|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 12.00 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Sre Maj 27, 2009 4:29 pm Naslov sporočila: "Pranje" ventilatorjev |
|
|
Pozdravljeni!
Ker nisem vešč kemije in strojništva bi imel eno vprašanje za morebitne poznavalce.
Imam kar nekaj EBM PAPST ventilatorjev (220V 120x120mm aksialni), ki se zaradi požrtega prahu težje vrtijo. Ko enkrat spelje, je kar ok ampak ob vnovičnem zagonu ne startajo brez pomoči.
Razmišljam, kako naj jih očistim brez mesarskega razdiranja. Morda v smeri, da bi jih potopil v kakšno tekočino? Voda in razna topila ne pridejo v poštev, pa me zanima, ali je sploh kaj primernega, da bi namočil in potem odcedil ter spihal?
Hvala že vnaprej za morebitne odgovore. _________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.21 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Sre Maj 27, 2009 4:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz uporabljam "tarko"... original ime za to čistilo je Super Tarco...
Če želiš, ga pripeljem jutri s sabo k darku... _________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 12.00 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Sre Maj 27, 2009 4:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Raje bi ga kupil na zalogo. Kje se to dobi?
Pa očitno se meša z vodo, kar mi ni najbolj všeč (lahko dam po čiščenju še na 60 stopinj za eno uro pa bo, ampak raje ne, če se da) _________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Gavran Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:16 Prispevkov: 415 Aktiv.: 1.75 Kraj: Posavje
|
Objavljeno: Sre Maj 27, 2009 5:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem v ležaje šprical WD40. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dexboy Član

Pridružen-a: Pon 01 Sep 2008 22:46 Prispevkov: 1116 Aktiv.: 5.46 Kraj: Horjul
|
Objavljeno: Sre Maj 27, 2009 5:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Gavran je napisal/a: |
Jaz sem v ležaje šprical WD40. |
Jaz tudi delam to, sicer z računalniškimi ventilatorji. Res, da je malo "packarije"; vsakič ko ga našpricam, ga potem spiham s kompresorjem. Ne vem sicer, koliko prahu gre s tem ven, vem pa, da deluje veliko bolje  _________________ Imagination is more important than knowledge.
-Albert Einstein- |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.69 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sre Maj 27, 2009 9:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bi jih opral v isopropil alkoholu z ultrazvokom, magari potopljene malo zalaufal, da se sprijeta mast in prah lepo raztopi. Nato odcedil, spihal in podmazal s strojnim oljem. Vsekakor moraš imeti dostop do ležajev. Če so ventilatorji takšni, potem je ležaj skrit pod nalepko in ga ni težko namazat in zapret nazaj (magari z novo nalepko). _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

|
Objavljeno: Sre Maj 27, 2009 9:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aly, tvoja ideja niti ni slaba. Isopropil alkohol mi deluje nevtralno in bi lahko celega potopil notri, ne vem pa, če je zdravo ,da ga zalaufam na 230V v tekočini...
je pa točno takšen. _________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Comitex Član

Pridružen-a: Pon 25 Maj 2009 20:28 Prispevkov: 37 Aktiv.: 0.19 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Sre Maj 27, 2009 10:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
mislim da nebi smelo bit nič, klko vem manjši rač. ventilatorji delujejo pod vodo brez problema (sicer se tu govori o dosti manjši napetosti)...če ga opereš pod vodo in posušiš pa tudi nič ne tvegaš  _________________ DJ-Comitex |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

|
Objavljeno: Sre Maj 27, 2009 10:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ravnokar razdrl enega.
Pod nalepko sta dva vijaka, ki pa sta ob privijačenju tudi zalepljena, tako, da ju je težko odviti. Ko pa se odstranita ta dva vijaka in segerjev obroček, ki drži osovino, gre vse lepo narazen.
Puša izgleda tako, kot bi bila iz brona ali kakšne trde mešanice bakra. Ker je podmazana z oljem, se na osovini potem zmešata prah in olje, pa stvar zariba. očistil sem s triklorom (je šlo v trenutku, sedaj mi preostane še podmazovanje in sestavljanje. Ne vem pa, kakšno mast naj uporabim. A je litijeva primerna? Morda pride prav tudi tista iz spreja?
Saj ne bi kompliciral ampak farnell hoče za en ventilator 30 EUR, pa se splača izgubiti kakšno minuto, saj jih porabim kakih 20 na leto  _________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.01
|
Objavljeno: Sre Maj 27, 2009 10:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Navadni "vazelini" po mojih izkušnjah niso najbolj primerni, ker se znajo tudi posušit oziroma so preveč dojemljivi za prah.
Sam uporabim Festo Spezialfett (best. nr. 223 213, če še obstaja ne vem ker sem 20ml tubo dobil že pred časom) ali pa Klüber Isoflex Topas NB52 če ga imam pri roki (trži ga tudi Petrol, menda pa je cena kar zasoljena za 400g kartušo-kar bi ti imel za ene 4 življenja )
Sicer pa... Raje kako sintetično mast, podobno kot jo najdeš v mehanizmih videorekorderjev in podobnih igračah.
Nazadnje urejal/a MadMax Sre Maj 27, 2009 10:48 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

|
Objavljeno: Sre Maj 27, 2009 10:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Comitex je napisal/a: |
mislim da nebi smelo bit nič, klko vem manjši rač. ventilatorji delujejo pod vodo brez problema (sicer se tu govori o dosti manjši napetosti)...če ga opereš pod vodo in posušiš pa tudi nič ne tvegaš  |
Računalniški ventilatorji so igrače, v primerjavi s temi.
Pri teh je pretok zraka 160m3/h ali 44l/s . Peresa so železna, poraba pa 19W, hitrost vrtenja pa 2600 rpm. _________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Comitex Član

Pridružen-a: Pon 25 Maj 2009 20:28 Prispevkov: 37 Aktiv.: 0.19 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Sre Maj 27, 2009 11:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
se razume da izklopljene  _________________ DJ-Comitex |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.03 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sre Maj 27, 2009 11:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Daj kako grafitno mast. Se ne trdi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.21 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Sob Maj 30, 2009 7:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
WD40 je razmaščevalo in topilo za rjo.
Več petrolej, ki je glavna sestavina WD40, ne zmore.
WD40, kljub ljudskemu glasu in reklami, ni mazivo in uniči večino maziv in olj s katerimi pride v stik!
Zato stvari "namazane" z WD40 pogosto zelo hitro dokončno in nepopravljivo zaribajo.
Mazivo za take naprave, kot sprašuje avtor teme, je grafitna ali litijeva mast. Čeprav velja, da je boljše katerokoli mazivo, kot nobeno mazivo = WD40, vazelin nikakor ni primeren, saj ne prenese temperatur nad 40°C.
Čisčenje ventilatorjev, brez rastavljanja na prafaktorje, ni možno izvesti tako, da bo delo dobro opravljeno.
Našpricati ali ventilator potunkati v neko X tekočino nima smisla, saj zastaranega maziva in umazanije tako ni mogoče odstraniti v celoti, čeprav je to osnovni predpogoj za uspeh. Enako velja tudi nanos novega maziva, saj se bo razmazalo povsod, samo tam ne kjer ima smisel, pomen in učinek.
Take polovičarske rešitve poskrbijo samo, da je "popravljen" ventilator še manj zanesljiv, kot je bil pred posegom - mazivo je še bolj zanič kot je bilo, novo mazivo na mestih, kjer ga ne bi bilo treba, pa ni drugega kot magnet za prah. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Profesor Einstein Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13 Prispevkov: 1437 Aktiv.: 6.30 Kraj: Rogaška Sl.
|
Objavljeno: Ned Maj 31, 2009 12:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem pa slišal od enega asistenata s fakultete kako se pravilno mažejo drsni ležaji ki so namenjeni za dolgo življenjsko dobo. Pravilno izvedene (sintrane) puše so izdelane s pomočjo praškaste tehnologije in so higroskopične - prepojene z oljem. Običajno je za pušo en filc prepojen z oljem katerega se posamezna puša dotika.
Puša sama po potrebi srka olje s prepojenega filca in napaja osovino. Tako da če naletite kje na takšne drsne ležaje se samo očisti morebitno smetje iz notrnajosti motorja, puše in osovine nato pa se filci ponovno prepojijo s par kapljicami strojnega olja. Je pa seveda pomembno da prah ne prihaja zraven.
Je pa res da večina malih ventilatorjev nima filca in bi bilo potrebo prečistiti puše in jih namočiti v olje za kr nekaj časa da se prepojijo z oljem kar pa običajno ni možno in jih namažemo le z oljem in zapremo s poklopcom oz nalepko. _________________ --
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni