|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
ATA Član

Pridružen-a: Sob 12 Jun 2004 13:40 Prispevkov: 135 Aktiv.: 0.57
|
Objavljeno: Tor Apr 07, 2009 4:30 pm Naslov sporočila: Medfazna napetost regulirana z triakom-tca785 |
|
|
Na primar imam priklopljeni dve fazi na začetek in konec navitja( medfazna napetost 400V).Ali je mozno da z regulacijo ene faze reguliram medfazno napetost 400 voltov navzdol do fazne napetosti cca 220c voltov,ali moram regulirati istočasno obe fazi . Iskal sem na internetu in dobil veliko informacij za enofazno regulacijo za medfazno regulacijo napetosti z dvema fazama pa ne.Hvala za odgovore
ata
Nazadnje urejal/a ATA Čet Apr 09, 2009 9:48 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.21 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Tor Apr 07, 2009 6:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Stvar regulatorja kako nizko bo šel.
Npr, zatemnilnik za luč, ki ga pri nas priklopiš skupaj z žarnico med fazo in nulo, to je 230V, bi v enaki konfiguraciji v ZDA povsem enako deloval, če bi ga priklopil med dve fazi, saj imajo tam medfazno napetost 220V.
Vendar ne glede, kaj boš počel, tudi, če boš iz regulatorja, ki bo priklopljen med 2 fazi, ven dobil 220V, noben priključek iz regulatorja takrat ne bo nula!
Izjema bo samo, če boš uporabil za regulacijo variak, vendar boš v tem primeru obvezno rabil poleg dveh faz tudi nulo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ATA Član

|
Objavljeno: Sre Apr 08, 2009 7:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Prilagam shemo z triakom vendar iz sheme ne znam razbrati kje je priklop bremena in kam sta priključeni fazi(380v) oziroma samo ena(220v). Če prav razumem je regulator tudi za medfazno napetost 380v ali pa ne .Prosim za pomoč.
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
triak.pdf |
Velikost datoteke: |
61.33 KB |
Downloadano: |
130 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.98
|
Objavljeno: Sre Apr 08, 2009 1:08 pm Naslov sporočila: Re: Medfazna napetost |
|
|
ATA je napisal/a: |
Na primar imam priklopljeni dve fazi na začetek in konec navitja( medfazna napetost 400V).Ali je mozno da z regulacijo ene faze reguliram medfazno napetost 400 voltov navzdol do fazne napetosti cca 220c voltov,ali moram regulirati istočasno obe fazi . Iskal sem na internetu in dobil veliko informacij za enofazno regulacijo za medfazno regulacijo napetosti z dvema fazama pa ne.Hvala za odgovore
ata |
Če imaš samo dve fazi priklopljeni, se regulacija dogaja med njima. Se pravi 0 - 400V. To pa zato, ker je referenčna točka ena od teh faz. Kolikor razmišljam, v tem tvojem primeru nule ne moreš nikamor priklopiti in tako tudi nima veze v regulaciji. Oz. vsaj ne tako, kot bi si ti želel.
Še to, tvoja shema verjetno pravzaprav ni namenjena za induktivne porabnike (skoraj gotovo želiš priklopiti varilni trafo).
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ATA Član

|
Objavljeno: Sre Apr 08, 2009 1:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Priklopil bom primar var.tr.in reguliral napetost vendar ne vem ali je pravilno da priklopim eno izmed dveh faz na N(C- na shemi) drugo pa na F(A-na shemi) na regulatorju, navitje primarja je priklopljeno zaporedno z triakom
Nazadnje urejal/a ATA Sob Jul 11, 2009 8:41 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.21 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Sre Apr 08, 2009 6:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
IMHO sta obe pripeti shemi khm, khm.
Prva že zaradi zaradi uporabljenega materiala, ki ni primeren za 400V, druga že zaradi čudne izvedbe in ko je namesto triaka narisan tiristor...
Pa še U2008 pdf Zadeva je motorski regulator, za trafo vprašanje, če bo OK.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

|
Objavljeno: Čet Apr 09, 2009 6:51 am Naslov sporočila: |
|
|
ATA. imam občutek, da ne veš, kako deluje regulacija pri varilnem transformatorju. Tu namreč reguliraš tok skozi elektrode (pravzaprav moč, ki se iz primarja prenese na sekundar) in ne napetost.
Seveda, sedaj sem predpostavil, da imaš tisti trafo, s katerim lahko reguliraš tok. Ne onega malega brez regulacije, ki ima intermitenco max 3 minute (v tem primeru raje nabavi nov varilnik).
Pravzaprav bo v vsakem primeru bolje, da nabaviš tak varilnik, kot ti ustreza. Spreminjanje obstoječega je dokaj jalovo početje.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ATA Član

|
Objavljeno: Čet Apr 09, 2009 7:55 am Naslov sporočila: |
|
|
Kar sem prebral podatkov na forumih lahko izvedemo regulacijo na primarju ali sekundarju, kaj pa so odcepi na primarju drugega kot večanje in zmanjševanje napetosti/preklopno grebenasto stikalo).Jaz bi rad namesto odcepov uporabil elektronski regulator za priklop dveh faz(medfazna nap.400v).Za fazo in 0(220v) ga imam in deluje.Prosil sem za shemo priklopa na primar z regulacijo dveh faz in triaka(zTCA785 ali podobnim) če je mogoče .Klasični varilni aparat PREDELAN dela kot mig-mag zelo dobro(moči190A) vendar bi rad bolj natančno regulacijo,obstoječa je pregroba za varjenje z 400v- samo ena stopnja-končna .Problem je v tem da nimam odcepov na primarju ,reg.220v sem rešil z regulatorjem tca785 in triakom,ne znam pa narediti regulator z triakom ali tiristorji za 400v in tu rabim pomoč.ps:kje dobim mig-mag za 160 evrov moči 190A.Kupil sem samo gorilnik in magnetni ventil za co2.Pogon za zico in regulacijo motorja in vse ostalo sem naredil sam. Pri tr. sem imel srečo da sem lahko navitja pomaknil tesno enega poleg drugega(dosegel bolj trdo karakteristiko) .Vem da je zelo dobra regulacija na sekundarju vendar je cena zelo visoka napram reg. primarja.Sem pa pred leti naredil aparat za elektrolitsko poliranje kovin z tiristorji
in tca280a (12V-35A) na sekundarni strani in mi je delovala aparatura brezhibno 12 let.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

|
Objavljeno: Pet Apr 10, 2009 6:48 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Za fazo in 0(220v) ga imam in deluje |
Pri medfazni napetosti je potem regulacija popolnoma enaka. Namesto N samo uporabiš drugo fazo.
Seveda moraš preveriti vse elemente (predvsem polprevodnike), če zdržijo to višjo napetost. Se pravi prilagoditev na večjo napetost.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ATA Član

|
Objavljeno: Čet Jun 11, 2009 11:09 am Naslov sporočila: |
|
|
Varilni aparat na co2 sem dokončal in dobro deluje do varjenja jekla debeline solezno ali kotno od 0,9 do 6mm (180A).Transformator iz klas. aparata predelan,regulacija primarja z u-2008b in bta 40-700(primarni del),regulacija motorja za pogon zice z stabilizirano napetostjo za enakomerno podajane zice ne glede na obremenitev tudi v lastni izdelavi.Problem je bila dušilka (bistvena za dobro delovanje)vendar mi
je problem z poizkusi uspelo rešiti. Zelo pomembna je tudi nastavitev hitrosti podajanja zice in pretok plina. Sem zelo zadovoljen,za moje potrebe več kot dobro
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

|
Objavljeno: Čet Jun 11, 2009 1:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Me veseli, da so nasveti pomagali.
Če pa ni skrivnost, ali lahko malce poslikaš tako predelan trafo? Oz. če imaš še načrt in ga deliš z nami.
V takem primeru namreč zanima tudi mene (mi je škoda kupiti nov aparat, ker bi ga premalo uporabljal)
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ATA Član

|
Objavljeno: Čet Jun 11, 2009 4:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
lojzek je napisal/a: |
Me veseli, da so nasveti pomagali.
Če pa ni skrivnost, ali lahko malce poslikaš tako predelan trafo? Oz. če imaš še načrt in ga deliš z nami.
V takem primeru namreč zanima tudi mene (mi je škoda kupiti nov aparat, ker bi ga premalo uporabljal) |
Pri mojem tr. je nazivna jakost toka 160A-220v in200A-400v maksimum.
Vprostem hodu je napetost primarja 160v(regulacija) sekundarja pa34v.
Pri sosedovem varmig 1400 tr. je nazivna jakost toka 140A-220v maksimum.
V prostem hodu je napetost primarja 220v sekundarja pa30v in ko sem priklopil svoj tr in svoj usmernik na varmig(sosed mi je dovolil) odklopil pa original tr sem regulacijo svojega tr, dal na 160v in aparat je zelo dobro zvaril dva traka jekla debeline 5mm(gorilnik varmiga še dopušča tok 160A BOLJ KRATEK ČAS) in če bo kdo uporabil isto metodo prevzema odgovornost vsak sam.
Takoj ko bo mogoče bom podrobno opisal predelavo in če bo po sreči tudi slike.Sedaj sem polno zaseden delam oziroma končujem izdelavo toplotne črpalke za ogrevanje hiše.
Nazadnje urejal/a ATA Tor Maj 04, 2010 9:26 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

|
Objavljeno: Čet Jun 11, 2009 9:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
ATA je napisal/a: |
Takoj ko bo mogoče bom podrobno opisal predelavo in če bo po sreči tudi slike.Sedaj sem polno zaseden delam oziroma končujem izdelavo toplotne črpalke za ogrevanje hiše. |
No vidiš, si take sorte kot jaz. Jaz sem tudi sam naredil celoten (manjši) sončni kolektorski sistem, sedaj pa imam doma star kompresor od skrinje in bom iz njega poizkusil narediti toplotno črpalko. Če imaš orodje doma, je lažje. Veliko bolje kot nekoga "fehtati" za malenkost vsak drugi dan.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
skat Član

Pridružen-a: Čet 05 Mar 2009 12:10 Prispevkov: 402 Aktiv.: 2.03 Kraj: Ribnica
|
Objavljeno: Pet Jun 12, 2009 1:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
ATA dobro si to naredil! Da pa bo intermitenca še boljša, pa vgradi v kišto od trafa še ventilator, če je še kaj prostora ob kakšni rešetki ohišja!
_________________ ne sekiraj se, če kaj crkne, vsaka šola nekaj stane! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ATA Član

|
Objavljeno: Čet Jul 02, 2009 2:40 pm Naslov sporočila: Varilni aparat |
|
|
Varilni aparat je končan ,samo pobarvati...Vse je doma narejeno razen gorilnika in pogona zice ter ventila za co2(pogon zice sem raje kupil ,čeprav sem enega sam naredil vendar je cena originala cca 40 evrov brez elektronike).Večina izdelave sem opisal v prejšnih sporočilih,prilagam nekaj slik.
ps:Regulacija je brezstopenjska od 0V(mozna prednastavitev začetne napetosti)do230V in od220V do 400V , kontrola izhoda co2 z izklopom pogona zice in varjenje tanke pločevine v nastavljivih časovnih intervalih z timerjem Narejenim z AT 89C4051. .Moč maksimalna cca 200A.Uporabljam lahko zico 0,6mm-0,8mm in 1mm.Uporabljam lahko samo kolut z 5kg zice,zame je popolnoma dovolj.
Prilagam preizkušene sheme za reg. primarja in regulacijo pogona zice:
|
730.55 KB |
Pogledana: |
67 krat |

|
|
747.31 KB |
36 krat |

|
|
773.19 KB |
13 krat |

|
|
725 KB |
29 krat |

|
|
 Download |
Ime datoteke: |
schemat_u2008b_201.pdf |
67.01 KB |
Downloadano: |
78 krat |
Nazadnje urejal/a ATA Tor Maj 04, 2010 9:28 am; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni