www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

VARILNI TRANSFORMATOR

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ATA
Član
Član

Pridružen-a: Sob 12 Jun 2004 13:40
Aktiv.: 0.57

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 05, 2009 9:50 am    Naslov sporočila:  VARILNI TRANSFORMATOR Odgovori s citatom

Napajanje mojega aparata za varjenje je 220v -sekundar maksimalno 160A.Ali se amperaza poveča če sekundarno napetost spremenim v dc napetost,Hvala za odgovor.Imam tudi napajanje z dvema fazama(380v)in me zanima ali na izhodu sekundarja lahko priklopim enofazni dc usmernik

Nazadnje urejal/a ATA Čet Mar 05, 2009 12:28 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.55

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 05, 2009 12:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne. Ce dodas se (kolosalne) kondenzatorje, bo obremenitev bolj neenakomerna in posledicno v trenutkih tok skozi transformator res vecji, a od tega ne bos imel rpav veliko koristi, ker transformator ni dimenzioniran za to (ce bi bil, bi ze prej zmogel visji tok brez pregrevanja).
kopron
Član
Član

Pridružen-a: Ned 17 Dec 2006 11:29
Aktiv.: 0.76
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 05, 2009 9:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Z samim usmernikom nič bistvenega ne pridobiš. Dodati moraš še dušilko z zračno režo. Jedro dušilke naj ima preseka saj 15cm2, in cca 30 do 50 ovojev Cu žice 20mm2. Reža naj bo 2 mm . S tem boš varil karkoli boš želel. In tudi majšo amperažo boš rabil, kot sedaj za isto elektrodo.
ATA
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 06, 2009 1:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če varilnemu tr. dodam še dušilko ali ga je potem mozno uporabiti za mig varjenje(energetski del).Regulacija moči ni narejena z preklopnikom .
Nazaj na vrh
kopron
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 06, 2009 2:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne ker imaš padajočo ( mehko) karakteristiko na tvojem transformatorju. Zato ti ne bo vleklo MIG. Za mig aparat rabiš trdo karakteristiko, posledično tudi nižjo napetost prostega teka transformatorja z usmernikom.
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.62
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 07, 2009 12:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdi se mi, da hočeš izdelati inverter. Je bila tudi ena tema že na tem forumu pa smo ugotovili, da se ne splača. Močnostne diode, dušilke, kondenzatorji...preveč €.
Rezultai varjenja pa so slabi. Počakaj, da začnejo inverterje izdelovati kitajčki.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
ATA
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 07, 2009 9:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Transformator bi uporabil za mig aparat
Nazaj na vrh
kopron
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 08, 2009 9:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še enkrat poudarjam, da transformator za obločno varjenje ne bo poganjal MIG-a pa, čeprav dodaš usmernik in dušilko. Za mig aparat rabiš ravno karakteristiko transformatorja(trdo). Naj fantje napišejo kaj več, jaz sem strojnik. Pri MIG postopku varjenja, gre žica vedno v kratek stik na varjenec, in se šele takrat ustvari kapljica da se sprime z varjencem. In z mešanicami plinov se potem določa, ali bo kratkostični prenos dodajnega materiala oziroma v kapljiah. Zato je na trgu toliko različnih mešanic. Mi uporabljamo dve mešanici, enkrat 18%Ar+82%CO2 za nezahtevna dela. Drugič pa 82%Ar+18CO2 za visoko legirana jekla.
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.94
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 08, 2009 11:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ATA je napisal/a:
Transformator bi uporabil za mig aparat

To sem tudi jaz iskal na stran Google in sem opazil da bil drag material.Tako da mislim da je bolje kupiti kot pa napraviti.Tako da ostane moj elektrovarilni transformator.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni