www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

oživljanje DS1820 in PIC-a
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.61
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 13, 2008 4:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo, izpustil si pomemben podatek. Med zahtevo za konverzijo in ponovnim resetom potrebujejo tile dallasovi senzorji nekje od 93 do 750 ms za konverzijo (glej tabelo za t_conv v datasheetu).
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
smotanc
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Jan 2008 20:38
Aktiv.: 0.38
Kraj: Šentvid pri Stični

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 19, 2009 2:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, jasno mi je do tukaj ko prebereš LSB in MSB potem pa se mi zaplete pri tem da ne vem kje imam jst shranjeno to temperaturo ki sem jo odčital iz senzorja in kako jo prikažem na LCD.V kakšni obliki dobim temperaturo?

Če sem pravilno razumel je to tako da MSB pove števili pred decimalno vejico (23.xx). LSB pa št. za decimalno vejico xx

Lp Žiga
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
glavič
Član
Član

Pridružen-a: Pon 17 Maj 2004 23:12
Aktiv.: 1.35
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 19, 2009 8:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

smotanc je napisal/a:
Če sem pravilno razumel je to tako da MSB pove števili pred decimalno vejico (23.xx). LSB pa št. za decimalno vejico xx

Ne. MSB ti pove predznak temperature (0000000 je pozitivna temp, 11111111 je pa negativna). LSB je temperatura, katero moraš malo pretvoriti da dobiš temperaturo; se malo razlikuje za poz. in neg. temperaturo. To je zelo lepo opisano v pdf dokumentaciji čipa.
Nazaj na vrh
smotanc
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Jan 2008 20:38
Aktiv.: 0.38
Kraj: Šentvid pri Stični

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 20, 2009 3:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Žio!

Mi lahko poves kaj ter kako moram pretvoriti da bi temp. izpisal na LCD.Videl sem da je pri MSB skrajno levo 2 na -1 to pomeni število za decimalno vejico. Ce prav razumem je tam lahko 0 ali pa 5 kot recimo 12.5C ali pa 12.0C. zgornjih 7 bitov pa pove število pred vejico?Je tako?Med preberanjem datasheeta sem videl na dobimo temp. v stopinjah celzija.

Lp Žiga
Nazaj na vrh
glavič
Član
Član

Pridružen-a: Pon 17 Maj 2004 23:12
Aktiv.: 1.35
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 20, 2009 3:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

smotanc je napisal/a:
Žio!

Mi lahko poves kaj ter kako moram pretvoriti da bi temp. izpisal na LCD.Videl sem da je pri MSB skrajno levo 2 na -1 to pomeni število za decimalno vejico. Ce prav razumem je tam lahko 0 ali pa 5 kot recimo 12.5C ali pa 12.0C. zgornjih 7 bitov pa pove število pred vejico?Je tako?Med preberanjem datasheeta sem videl na dobimo temp. v stopinjah celzija.

Lp Žiga
MSB bajt ti pove predznak temperature.
Če je temperatura pozitivna (MSB = 0), potem LSB deliš z 2, in če je ostanek, potem pomeni da je temperatura xxx.5°C, drugače je xxx.0°C.
Če je temperatura negativna (MSB = 1), potem LSB dvojiško komplementiraš, prišteješ 1, in deliš z dve. Resolucija tamperature je potem ista kot pri pozitivnem številu.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni