|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Sloman Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 15:41 Prispevkov: 143 Aktiv.: 0.66 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Ned Mar 08, 2009 5:30 pm Naslov sporočila: Elektronski silomer |
|
|
Torej danes sem dobil idejo da bi izdelal elektronski silomer. Ampak to je samo ideja zaenkrat. In sem se odločil vprašanje postaviti tudi tukaj.
V teoriji katere principe bi lahko uporabil da bi to izdelal v samogradnji? Vrjetno brez vzmeti ne bo šlo?
Bolj kot silomer za "poteg" bi me zanimal silomer za "tlak". Ampak tukaj se pojavi takoj težava senzorja. Zanimata pa me obe varianti. In "natezna" sila in "tlačna sila". |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
program_er Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47 Prispevkov: 2173 Aktiv.: 10.33 Kraj: Maribor (Pohorje)
|
Objavljeno: Ned Mar 08, 2009 5:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nekakšen silomer je že tehtnica. Kilogrami x10 = N (njutni)
Torej 10kg = 100N sile. _________________ Upanje ni del naše projektne strategije.
Member of Trisat - 1. Slovenian satellite running new fault tolerant aerospace processor.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
1OVER0 Član

Pridružen-a: Sob 01 Dec 2007 14:06 Prispevkov: 254 Aktiv.: 1.19 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: Ned Mar 08, 2009 7:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da lahko na kakšne vzmeti in podobno kar pozabiš - to je že za časom.
Na tvojem mestu bi razmišljal o kakšni merilni celici (load cell) ustrezne oblike za tvoje potrebe (po mojem zate najboljše S izvedba).
Imaš analogen izhod (običajno 2 mV/V izhoda pri FS (Full Scale)). Priskrbiš si ustrezen precizen napajalnik in ojačevalnik ter AD pretvorbo na uC pa imaš zadevo narejeno.
Ko boš zadevo umerjal moraš upoštevati standarden gravitacijski pospešek (povezava med maso in silo) 9,806650 m/s2. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sloman Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
1OVER0 Član

Pridružen-a: Sob 01 Dec 2007 14:06 Prispevkov: 254 Aktiv.: 1.19 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: Ned Mar 08, 2009 11:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja nekaj takega. Sicer ne vem kakšen je tvoj budget, vendar so te zadeve kar precej drage (sploh če so natančne) (100-200 € mimogrede). Kar se tiče električne vezave pa je zadeva skoraj povsod enaka.
Če čeliš kaj bolj poceni se začni ozirati po kakšnih kuhinjskih tehnicah - samo ti senzorji so običajno samo za tlačno obremenitev do ~50 N. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sloman Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70791.91
|
Objavljeno: Pon Mar 09, 2009 12:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sloman Član

|
Objavljeno: Pon Mar 09, 2009 12:29 am Naslov sporočila: |
|
|
Tudi zanimiva stvar. Tanek merilnik "teže". Vrjetno bolša rešitev v določenih situacijah. Ampak zgornji senzor za tlak-nateg. Tisto bi mi bilo bolj zanimivo. Ker je robustno, prenese velike obremenitve in daš ga samo kot vmesni člen. Preprosto pritrdiš z matico na obeh straneh in imaš če druga ne tehnico za dokaj težka bremena.
Vsekakor ne bom takoj nabavil že zaradi cene ampak bom pa tako ali drugače to ali nekaj podobnega nabavil v prihodnosti ko bodo finance dopuščale ali morda celo v idealnem primeru bi se našel "sponzor" in bi kompenziral za njegove potrebe potem pa seveda jaz dalje uporabljal.
Bomo videli. Sedaj vsaj vem za to stvar in ne bom več pomislil ob besedi silomer na vzmet. Pa tudi če situacija nanese stvar ni tako hudičevo draga če bi služila nečemu kar bi dokaj hitro prineslo nazaj to ceno oziroma za kakšno opravljanje meritev če bom se kdaj kje pogovarjal bom kar to predlagal. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni