www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Mikro vodna turbina
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Jule
Član
Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48
Aktiv.: 11.79
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 14, 2008 11:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Koliko € pa je stal? Za ledico je dovolj Very Happy
Dorijan
Član
Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48
Aktiv.: 12.39
Kraj: južnoprimorska

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 15, 2008 2:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

in če bi naredil mlinsko kolo z zaprtimi stranicami. Bi bilo kod da bi imel več posodic razporejenih v krogu, v katerih bi se nabirala voda in bi s tem si povečal navor in zmanjšal hitrost, ki pa v tvojem primeru že v osnovi ne more biti tako velika.

oz. da predelaš wc kotliček, le da ko se plovec dvigne spusti vodo in dokler vsa ne steče se ne bo zaprl. Tako bi lahko precej povečal izkoristek.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s56al
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Sep 2005 12:03
Aktiv.: 3.32
Kraj: JN66SI & JN76TM

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 16, 2008 9:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dorijan je napisal/a:
in če bi naredil mlinsko kolo z zaprtimi stranicami. Bi bilo kod da bi imel več posodic razporejenih v krogu, v katerih bi se nabirala voda in bi s tem si povečal navor in zmanjšal hitrost...

To je bistvo mlinskega kolesa na gornjo vodo. Voda se nabira v prekatih na obodu kolesa in s svojo težo (potencialna enegija) obrača kolo, lahko zelo počasi. Zato tudi ima tako dober izkoristek. Problem je, da že želiš izkoristiti celoto razpoložljivo energijo vode, rabiš pri razpoložljivem padcu 2m kolo premera vsaj 3m (odvisno od izvedbe prekatov). Glej razlago par sporočil nazaj.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
matjazkariz
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Nov 2004 18:09
Aktiv.: 4.33

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 17, 2008 11:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne, ne, pozabite na mlinska kolesa. Ne moreš imet 4 meterskega kolesa za tisti vat energije. Potem je pa res cenejše in enostavneje montirati solarni panel...
Mr.Nice
Član
Član

Pridružen-a: Sob 12 Avg 2006 11:24
Aktiv.: 0.48
Kraj: okolica Maribora

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 17, 2008 11:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja zakaj pa ne bi naredil zgoraj višje zbiralnik vode, potem pa recimo z gasilsko cevjo pot naprej dol do kolesa.Mislim, da bi ustvarila kar velik pritisk in s tem moč.
Princip je isti kot pa hidroelektrarna....
Za višek vode v zbiralniku bi že nekak naredil, da bi odtekala.
Jaz sem gledal po National Geographic, ko sta ena dva ravno to nardila, samo da je bil na koncu trifazni motor,na njem pa majhno kolo, ki je na podlagi 4-ih barov generiral elektriko.Seveda je bil padec vode oziroma cevi po klancu navzdol kakih 200 m.
Mislim da je naslov oddaje Zemlja raziskuje, nisem 100%Smile
Nazaj na vrh
GregorN
Član
Član

Pridružen-a: Tor 20 Nov 2007 7:48
Aktiv.: 5.43
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 18, 2008 12:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mr.Nice je napisal/a:
Ja zakaj pa ne bi naredil zgoraj višje zbiralnik vode, potem pa recimo z gasilsko cevjo pot naprej dol do kolesa.Mislim, da bi ustvarila kar velik pritisk in s tem moč........

Ravno tole sta imela na mislim da je bil National Geographic, mehanika planeta, sta izdelala tole, morda se kje najde kakšen posnetek, če najdem prilepim.

PS: hitro našel: Klik

ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.98

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 18, 2008 1:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

matjazkariz je napisal/a:
Ne, ne, pozabite na mlinska kolesa. Ne moreš imet 4 meterskega kolesa za tisti vat energije. Potem je pa res cenejše in enostavneje montirati solarni panel...

Z njegovimi podatki o pretoku in višini je res bolje pozabiti na elektriko tam ven!

Morda koza ali dve, to bi preživelo Laughing

smartgsm
Član
Član

Pridružen-a: Sob 10 Apr 2004 11:54
Aktiv.: 1.54

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 18, 2008 12:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

http://www.hipowerhydro.com/Products.htm
Tukaj je en primer.

http://picasaweb.google.com/energieag70/PeltonAndTurgoTurbine#5219832372490615362
http://flickr.com/photos/peltonturgo/2637931471/
Ali pa to?

http://www.energyalternatives.ca/Amazing/itemdesc.asp?ic=ESD4P-B
http://images.google.si/imgres?imgurl=http://thumbnail.search.aolcdn.com/truveo/images/thumbnails/59/FE/59FE2B7CAEDD24.jpg&imgrefurl=http://video.aol.com/video-detail/pelton-assembly/3610460357&usg=__bXAHR8c2wOqPbIdf1FKAyeiFYN0=&h=90&w=120&sz=4&hl=sl&start=73&um=1&tbnid=UJ0bo9y__mpo6M:&tbnh=66&tbnw=88&prev=/images%3Fq%3DMicro-hydro%2BPelton%26start%3D60%26ndsp%3D20%26um%3D1%26hl%3Dsl%26sa%3DN

Robe na internetu je zelo veliko na to temo.

Samo denar ven pa bo...
Nazaj na vrh
ro-bi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 18, 2008 2:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

smartgsm je napisal/a:

Za turbino na tvojem prvem linku rabiš 200 do 600 GALON/MINUTO vode. Ali sploh veš, koliko vode je to???
Na drugem in tretjem linku ni nič uporabnega, samo slike.
Za četrti link iz velikosti lopatic predvidevam debelino curka vsaj 10 do 15mm, kar prinese spet KOLIČINE vode.

Na petem linku je opis, kako je sestavljena. In nekdo, ki ne ve nič, jo potem zna narediti??

Zakaj se vtikam?
Ker si pripel cel spisek linkov, ki si jih na hitro naguglal skupaj, najverjetneje pa teme sploh nisi čital.

smartgsm
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 18, 2008 2:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ro-bi je napisal/a:
smartgsm je napisal/a:

Za turbino na tvojem prvem linku rabiš 200 do 600 GALON/MINUTO vode. Ali sploh veš, koliko vode je to???
Na drugem in tretjem linku ni nič uporabnega, samo slike.
Za četrti link iz velikosti lopatic predvidevam debelino curka vsaj 10 do 15mm, kar prinese spet KOLIČINE vode.

Na petem linku je opis, kako je sestavljena. In nekdo, ki ne ve nič, jo potem zna narediti??

Zakaj se vtikam?
Ker si pripel cel spisek linkov, ki si jih na hitro naguglal skupaj, najverjetneje pa teme sploh nisi čital.

Drago RO-BI,
to so linki, ki sem si jih shranil ko sem iskal rešitev za kar malo večjo elektrarno.
Temo že spremljam od začetka. Linke sem pa pripel zato, ker je iz njih razvidno, da samo konkreten padec in konkreten pretok da energijo.

Vse ostalo je brez veze.....
Nazaj na vrh
ro-bi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 18, 2008 3:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha.
Potem oprosti, ko sem tako reagiral.
lp

smartgsm
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 18, 2008 5:10 pm    Naslov sporočila:  Re: Mikro vodna turbina Odgovori s citatom

satelitko je napisal/a:
Pred leti sem nekje zasledil mikro turbinice, ki se jih je dalo priključit na navadno vodovodnio pipo in je pač dajala nek minimalen tok. Imam parcelo z manjšim izvirom, katerega bi poskusil uporabit za polnjenje akumulatorja (kot dopolnilo sončnim celicam, oz. če bi zadoščalo, bi celice izpustil). Pričakovana poraba ni velika (el. pastir in kaka žarnica recimo pol ure na dan (noč). Seveda, če bi bilo energije dovolj, bi tudi apetiti zrasli v smeri kakega video nadzora ipd.
Vprašanje je torej, kje dobiti omenjeno mikro turbinico. Pretok je par litrov na minuto, padec pa realno cca 2-3 metre.

Iz tega padca in pretoka narediš lesen mlinček za okras.. če se pohecam Smile.

Jaz imam na voljo reko, ki ima prekot cca 6 m3/s pa sem v dilemi kako in kaj.
Je pa res, da imam zelo malo padca. Nekaj sem razmišljal o mlinkem kolesu.
Kaj pa bo iz tega bom pa [slovenščina je zame španska vas]...
Nazaj na vrh
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.22
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 18, 2008 5:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@smartgsm

Zate bi bila idealna Banki-jeva turbina.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
smartgsm
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 18, 2008 5:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Slowfly je napisal/a:
@smartgsm

Zate bi bila idealna Banki-jeva turbina.

Vem, sam to potem potegne za sabo kompletno dokumentacijo, zakup struge, pa se ekologi bodo zacel okol iskat razne žabe, tako da bom raje izbral drugo pot ....

V planu imam mlinsko kolo, ki ga spustim v strugo in pač poberem nekaj % energije, ki je na voljo.

Kak km nizje je elektrarna z priklopno močjo 50 kw.

Jaz pa bi rad samo 2% tega pa sem na konju.

Drugače pa sem ze vse prestudiral .... nč bat...
Nazaj na vrh
Mr.Nice
Član
Član

Pridružen-a: Sob 12 Avg 2006 11:24
Aktiv.: 0.48
Kraj: okolica Maribora

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 18, 2008 6:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Ravno tole sta imela na mislim da je bil National Geographic, mehanika planeta

Evo ravno to sem imel v mislih, samo sem malce zgrešil naslov oddaje, vedel sem da je nekaj v zvezi z Zemljo in ekologijo.
Takšnih primerov oziroma projektov bi lahko bilo še več, ekološko energijo zelo podpiram.
Aja mimogrede @smartgsm kako veliko mlinsko kolo pa misliš narediti?
Boš poganjal motor preko jermena ali imaš v mislih kakšno drugo opcijo?

pa lp
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 3 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni