|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Primož Član

Pridružen-a: Ned 05 Dec 2004 22:44 Prispevkov: 231 Aktiv.: 0.97 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Sre Feb 11, 2009 11:44 pm Naslov sporočila: FID meče ven |
|
|
Ali je normalno, da ko na klasični 3-fazni vtičnici npr. s "faznpriferjem" naredim stik med 4 jezički za ozemljitev, vrže FID ven? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ravnik Član

Pridružen-a: Sob 07 Feb 2009 17:09 Prispevkov: 13 Aktiv.: 0.07 Kraj: Topol
|
Objavljeno: Čet Feb 12, 2009 12:01 am Naslov sporočila: |
|
|
Fid stikalo izklopi če zazna da tok nekam odteka, torej očitno se to zgodi ko tikaš kontakte, čeprav se to nebi smelo dogajati. _________________ E=mc^2 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Primož Član

|
Objavljeno: Čet Feb 12, 2009 12:19 am Naslov sporočila: |
|
|
Še eno vprašanje. Kako se strokovno imenuje "navadna"-ploščata 3 fazna vtičnica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.02 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Čet Feb 12, 2009 12:32 am Naslov sporočila: |
|
|
Tisti štirje "jezički" niso vezani skupaj. Dva sta na 0 (neutral), dva pa na ozemljitvi.
Mogoče ti je sedaj malo bolj jasno zakaj FID reagira. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.02 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Čet Feb 12, 2009 12:34 am Naslov sporočila: |
|
|
Primož je napisal/a: |
Še eno vprašanje. Kako se strokovno imenuje "navadna"-ploščata 3 fazna vtičnica. |
Poskusi 3P _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
forest70 Član

Pridružen-a: Ned 20 Jul 2008 1:00 Prispevkov: 588 Aktiv.: 2.85 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Čet Feb 12, 2009 12:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Tisti štirje "jezički" niso vezani skupaj. Dva sta na 0 (neutral), dva pa na ozemljitvi.
Mogoče ti je sedaj malo bolj jasno zakaj FID reagira. |
Lepo si to povedal, mogoče samo, da 0 (neutral) in ozemljitev nista skoraj nikoli na istem potencijalu, zato ko narediš stik steče nek tok in če je ta večji od toka napake (npr. 30mA) FID stikalo izklopi.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Primož Član

|
Objavljeno: Čet Feb 12, 2009 12:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Aha. Jaz sem mislim da so vsi štirje ozemljitev. Je pa hecno, ker lahko praktično vsakdo "po nesreči" vrže ven FID, ker so ti štirje jezički precej izpostavljeni.
Samo hipotetično vprašanje, kaj če nimamo FIDa, ničelni vodnik pa izpade. Če na neki drugi vtičnici vklopimo nek porabnik, dobimo na ničelnih jezičkih fazo in nas strese?
Kaj pa angleški ali nemški izraz za to vtičnico? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.87 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Čet Feb 12, 2009 1:24 am Naslov sporočila: |
|
|
Samo hipotetično vprašanje, kaj če nimamo FIDa, ničelni vodnik pa izpade. Če na neki drugi vtičnici vklopimo nek porabnik, dobimo na ničelnih jezičkih fazo in nas strese?
|
Če izpade dovodna nula, bodo vsi enofazni porabniki delovali medfazno in sicer minimalno dva porabnika. Npr. imaš takrat vse izklopljeno in prižgeš eno luč in še ne sveti dokler ne boš prižgal ene druge luči, ki je na drugi fazi, takrat bosta obe svetili na medfazni napetosti.
V takih primerih se najhitreje uničijo porabniki, ki so vedno priklopljeni na vtičnice; TV, radio, rač,...
Če sta glavna nula oz. vhod FID-a in ozemljitvena zbiralka premoščeni (velja le, če je dovod min. 16mm*2) se to ne bo zgodilo, ker bo ozemljitev postala nula. Če je le ta slabo narejena se lahko pojavi na njej napetostni potencial in človeka lahko na napravah s prevodnim ohišjem tudi strese. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
forest70 Član

Pridružen-a: Ned 20 Jul 2008 1:00 Prispevkov: 588 Aktiv.: 2.85 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Čet Feb 12, 2009 1:24 am Naslov sporočila: |
|
|
Aha. Jaz sem mislim da so vsi štirje ozemljitev. Je pa hecno, ker lahko praktično vsakdo "po nesreči" vrže ven FID, ker so ti štirje jezički precej izpostavljeni.
Kaj pa angleški ali nemški izraz za to vtičnico? |
V primeru ko uporabljaš zaščito pred napetostjo dotika - Ničenje je zadeva ZELO nevarna in te lahko strese ali celo ubije !!!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ravnik Član

Pridružen-a: Sob 07 Feb 2009 17:09 Prispevkov: 13 Aktiv.: 0.07 Kraj: Topol
|
Objavljeno: Čet Feb 12, 2009 3:27 am Naslov sporočila: |
|
|
A ni tako da je N PE odvisen od sistema TN-CS in TN-C _________________ E=mc^2 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebaveh Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51 Prispevkov: 1671 Aktiv.: 7.88 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: Čet Feb 12, 2009 8:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
Poskusi 3P |
Že sam sem pred časom iskal izraz, vendar je nemci že tako dolgo ne uporabljajo, da so jo očitno že čisto pozabili. Na nekem forumu omenjajo da je "Standard des Herstellers WALTHER", nato se nekje omenja da je izvedenka od Perilexa.
V glavnem - ne računaj na to da bodo v trgovini razumeli kaj drugega, razen imena "ploščati trifazni vtič". |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Primož Član

|
Objavljeno: Čet Feb 12, 2009 9:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede na to, da se 3-fazni konektorji precej razlikujejo od kontineta do kontinenta in celo države, me zanima kakšnega "porekla" je ta naša vtičnica. Jugoslovanskega najbrž ne? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebaveh Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51 Prispevkov: 1671 Aktiv.: 7.88 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: Čet Feb 12, 2009 9:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz pravim da nemškega. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.94 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Čet Feb 12, 2009 9:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
sebaveh je napisal/a: |
Jaz pravim da nemškega. |
Toćno,To sem stare načrte v eni tovarni ki sem bil zaposlen v konstrukciji. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2743 Aktiv.: 13.21 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Čet Feb 12, 2009 10:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
forest70 je napisal/a: |
Lepo si to povedal, mogoče samo, da 0 (neutral) in ozemljitev nista skoraj nikoli na istem potencijalu, zato ko narediš stik steče nek tok in če je ta večji od toka napake (npr. 30mA) FID stikalo izklopi.
LP |
Kako pa to, da nula in zemlja nista na istem potencialu? Ali naj ne bi moralo biti oboje na 0V? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni