcele samo zato ker je nekaj metrov bližje, toda če ti položijo kabel tik ob mejo s sosedom,ne bo velike škode, poleg tega je v vsaki služnosti s strani elektro vpisano da se po opravljenem delu povrne zemljišče v prvotno stanje, pa tudi nekaj odškodnine dobiš, če se za to dogovoriš.

protoncek je napisal/a:
Vprašanje je, če so oni sploh natančno vedeli, kje gre kabel - ali po mojem ali po sosedovem (z obzirom da gre pol metra stran od meje).

za določanje pozicije kabla obstajao specifični instumenti, v zadnjem času pa je za vsako novo traso narejen tudi geodetski posnetek.

volkD je napisal/a:
Po moje je elektro slabo vzdrževal traso kabla, sicer bi ne mogel zrasti tam tako velik štor.

zakaj pa ne bi smelo zrasti drevo na kablu? Saj korenine ne preglodajo izolacije.
Potem takem bi morali imeti trase kablovodov posekane tako kot trase plinovodov? Very Happy

protoncek je napisal/a:
Pojavlja pa se drugo vprašanje - in sicer kako naj jaz sploh vem da je tam kabel ?

Če mi zabeleženo v zemljiški knjigi, potemtakem se mi zdi da res ne moreš vedeti, razen če imaš srečo in ti kak sosed vsaj namigne , če ne že pove..

lp
uroš

VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.02
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 18, 2008 11:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

malci je napisal/a:
zakaj pa ne bi smelo zrasti drevo na kablu? Saj korenine ne preglodajo izolacije.

Ravno zaradi takih primerov kot je tale.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4
Stran 4 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni