www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Elektroinstalacije

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
fluffy111
Član
Član

Pridružen-a: Sob 13 Dec 2008 21:44
Aktiv.: 1.74
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 23, 2009 6:58 pm    Naslov sporočila:  Elektroinstalacije Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Malo sem se začel spuščat tudi v elektroinstalacije (posledično tudi, ker bo potrebno obnovit napeljavo na vikendu).
Nekaj stvari sem si že prebral, prišel pa sem do določenih stvari, o katerih stric Google ne ve prav veliko oz. ne poznam tujih (predvsem angleških) izrazov, da bi našel več zadetkov. Sploh pa nekateri standardi niso povsem enaki slovenskim.

Zanima me toraj, če pozna kateri kakšno zadevo, v kateri so na splošno napisane osnove. Predvsem me podrobneje zanima PMO, ker sem o omarici našel najman splošnih podatkov (samo komercialne zadeve).

Lp, Fluffy
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Marjanp
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Okt 2007 22:28
Aktiv.: 1.16
Kraj: Dragomer/Brezovica/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 23, 2009 8:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj PMO je?

Kaj se kot dijak učiš?

Kaj od mehatronike poznaš?

Sem prepričan, da boš zamočil pri izmeničnih in križnih stikalih.

Tudi razdelilna omarica ni enostavna, lahko jo kar precej zakompliciraš - odvisno od zahtev.

FID stikalo je občutljiva naprava, zato mora biti pravilno zvezano, da ti pravilno deluje.

Na koncu koncev je celotna el. instalacija kompleksna zadeva, za katero potrebuješ kar nekaj segmentov znanja.

Upoštevati moraš kar nekaj predpisov (vsaj večina).

Predlagam, da se na 4 oči posvetuješ s strokovnjakom.
Strokovnjak ti bo na licu mesta povedal kako se stvari streže.
Poizkušaj se dogovoriti: kaj boš delal ti in kaj bo delal on.
Prosiš ga lahko, da ti zadevo razloži - tako boš tudi ti prišel do praktičnega znanja.

Če bi bil bliže, bi ti jaz bil pripravljen svetovati. Toda takole preko foruma to ne gre. Stvar je preveč specifična - razlikuje se z različnimi zahtevami.

LP
Marjan
Nazaj na vrh
fluffy111
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 23, 2009 8:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PMO je priključna merilna omarica. Ime pove, da je v njej števec delovne moči, po domače merilec električne porabe. V PMO so tudi varovalke. To je pa tisti del, o katerem nič ne najdem.

Hišne instalacije obvladam, probleme mi zganjajo samo zunanje povezave (predvsem ta omarica).

Preden sem hotel kontaktirat strokovnjaka, sem povprašal tukaj.

Lp, fluffy
Nazaj na vrh
Marjanp
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Okt 2007 22:28
Aktiv.: 1.16
Kraj: Dragomer/Brezovica/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 23, 2009 9:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PMO je torej zunanja omarica.

V tej omari so torej: števec, ura (ali kako se tej stvari reče) in glavne varovalke.

Lahko je deljena na dva dela, tako da so glavne varovalke v posebni omarici (zaklepa se samo zgornja - spodnja je zaklenjena s štiftom, katerega se lahko izvleče le ob odklenjeni zgornji omarici.
Ponavadi to omarico vzidaš ti - zveže jo pa delavec distributerja. Na glavne varovalke je potrebno priklopiti "žive" žice, če ni ta veja izklopljena - izklopi jo lahko samo delavec distributerja.

Ta omarica je v pristojnosti distributerja. Zato povprašaj distributerja kakšna mora biti. Običajno piše tudi v soglasju el. distributerja, katerega pridobiš pred gradbenim dovoljenjem.

LP
Marjan
Nazaj na vrh
fluffy111
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 23, 2009 9:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala. Zaenkrat bo to vse.

Lp, fluffy
Nazaj na vrh
kol6
Član
Član

Pridružen-a: Sob 31 Jan 2009 21:50
Aktiv.: 0.15
Kraj: Šempas

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 23, 2009 9:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Elektro Primorska zahteva v tej merilni omarici (PMO),števec Landys,ki ima že obe tarifi,torej tudi uro,pripadajoč modul za ta števec in tipko za ponovni uklop,če vrže ven zaradi preobremenitve(prekoračiš amperažo po soglasju).Pred števcem pa NV 100 varovalke(amperi po soglasju),normalno na pripadajočem podnožju.Dovod naj bi bil 4x 35 mm2 AL ali 4x 25 mm2 Cu(trofazni).Na Ptuju pa ne vem kaj zahtevajo,ker se po Sloveniji to razlikuje.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
fluffy111
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 26, 2009 9:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni!
Mogoče kdo ve, kdo je avtor knjige Zanimiva elektrotehnika?

Lp, fluffy
Nazaj na vrh
zvitkosvitko
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 22 Sep 2010 17:37
Aktiv.: 0.01

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 22, 2010 6:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naslov: Zanimiva elektrotehnika. Avtor: GERLIČ, Ivan Avtorji
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Krampus
Član
Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07
Aktiv.: 9.07

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 22, 2010 9:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

zvitkosvitko je napisal/a:
Naslov: Zanimiva elektrotehnika. Avtor: GERLIČ, Ivan Avtorji

He he, moj profesor fizike, pred 29 leti

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 499 dni