|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
GregaB Neznanec

Pridružen-a: Pet 19 Dec 2008 5:14 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Pon Feb 09, 2009 10:03 pm Naslov sporočila: Katero savno peč? |
|
|
Pozdravljeni!
Že več dni razmišljam o samogradnji finske savne.
Danes sem se malo pozanimal v Obiju ter Merkurju, vendar so me
razočarali s tem, da nimajo peči za savno na 2 fazo.
Imajo samo 3 fazo.
Problem pa je v tem, da v mojem stanovanju nimam 3 fazne vtičnice,
in naj bi bilo prezahtevno napelati, ker je zelo star blok.
Zanima me, kaj bi mi svetovali, da bi rešil ta problem?
Torej, da se savna segreje v čim hitrejšem času, ter naj bi bila uporabna
za 2 fazo
Hvala |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjakob Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12 Prispevkov: 1348 Aktiv.: 5.69
|
Objavljeno: Pon Feb 09, 2009 10:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če ti napeljava in varovalke zdržijo priključno moč peči, lahko enostavno vežeš faze skupaj, razen, če ima kak porabnik, ki potrebuje fazni zamik med fazami, npr. 3-fazni elektromotor ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.21 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Pon Feb 09, 2009 11:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
jjakob, ni ravno dobro vezati okoli 10kW grelec na eno fazo, se ti ne zdi?
Razen če bo kupil kakšno mini izvedbo pečke, ki je tam od 2,5kW naprej.... _________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.45 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Tor Feb 10, 2009 8:16 am Naslov sporočila: |
|
|
jjakob. Če bi jaz takole razložil mojemu očetu bi skoraj 100% počilo.
Ti si rekel, da se vežejo vse 3 faze skupaj.
Mogoče bolj pravilno bi bilo povedati da eno fazo lahko priključiš na vse 3 priključke peči. Samo toliko... Morda smo pa rešili kakšno varovalko.
Sicer se pa strinjam z aljošem. 10kW je pri 250V 40A.
Nazadnje urejal/a mucek4 Tor Feb 10, 2009 8:39 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Perhan Član

Pridružen-a: Sre 12 Mar 2008 20:04 Prispevkov: 191 Aktiv.: 0.91 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Tor Feb 10, 2009 8:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Kakšno stanovanje pa imaš v bloku, da si lahko omisliš celo savno?
Predvidevam da prav veliko savno ne boš imel, tako da ti svetujem da zadevo kolikor toliko vsaj poiskušaš skalkulirati.
Če prav razumem bi na vsak način imel 3f priklop. Opcija je, tako kot ti je svetoval jjakob, da jo zmontiraš na 1f, pri tem pa seveda posodobiš inštalacijo do savne.
PS:
Pri savnah in pri takšnih podobnih rečeh je ponavadi tako, da so aktualna prvih par tednov, kasneje pa ugotoviš da si jo postavil za BZ. Enako je z vrtnimi bazeni, garažnimi bowlingi, sobnimi kolesi ipd.
Pa vendar, če želiš si jo omisli. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.61 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Tor Feb 10, 2009 9:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Perhan je napisal/a: |
...
Pri savnah in pri takšnih podobnih rečeh je ponavadi tako, da so aktualna prvih par tednov, kasneje pa ugotoviš da si jo postavil za BZ. Enako je z vrtnimi bazeni, garažnimi bowlingi, sobnimi kolesi ipd. |
Ehm.... Ne, s savno sploh ni tako. Nam ni čisto nič žal, da smo jo postavili. Imamo pa tudi vezano na 1f (moč peči pa zdajle ne vem na pamet). V glavnem, ko priklopimo peč v savni, pade napetost v celi bajti za 20V ali več.  _________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boriskozjan Član

Pridružen-a: Pet 14 Nov 2008 23:23 Prispevkov: 956 Aktiv.: 4.73 Kraj: Šmarje pri Jelšah
|
Objavljeno: Tor Feb 10, 2009 1:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
nam so jo postavl pred kakih mesecem.
mamo 6kw na eno fazo. nism pa zihr če res rabiš 10kw. to je že kr velika savna. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bero Član

Pridružen-a: Pet 12 Sep 2008 12:24 Prispevkov: 268 Aktiv.: 1.31 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Tor Feb 10, 2009 2:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
@boriskozjan
6kW... Koliko se pa to pri računu za elektriko pozna?
Vem, odvisno od uporabe, ampak povej glede na tvoje izkušnje.
Hvala in lp.
Gašper. _________________ Najbolj neumno vprašanje je tisto, ki se ne vpraša. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boriskozjan Član

Pridružen-a: Pet 14 Nov 2008 23:23 Prispevkov: 956 Aktiv.: 4.73 Kraj: Šmarje pri Jelšah
|
Objavljeno: Tor Feb 10, 2009 5:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
hja, pojma nimam, 3 tedne nazaj so jo montiral, laufala je pa 4x. na računu se bo poznal šele čez čas =) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.21 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Sre Feb 11, 2009 12:10 am Naslov sporočila: |
|
|
Poznalo se bo pri poračunu...
Drugače pa, tisti ki bi imel doma savno le zato, da impresionira ljudi, sam gre pa 2x na leto notri-ne hvala, ceneje je če greš v pravo savno in pač odšteješ par €€€ _________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.98 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sre Feb 11, 2009 12:26 am Naslov sporočila: |
|
|
aljoš je napisal/a: |
...
Drugače pa, tisti ki bi imel doma savno le zato, da impresionira ljudi, sam gre pa 2x na leto notri-ne hvala, ceneje je če greš v pravo savno in pač odšteješ par €€€ |
Sem enakega mnenja. Sam grem v tako savno 2x letno in potem še pol leta študiram , če sem celo uro s presledki res prenašal tistih 92 ̊ kolikor je notri kazal toplomer ...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.45 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Sre Feb 11, 2009 8:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz ne rabim savne. V pisarni zaradi zmrznjenega sodelavca vse dneve 28 stopinj. Mislim da je to dovolj za nekaj časa. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
winky Neznanec

Pridružen-a: Sre 11 Feb 2009 10:26 Prispevkov: 4 Aktiv.: 0.02 Kraj: Tuštanj / Moravče
|
Objavljeno: Sre Feb 11, 2009 11:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Lep pozdrav! Po vsem prebranem se ti v nesplača delati prenove inštalacije saj boš za vse skupaj porabil ravno toliko čene veliko manj, kot če greš nekam v savno naprimer v kak center ali podobno. Sam živim v hiši in prijatelj prodaja savno 2 uporabljeno saj je ne rabi več. To je bila pač takrat njegova muha in ko se jezapičil v to je savno kupil. Tako sem mislil sam postaviti njegovo savno pa se ne splača odvisno od tega kako si to res želiš in koliko časa imaš. Če pa se kdo zanima za savno naj pove  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni