www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Nova napeljava (mansardno stanovanje)
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
dpavli
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Jan 2007 9:19
Aktiv.: 0.54

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 02, 2008 5:57 pm    Naslov sporočila:  Nova napeljava (mansardno stanovanje) Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

v stanovanjski hiši urejamo novo stanovanje v mansardi. Dovod je 3x6mm2 direktno iz glavne omarice (hiša ima 3-fazni priključek).

Ker nisem stoodstotno prepričan, ali sem zadeve pravilno dimenzioniral (nisem elektrikar), bi prosil, če lahko kdo na hitro pokomentira naslednjo shemo električne napeljave:

Serijska vezava porabnikov je seveda simbolična - pomeni, da so vsi tisti porabniki vzporedno na istem vodniku.

Nekoliko me skrbi to, da sem moral v kuhinjskem delu (rdeča barva), kjer so najmočnejši porabniki, vodnike iz 6mm2 deliti na več vodnikov preseka 2.5mm2. Verjamem, da ni najboljše, da so tisti porabniki za 32A varovalkami (v primeru, da bi recimo prebili), me pa zanima, kako je s tem v praksi?

Luči pa niso narisane, ker niso močni porabniki, in sem jih pač vedno nekam pritaknil. Nisem pa imel na voljo dovolj cevi, da bi lahko vlekel ločene vodnike za luči in jih posledično priklopil na svoje varovalke (omejitve samega prostora).

Za kakršnokoli mnenje se vnaprej zahvaljujem
LPd

EDIT/PS: Vse žice so mehke in samogasne.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.81
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 02, 2008 7:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za FID stikalo je pomemben podatek ''manjkajoč tok'' tok normalno je za kopalnice dimenzioniran 10 mA ( sicer 30mA ) potrebuješ pa res dobro ozemljitev in pravilno vezavo vse elektrike .

Varovalke imaš premočne. Namen varovalke je da varuje in mora biti dimenzionirana limito toka. Če uporabljaš močnega porabnika recimo steklokeramiko , pralni strojna trenutke se na mesto močne varovalke da počasno (oznaka C)

Tudi vodnike imaš močne , čeprav v bistvu nič ne škodijo

v kopalnico bi jaz dal 16A

steklokeramika 20 A, 4mm2 ( steklokreramika nima stalne špice , zato je lahko dimenzionirana nižje)

vtičnica , napa , pralni 16A

TV posebej ( in proč od hladilnika)+ DVD+-- - 10A ( + filter /prenapetostne konice)

klima , hladilnik , pečica 16 A

spalnica 10A

če imaš mehke žice potem moraš krimpat gor tulce.

Nazadnje urejal/a lucca brassi Ned Nov 02, 2008 7:41 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
malci
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05
Aktiv.: 4.03
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 02, 2008 7:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kolikor sem gledal tvojo shemo, mislim pa da ni optimalna - predimenzionirana, ter ob taki postavitvi FID stikala tudi večinoma nezaščitena.

Skratka, dovod iz glavne omare mora biti pri 3F sistemu 5 žic, preseka min 6mm2, pri daljših razdaljah (nad 10m) pa priporočam 10mm2. Fazni in N vodniki gredo preko Fid stikala preko varovalk do porabnikov. Varovalke običajno v gospodinjstvu zadoščajo 16A ter presek žic 2,5mm2. Če boš uporabil 16A varovalko bi moral po predpisih tudi za tokokroge luči uporabiti žico preseka 2,5mm2
Mimogrede 32A varovalk ne boš dobil nikjer več.

Mogoče bi za tokokrog, kjer boš imel pečici, klimo... uporabil presek 4mm2 in varovalko 20A, vsekakor pa ne 6mm2, predvsem zaradi težke izvedljivosti klemanja v dozah, pa tudi zaradi cene žic

dpavli
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 02, 2008 8:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lucca brassi je napisal/a:
Za FID stikalo je pomemben podatek ''manjkajoč tok'' tok normalno je za kopalnice dimenzioniran 10 mA ( sicer 30mA ) potrebuješ pa res dobro ozemljitev in pravilno vezavo vse elektrike .

Bom vzel na znanje, da mora biti diferencirni tok 10mA. Vezava je pravilna.

Varovalke imaš premočne. Namen varovalke je da varuje in mora biti dimenzionirana limito toka. Če uporabljaš močnega porabnika recimo steklokeramiko , pralni strojna trenutke se na mesto močne varovalke da počasno (oznaka C)

Tudi vodnike imaš močne , čeprav v bistvu nič ne škodijo

v kopalnico bi jaz dal 16A

steklokeramika 20 A, 4mm2 ( steklokreramika nima stalne špice , zato je lahko dimenzionirana nižje)

vtičnica , napa , pralni 16A

TV posebej ( in proč od hladilnika)+ DVD+-- - 10A ( + filter /prenapetostne konice)

klima , hladilnik , pečica 16 A

spalnica 10A

Močni vodniki naj bodo (da se ne bi grelo). Glede varovalk pa torej...

Kopalnica 16A
Steklokeramika 20A? Moč je kao 6.3kW kar nanese 27A (v špici seveda)
Vtičnice, napa, pomivalni 16A? Vtičnice so 3 komadi (nad pultom) - ne bi bilo bolje 20A?
Za ločevanje TVja ne vidim potrebe (z DVDjem bosta na isti fazi, prenos bo HDMI in ne analog)
Klima, hladilnik, pečica 16A? Maksimum vsega je cca 7kW, kar je krepko čez 16A.

če imaš mehke žice potem moraš krimpat gor tulce.

A zato, da je mesto priklopa trdo? Je to res potrebno?

malci je napisal/a:
Kolikor sem gledal tvojo shemo, mislim pa da ni optimalna - predimenzionirana, ter ob taki postavitvi FID stikala tudi večinoma nezaščitena.

Skratka, dovod iz glavne omare mora biti pri 3F sistemu 5 žic, preseka min 6mm2, pri daljših razdaljah (nad 10m) pa priporočam 10mm2.

Razdalja je nad 10m, vendar sem se vseeno odločil za 6mm2 - misliš, da ne bo dovolj?

malci je napisal/a:
Fazni in N vodniki gredo preko Fid stikala preko varovalk do porabnikov. Varovalke običajno v gospodinjstvu zadoščajo 16A ter presek žic 2,5mm2. Če boš uporabil 16A varovalko bi moral po predpisih tudi za tokokroge luči uporabiti žico preseka 2,5mm2
Mimogrede 32A varovalk ne boš dobil nikjer več.

Nekako sem se držal, da so vtičnice na 2.5mm2, medtem ko sem za luči uporabil 1.5mm2. Razen večji porabniki (kot recimo steklokeramika, kjer je 2x2.5mm2).

Tisti FID je mišljen samo za kopalnico. Drugače je celotna bajta na svojem FIDu.

malci je napisal/a:
Mogoče bi za tokokrog, kjer boš imel pečici, klimo... uporabil presek 4mm2 in varovalko 20A, vsekakor pa ne 6mm2, predvsem zaradi težke izvedljivosti klemanja v dozah, pa tudi zaradi cene žic

Dejansko sem te tokokroge že potegnil, tako da sem tudi klemal v dozah brez težav, cena žic pa bogpomagaj.

Bolj se mi gre za dimenzioniranje varovalk in grupiranje tokokrogov skupaj...

Hvala za pomoč in LP
Denis
Nazaj na vrh
jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.69

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 02, 2008 9:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uporabi gumb za iskanje - predvsem te zanima "faktor istočasnosti".
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
dpavli
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 02, 2008 9:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tvoj predlog mi žal ne pomaga dosti.

Vem, ne bodo hkrati obremenjeni vsi porabniki na 100% (vključno s termostatom steklokeramike, ki bo porazdeljeval špice). Obenem razmišljam, da je bolje, da so vodniki predimenzionirani, varovalke pa poddimenzionirane.

Še vedno pa nisem prepričan, kje je meja?

Hvala
D.
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.01

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 02, 2008 9:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Štedilnike, kamor spadajo tudi SK plošče, se da običajno priklopit na 3 faze. Tako je 3x16A polna kapa, torej tudi kabel 5x2.5mm2, pa lahko na to še pečico obesiš.

3x32A je že za proizvodnjo, hudiča, kaj boš s tem?
3x25 glavne varovalke je polna kapa že če se še ogrevaš na elektriko (ok, pustimo sprecifične izjeme). Na to pa potem obešaš 10, 16 in 20A varovalke v omarici za števcem.

Za instalacije praviloma trda žica, ob mehki nujno tulke.

Presek pa praviloma 1.5 za 10A varovalko, 2.5 za 16A, 4 za 20A (izjemoma tudi 2.5mm2).

Malce preuredi razporeditev po fazah, tudi luči veži na različne faze (da ne boš ob pregoretju neprave glavne var. ostal v temi).
Pa daj prosim ne delaj neumnosti kot so narisane npr. 2.5m2 na 32A varovalkah, pa notranja varovalka enaka glavni, pa podobno.
Vklopi kmečko logiko! Smile
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dpavli
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 02, 2008 10:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče je problem ravno v tem, da preveč kompliciram in premalo delam po kmečki logiki. In da to prvič počnem.

Za instalacije so mi vsi rekli mehka samogasna žica... za tulke sploh nisem vedel, da so takšna nuja. Je spoj brez njih sicer res tako zanič?

A bo tako ok?

Resnično hvala za pomoč
LPd

PS: steklokeramična plošča ima priklop za 2 žici, vendar iste faze (tako da 3x2.5 odpade, pa se mi je zdelo 2x2.5 čez glavo za 6kW).
Nazaj na vrh
faza220
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 31 Okt 2008 23:51
Aktiv.: 0.03

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 02, 2008 10:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

malci je napisal/a:

Skratka, dovod iz glavne omare mora biti pri 3F sistemu 5 žic,

Zakaj 5 žic? Ko sem jaz polagal inštalacijo mi je rajonski električar svetoval naj dam 4 žice.

L.p.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dpavli
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 02, 2008 10:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

faza220 je napisal/a:
malci je napisal/a:

Skratka, dovod iz glavne omare mora biti pri 3F sistemu 5 žic,

Zakaj 5 žic? Ko sem jaz polagal inštalacijo mi je rajonski električar svetoval naj dam 4 žice.

L.p.

Tudi jaz sem povlekel iz glavne omare 5 žic (za trifazni sistem): tri faze, ničla, ozemljitev.
Nazaj na vrh
faza220
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 31 Okt 2008 23:51
Aktiv.: 0.03

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 02, 2008 10:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz imam omarico kjer so varovalke,Fid,KZS direkt povezano z valjancem za ozemljitev (v razdelilni dozi za ozemljitev).
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jjakob
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 02, 2008 10:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Niti ni potrebnih 5 žic, če imaš en vodnik PE-N ter ga pred FIDom razdeliš na PE in N. Odvisno od izvedbe. V tvojem primeru med omaricama potrebuješ 5: L1 L2 L3 N PE (ločeno)
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
dpavli
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 02, 2008 10:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj torej, sem se v drugi iteraciji že približal izvedljivi rešitvi ali manjka še kaj? Wink

Hvala in LP
d.
Nazaj na vrh
jjakob
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 02, 2008 10:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bo vredu. Upam, da veš, da sam FID ne služi kot varovalka ter potrebuješ ločeno varovalko in močnejši FID (npr. 16A varovalko in 20A FID), ali pa uporabiš KZS, ki je FID in varovalka v enem.
Dovodne varovalke 3x25A: jih potrebuješ? Če so v glavni omarici že, so tu nepotrebne.

Če te prav razumem, imaš vse skupaj tako:
dovod - glavne varovalke - FID - KZS - odvod do dotične omarice ? KZSja tam ne potrebuješ.
Nazaj na vrh
dpavli
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 02, 2008 11:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jjakob je napisal/a:
Bo vredu. Upam, da veš, da sam FID ne služi kot varovalka ter potrebuješ ločeno varovalko in močnejši FID (npr. 16A varovalko in 20A FID), ali pa uporabiš KZS, ki je FID in varovalka v enem.

Priznam, nisem vedel. Torej bom uporabil kar KZS (razen če je drastično ceneje FID+varovalka?).

jjakob je napisal/a:
Dovodne varovalke 3x25A: jih potrebuješ? Če so v glavni omarici že, so tu nepotrebne.

Če te prav razumem, imaš vse skupaj tako:
dovod - glavne varovalke - FID - KZS - odvod do dotične omarice ? KZSja tam ne potrebuješ.

Tistih 3x25A je mišljeno v glavni omarici (pred odvodom do dotične omarice).

Hvala
LPd
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni