www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Trifazni električni agregat
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.99

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 31, 2009 9:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

9kW ni enako 9kVA
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Deflektor
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 12:06
Aktiv.: 1.08
Kraj: Prlekija

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 31, 2009 10:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Verjamem, ampak mislim da je bil 9kW in ne kVA (kar je vsekakor premalo), sicer ne poznam razlik med tema dvema enotama.
Nazaj na vrh
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.99

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 31, 2009 10:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

9KVA = 9kW če je breme samo ohmskega značaja, električne peči, grelci.
V kolikor ni, in je zadeva induktivne ali kapacitivne narave, indukcijske plošče, računalniki (kapacitivno), motorji (induktivno) ipd., se v to številko šteje še jalova moč.
Tako s takim agregatom lahko ženeš motor z 5KVA (5kW) realne in 4KVA navidezne moči.
Brez, da bi opravil kompenzacijo jalove moči motorja ne boš mogel uporabiti vseh 9KVA za koristno delo. Ko zadevo kompenziraš, obnašanje porabnika približuješ k obnašanju idealnega, uporovnega grela.
Nazaj na vrh
bbrane
Član
Član

Pridružen-a: Čet 14 Jun 2007 15:02
Aktiv.: 2.69
Kraj: Cerkno

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 01, 2009 1:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo!

Malo sem pregledoval internetno stran proizvajalca teh agregatov. Zadeva sicer izgleda kar solidna. Vsekakor je tako zadevo treba preikusiti . Ni problem recimo pralni stroj, ker je pretežno ohmsko breme. Problem je hladilnik , močan kompresor,... Jaz bi ga obremenil najprej z pralnim strojem in nato še zagon hladilnika. Če to zmore je zadeva verjetno primerna.

Zakaj to pišem ; imam izkušnje z zelo podobno napravo, ki jo arksi omenja v prvem postu te teme in sprašuje po izkušnjah. Pred kakim letom sta pri nas po vaseh prodajala na zunaj popolnoma enake agregate ( napis modela + 8800VA) dva Italijana.
- 3x enofazna vtičnica
- 1x trifazna vtičnica
- 12 V DC , trifazne avt. varovalke, akumulatorski start,
ne spomnim se pa V-metra. Prodajali so po cca 900eurov. Sosed je " zbarantal"
mislim da na 500 ali 600 eurov. Prodajali so brez olja v motorju, tako da se ni dalo probati , če olja nisi imel doma. Zadevo je po nekaj dnevih pognal, nanj priklopil kotno brusilko moči 1800 W . Po nekaj vklopih in izklopih brusilke je generator nehal delovati. Napetosti na posameznih fazah so padle na L1 - 40V, L2 - 0V in L3 -80V. Nastala je neka prekinitev nekje v navitju. Je rekel , da bo dal previti.
Ko sem malo pregledoval vso stvar sem ugotovil, da je zelo soliden motorski pogon ( Lamburgini ),vendar pa izredno slabo dimenzionirano navitje generatorja. Kasneje mi je znanec ( ukvarja se z gradbeništvom ) povedal , da je kupil enako zadevo, ki mu sicer za manjša bremena, razsvetljavo , mešalec , ... dela OK, niti slučajno pa pravi , da ne zažene 1.5 kW vibratorja za beton.

Deflektor sprašuje o preseku priključnega kabla. Mislim, da se dobijo finožilnati kabli tudi večjih presekov . Velikost preseka pa je seveda zelo odvisna od razdalje od generatorja do priključne omare. Za razdaljo 10-15 m je dovolj že presek 6mm*2 in padec napetosti ne bo večji od 3% pri polni obremenitvi 3X25A.

Lep pozdrav!

VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.01
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 01, 2009 1:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Take agregate so "potujoči italijani" prodajali. Agregati so bili 2x vprašljivi. Prvič, ker so bili ponaredki, drugič pa zato, ker so bili ukradeni.
Sosed je tudi "kupil" tak agregat. No moje mnenje o tem priseljenem sosedu je sicer kakršno je. Nekajkrat je bil v koprskem hotelu "Zapor" in je namazan z vsemi žavbami.

Bom opisal še "nakup", ker sem bil zraven. Poklicali so me, da pomagam stroj vzet iz avta, zato, da bi si ga bolje ogledal. Ko je bil agregat na asfaltu, pa sosed lepo dvigne telefon in odtipka eno številko, ter reče, da kliče policijo.

Tudi če bi jo res klical, bi bilo brez veze, ker sta fanta skočila v avto in izginila hitreje, kot se plavi uspejo javiti na telefon.
Ko je bilo vse skupaj že davno mimo sem šele dojel kako stvari gredo.
No tudi ta agregat je kmalu izpustil dušo.

slavc505
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2009 14:36
Aktiv.: 0.01

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 01, 2009 2:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam podobne težave kot deflektor, z podobnimi porabniki in skupno porabo 16 - 18 kw. Moj kolega je že nabavil traktorski agregat, ki mu ga je priporočil in prodal njegov monter hladilnega bazena in sicer traktorski agregat EY 20 TC proizvajalca http://www.energy-gruppi.it/home.php?prodotti&gealtrigruppi_attacchitrattore#

Zanima me naslednje. Jaz imam za razliko od deflektorja elektronsko vodeni mlekovod. Kot sem se že enkrat pogovarjal z enim prodajalcem agregatov naj bi v tem primeru moral imeti agregat z stabilizatorjem kar se mi zdi, da ta proizvajalec ponuja kot dodatno opremo ( moja italijanščina
Confused Confused ) prav tako me zanima ali ne bi rabil za moje potrebe 20Kw (25kva) agregata. Prosim če mi lahko poveste kakšna je razlika med dvopolnim in štiri polnim agregatom oba namreč ponuja zgoraj omenjeni proizvajalec.

lp Slavko
Nazaj na vrh
int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.87
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 01, 2009 3:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Št. polov določa nazivne obrate.
Nazaj na vrh
Deflektor
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 03, 2009 12:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

(Št. polov določa nazivne obrate) Kaj to pomeni v praksi za porabnik, če se 2 polni vrti hitreje, 4 polni pa počasneje? Very Happy sem laik

Kot kaže se da dodatno opremo (regulacijo napetosti) dobiti samo na modelih višjih od EY 42 TCS

Zdi se mi da je to isti proizvajalec, kot jih prodaja Bider, ne vem pa kako je z stabilizacijo napetosti pri njem. Pri sorodnikih so nabavili Biderjevega 16kW, pa imajo Westfiliino molzišče z elektronskimi pulzatorji in rokami ki same dol jemljejo enote, zaenkrat niso še nič skurili, pa tudi tam so dojili z njim, kjer so skurili metatrone, žene pa ta generator samo porabnike v hlevu, hiša ni priključena nanj.

Hvala vsem za nasvete Very Happy
Nazaj na vrh
int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.87
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 03, 2009 10:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Močno priporočam, da generator poganjaš z njegovimi nazivnimi obrati.

Z obrati se spreminja frekvenca in zelo verjetno tudi izhodna napetost. Slednje je zelo odvisno od generatorja.

Neustrezni obrati bi lahko povzročili škodo tudi na generatorju.

Previsoka / prenizka napajalna napetost lahko poškoduje katerikoli trenutno vključen porabnik (TV ali PC v standby štej kot vključena).

Na frekvenco so neobčutljivi ohmski porabniki: klasične žarnice in grelci.

Manjša odstopanja frekvence (recimo 10%) lahko povzročijo nekaj nevšečnosti:Prehitevanje/zaostajanje radio-ure in nekaterih časovnih stikal.
Ne delujejo tako, kot bi morali, (ali sploh ne): zatemnilna stikala, tiristorska krmilija in usmerniki, mehki zagoni, frekvenčniki in naprave s PFC usmerniki.

Nazivni vrtljaji asinhronskega motorja so odvisni od frekvence.

Večja odstopanja frekvence lahko poškodujejo vse kar vsebuje 50Hz transformator ali elektromotorje.

Nekatere neprave z elektromotorji ali tiristorji so lahko občutljiva tudi na zamenjavo rotacije faze, kar se lahko zgodi npr. ob preklopu na napajanje iz agregata.
Pri elektromotorjih pride lahko do mehanskih poškodb naprav zaradi napačne smeri vrtenja. Pri napravah s tiristorskimi usmerniki je navadno potrebno zamenjati dve varovalki, redkeje tudi kak tiristor.

Če ti ni vseeno za priključene naprave, priporočam vgradnjo ustrezne prenapetostne zaščite med agregat in (vsaj kritčne) porabnike.
Nazaj na vrh
Deflektor
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 31, 2009 12:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No nekaj smo naredili, edino stikalo ni pravo in ga je še potrebno menjat, saj bi moralo biti 4 polno, je pa 3 in ne moreš z stikalom odklopiti nule iz javnega omrežja, posledično meče fit na generatorju ven, ko preklopiš.

Generator 16KW, moči ima dovolj za 3x25A, mogoče bi šlo celo 30A

In pa priklop, uporabljen je kabel 6 mm*2

A ve kdo kateri tip stikala Končar je to, GN ali 4G? Je pa za 63A?
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni