www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Stabilizator električne napetosti

Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
LukC
Član
Član

Pridružen-a: Sob 10 Maj 2008 16:29
Aktiv.: 0.23
Kraj: Borovnica

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 16, 2009 7:00 pm    Naslov sporočila:  Stabilizator električne napetosti Odgovori s citatom

Pozdravljeni! Po dolgem času sem se spet oglasil tu.
In to seveda z nenavadnim uprašanjem.

Ali obstaja kakšno vezje, ki bi mi stabiliziralo električno napetost. Pa da vam kar razložim.

Pri navadnem stabilizatorju se zgodi tole:
Trubina: 20V 10A 200W
Stabilizator: 12V 10A 120W
Želel pa bi imeti takšne karakteristike:
Turbina: 20V 10A 200W
Stabilizator: 12V 16,6A 200W

Torej če me razumte, rad bi pretvoril odvečno napetos v tok, vendar ne z transformatorjem, ker imam enosmerni generator? Bi bilo bolje imeti izmenični generator, prikljupljen na trafo in kasneje vezati delona?
če sem bil prekratek oprostite, vendar se mi zelo mudi.
Hvala za pomoč.

Ščitim se z pregovorom "videz vara."
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
gkrusi
Član
Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22
Aktiv.: 3.72
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 16, 2009 7:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

He he, to pa ne bo šlo Laughing
Napetst lahko pretvarjaš v tok kvečemu preko transformatorja, za kar pa potrebuješ izmenično sinusno napetost.

Regulator samo napetost zmanjša na želeno, toka pa ne more spreminjat, še posebno pa ne povečevat.

Z enosmernim generatorjem bo to težko oziroma drago za izvest, pa še ogromne izgube bi bile. Če bi bila izmenična turbina, bi pa dal primeren transformator in je rešeno (še vedno pa se moraš sprijazniti z nekja izgub v jedru transformatorja).

Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.21
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 16, 2009 7:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Istosmerne napetosti ne moreš transformirati. Obstajata dve možni rešitvi

a.) stikalni pretvornik (step down)
b.) spremeniti regulacijo generatorja, da bo napetost ustrezna (žal bo tok še vedno omejen na 10A)

Je pa pri vsem skupaj zelo pomemben dejavnik generator. Ima regulacijo ali ne? Kako se mu napetost menja v odvisnosti od obremenitve?

Kakšno breme bi priklopil nanj?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
LukC
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 16, 2009 8:51 pm    Naslov sporočila:  .... Odgovori s citatom

Se pravi, da brez trafota ne bo šlo?
Zdej se je pa čist plan spremenu. Very Happy

je pa "turbina" pravzaprav elektricni motor za pumpo.
Uporabo bi ga za vetrno turbino (vertikalno).
Je pa enosmern. Pa tudi spoznam se ne d bi vedu kej o kaksni regulaciji. Mislm 3 Zice ma (zemlja, minus pa plus). je pa 100% enosmern za prb 40-50V
a pol bi blo bols met kaksnga izmenicnga? Sam pol je še več previjanja pa ukvarjanja sz tem d nardim iz motorja turbino..?
Kje bi pa kaksno bolso turbino dobu pa sploh ne vem... Heh
Sej bi mi kolega pomagu use skupi nardit. problem je le to ker je enosmeren "motor". Sej zdaj sem zaceu razmisjlat da bi kar kaksno turbino kupu. Very Happy
Samo nevem kje? Je pa res da imam doma star pomivalni stroj ki ima noter 2 pumpi (mislim da sta izmenični) in ena je kar velika oz. ima motor premer 10-15cm
druga je pa taksna malo manjsa.
mislite da bi bilo vredu vzet veliko? Ma pa ravno tako 3 žice, ena je zemlja drugi dve pa faza/nula. Upam da zna gdo povedat kaj nej zdej naredim Very Happy
Mam čedalje slabši občutek.

Mislite, da bi se mi splačalo naredit turbino (generator) kar doma. naredit tam okol 30 navojev iz bakrene žice pa jih pritrdit na eno okroglo ploščo? na drugo pa magnete?

Ko sem prišel do "sem zaceu razmisjlat" sem ugotovil, da je to pisanje nemogoče. Uredi svoj jezik, da bo čitljiv. Preberi si pravila. VolkD

Nazadnje urejal/a LukC Pon Mar 16, 2009 9:06 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Obelix
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Aktiv.: 9.04
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 16, 2009 8:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mi tudi.

Z veseljem bi ti pomagali. Pa kaj, ko težko razumemo, kaj bi pravzaprav rad.

Poskusi z navadno, klasično šolsko Slovenščino.

Lep pozdrav, Andrej
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
LukC
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 16, 2009 9:42 pm    Naslov sporočila:  Hvala Odgovori s citatom

No, bom pa začel lepo od začetka.
Z kolegom sva razmišljala in ugotovila, da nekako bi bilo bolje, da generator narediva kar sama. Sicer bo bolj primitiven vendar se kolega spozna na energetiko dovolj. Tako da to temo zapuščam vseeno hvala vsem.

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni