www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Mesecna poraba elektricne energije
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
tomzi007
Član
Član

Pridružen-a: Sob 12 Feb 2005 18:29
Aktiv.: 0.40
Kraj: Hoče

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 25, 2009 1:14 pm    Naslov sporočila:  Mesecna poraba elektricne energije Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

zanima me koliko imate kaj povprecno mesecno porabo elektricne energije?

Sam sem dobil poracun za elektriko in me je malo streslo, ker je prislo povprecno 113 Eur/mesec za preteklo leto, kar je po moji oceni 1000 kWh/mesec (ce upostevam za vso porabo cenik Visoke tarife).
Stevec je dvotarifni digitalni star 2 leti...

Spadam v 3. stopnjo gospodinjskih odjemalcev (3x25A).

Gre za hiso cca 140m2, novogradnja, kurim na olje (voda poleti na el. bojler)... Nobenih delovnih strojev ipd...

V kratkem bom izmeril porabo energije na vseh 3 fazah, da se prepricam...

LP
Tomzi

http://tomzi.org
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Glitch
Član
Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40
Aktiv.: 6.32

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 25, 2009 1:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ma si nor? To je 1000kWh/(30*24h) = ca. 1.4 kW.
Musty
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 8:54
Aktiv.: 7.13
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 25, 2009 1:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri nas je poraba elektrike mesečno nekje 700kWh. 200 m2 hiša, prav tako poleti voda na elektriko, dve skrinji, hladilnik, server (65W), nekaj periferije za telefone in routerji ter ostalo.

Poraba se mi zdi visoka, sem meril z merilci po vtičnicah, pa ni zaslediti zelo velikega porabnika...

Splača se izklapljati TV - 15W ko je v pripravljenost ( normalni izklopljen kao).

Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.09
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 25, 2009 1:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tomzi,
živim v zelo podobnih razmerah kot ti ( 4 članska družina). Kuhamo in pečemo vse na elektriko, ker se žena boji plina.
Mesečna položnica je ca 67 Eur.
Dnevna poraba je VT 8,8 kWh, MT pa 10,1 kWh

LP

MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.01

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 25, 2009 1:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dokler sem poleti grel vodo na elektriko (pozimi prek CK na olje) sem nabral 550÷600kWh/mesečno, pa imam nadpovprečno porabo (kup elektronike s 24/7 prižganim PCjem na čelu).

Zdaj, ko poleti grejejo vodo kolektorji pa je cca 400kWh/mesec.

Tvojih 1000 se mi zdi absolutno preveč, razen če nimaš kje kakega skritega požeruha. (sam sem imel zamrzovalno omaro, ki je popapcala preko 160kWh/mesečno....)
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tomzi007
Član
Član

Pridružen-a: Sob 12 Feb 2005 18:29
Aktiv.: 0.40
Kraj: Hoče

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 25, 2009 2:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Res je, tudi kuhamo na elektriko in pecemo, ampak to je bolj aktualno med vikendi...
Nekaj casa sem imel tudi pozimi el. bojler vklopljen (mesec ali dva)...
Imam hladilnik in pa manjso zamrzovalno skrinjo pod njim (sta v enem kosu) od Gorenja star 1 leto...
1 pralni in 1 pomivalni stroj...

1 PC je prizgan 24h/7,pa router je in mrezni disk... pa dva tv ja v stand by u (eden lcd)... zarnic nimam varcnih...60 do 100W so..

Ta vikend bom priklopil merilnik el. energije in meril 1 mesec... da vidim, ce je res kar je pokazal stevec...

http://tomzi.org
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
malci
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05
Aktiv.: 4.03
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 25, 2009 9:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

1000 kW je vsekakor preveč, razane če imaš ogrevanje izvedeno električno.
Priporočam ti da preveriš možnost kraje preko tvojega števca (večstanovanjska hiša) in sicer tako, da izklopiš vse porabnike (izklopiš glavno stiklao ali FID), in prveriš če števec stoji - miruje.

Nadalje bi jaz priklopil preko merilca porabe določen čas (eno noč) samo en dokaj velik porabnik, recimo el. kalorifer 2kW. Primerjal bi porabo na merilcu in števcu. Če bi ugotovil razliko, bi podal zahtevo na pristojnem distribucijskem podjetju za izrdeni pregled števca (sicer se pregledujejo na 12 let).
Vedi pa, da če se izkaže, da je števec brezhiben, nosiš stroške pregleda sam.

lp
uroš

Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.98
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 25, 2009 9:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz imam povprečno 1000kWh na mesec. Hiša z dvema nadstropjema + kletni prostori (3x 120m2), 6 oseb = dve družini (moja + starša).
Nazaj na vrh
robertos
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31
Aktiv.: 3.34
Kraj: Vuhred JN76OO

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 25, 2009 10:05 pm    Naslov sporočila:  Re: Mesecna poraba elektricne energije Odgovori s citatom

tomzi007 je napisal/a:
Pozdravljeni,

zanima me koliko imate kaj povprecno mesecno porabo elektricne energije?
LP
Tomzi

Tudi jaz spadam v 3. stopnjo gospodinjskih odjemalcev (3x25A), dvotarifni števec.
Stanovanjska površina 170m2 + klet, poleti in pozimi grejem vodo z toplotno črpalko, pozimi grejem hišo na olje, poleti hladim z klimo, sicer zelooo dobro izolirana hiša, imam pa seveda vse ostale gospodinjske pripomočke 2xPS, PMS, SP 2x štedilnik steklokeramična itd. povprečna mesečna poraba je 446KWh. Vsak mesec varim cca 6h (MIG). Torej je pri tebi nekaj hudo narobe, da imaš takšno porabo, ali pa vas je 15 članov družine Very Happy

Krampus
Član
Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07
Aktiv.: 9.07

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 25, 2009 11:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ni ravno tako hudo narobe
Pozimi 900 kW, poleti 1100 kW 2x25A

Hiša 200 m2, dve etaže, 4 + 2 osebe

Ogrevanje s plinom, sanitarna voda - bojler 300l na kolektorje in centralno peč.

Občasna (samo za svoje potrebe) uporaba krožne žage(5kW), sklobeljnega stroja (5kW), varilnega aparata, kotne brusilke, kompresorja ......, zato tudi poleti večja poraba.

Štirje televizorji na stand by, štirje računalniki - dva 24/7, polovica varčnih žarnic, dva hladilnika, ena zamrzovalna omara, dva pralna stroja, poleti vodovod (1,5 kW), ena steklokeramična plošča, dve pečici .....

Porabimo v razmerju 40% mi štirje, 25% starši, 35% skupaj (delavnica)
Nabere se, da je joj. Evil or Very Mad Morali bi začeti varčevati pa ne vem kje se pametno lotiti, da se bo konkretno poznalo.

s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 12.00
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 26, 2009 12:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dobesedno vse v hiši poganja elektrika. 140 m2 cca.
Ogrevanje na dve klimi, ena deluje le od petka do nedelje, če niso prazniki ali počitnice.
Pranje in sušenje perila električno.
Steklokeramika.
4xPC 24/7 online.
Ko deluje gretje, cca 2000 kWh/m
Čez poletje cca 1000 kWh/m
Vsekakor sem zelo zadovoljen, ko vidim, koliko drugi potrošijo za plin in nafto.
Do poračuna ne pride nikoli, ker z njimi poslujem elektronsko preko ineta. Do 10. v mesecu na portal vpišem stanje števca, oni pa mi pošljejo račun za porabljeno enerijo. Spadam v srednji razred priključno moč pa plačam za 1x35A.
Bi se pa dalo še veliko prihraniti, ker je izolacija slaba, a imam srečo, da smo na primorskem Smile .
Klima šiba non stop, tudi ko me ni doma in drži takrat temperaturo na 18 st.
Zakaj? To bi bila pa že druga zgodba Smile.

damo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45
Aktiv.: 8.47
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 26, 2009 9:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

zadnji mesec poraba cca 1000kw.

200m2, novogradnja še brez fasade, sanitarna voda trenutno še na elektriko (začasni 100l bojler), 2 stanovalca, kuha se bolj ob vikendih (indukcija), ogrevanje na 2 inverterske klime.

imam pa tudi talno gretje, kjer sicer še nimam instalirane toplotne črpalke, imam pa 3x2kw grelec. V januarju sem grel talno na 21C, da malo pomagam klimam. Poraba je bila cca 100kW/dan! Po ene 2 tednih sem izklopil. Je pa res, da je takrat bilo veni -15C, tudi klime so malo več papcale kot februarja...
Nazaj na vrh
dr.1m
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Jan 2008 15:30
Aktiv.: 2.14
Kraj: Goriška Primorska

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 26, 2009 10:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede na vse predhodne poste sem lahko kar miren, saj v naši dvonadstropni hiši, kjer živim s taščo in tastom(vsak v svojem nadstropju) skupno 6 članov in porabimo cca 19kWh dnevno ali preračunano 570kWh mesečno.
Hiša pa ima cca 170m2 + kletni prostori. Za gretje zadnje čase uporabljamo drva in delno nafto, za sanitarno vodo pa toplotno črpalko. Pri kuhanju uporabljamo večinoma plin. Poleti pa se hladimo z dvema klimama in imamo vsak svoj hladilnik ter eno zamrzovalno skrinjo in zamrzovalno omaro.
Ker pa sem na tem forumu dobil občutek da porabimo enormno, sem začel malce preverjat porabe skrinj in ugotovil, da niti ne porabijo tako malo cca 2kWh dnevno.

Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.98
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 04, 2009 12:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Danes sem se malo poigral z merilnikom porabe in stand-by porabniki. Najbolj me je presenetila elektronska TV antena z 1,4W porabe, kar niti ni tako veliko. Največji požeruh pa je izpadel SIOLov TV komunikator s porabo kar 10W ... in to mesečno samo za stand-by znese dobrih 7kW ... Rolling Eyes
Nazaj na vrh
stursc
Član
Član

Pridružen-a: Tor 08 Jun 2004 14:29
Aktiv.: 1.36

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 04, 2009 9:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi sam se delal teste stand-by. Ko sem ugotovil, da naprave, ki si sledijo ena nad drugo (TV, videorekorde, glasbeni stolp), za "čakanje na delo" porabijo 32W, sem naredi IR stikalo katerega poraba je 40mW in ob pritisku tipke za izklop TV-ja izklopi vse zgoraj navedene naprave. Privarčevano ~ 150W na dan.

LP sturs
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni