|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Srecko Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29 Prispevkov: 1014 Aktiv.: 4.28 Kraj: Okolica Cerkna
|
Objavljeno: Sre Jun 24, 2009 1:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
damek je napisal/a: |
ja, samo fora je v tem...da 12V pride do zadaj..vendar pa izgine, ko priključim konektor + na grelec (masa pa je itak z karoserije)...
hvala |
Poskusi namesto grelca priklopit eno žarnico majnše moči in boš videl ali ti sveti.
Grelec je kar velik porabnik in se zaradi velikega toka in slabega kontakta nekje napetost sesede. in strument ti pa kaže 12V ker ne rabi praktično nobenega toka za prikaz.
Dobro preglej kable v tisti manšeti iz karoserije na vrata sem isto imel en primer ko
je bil tam "skoraj" prekin [slovenščina je zame španska vas] za maso, šlo se je pa za brisalec zadnje šipe in isto ni delal ko pa si meril z instrumentom pa je bilo na konektorju 12V.
Avto instalacija je "za****na" ker mimo grede nekje dobiš "toliko" mase, da ti instrument kaže napetost.
Aja pa poskusi dati maso direktno iz akuja na kontakt mase tega grelca in pa potem še + in boš videl ali ti bo potem grelo. To naredi samo za kratek čas, da vidiš če grelec dela potem pa raziskuj naprej kje je napaka. _________________ Samouk
Tukaj sem doma |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damek Član

Pridružen-a: Sre 03 Jan 2007 17:55 Prispevkov: 146 Aktiv.: 0.65 Kraj: Prekmurje
|
Objavljeno: Sre Jun 24, 2009 4:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
ja, fora je v tem, da če npr. merim s probirko, probirka ne sveti...to pomeni, da tudi z žarnico ne bo....multimeter pa vseeno kaže...tako da je vseeno nekaj narobe s tokom...
kabel, ki povezuje maso...pa zgleda da je povsem vredu..sem preveril
da bi poiskusil direkt akumulator na grelec?
hm, še vedno ne razumem kje napetosti zmanjka  _________________ LP, damek |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.03 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sre Jun 24, 2009 5:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
hm, še vedno ne razumem kje napetosti zmanjka  |
Natančno to je najvažnejše vprašanje. Ko boš našel to točko si zmagal.
Napetosti pa zmanjka tam, kjer je spoj tako slab, da že majhen tok povzroči velik padec napetosti.
Torej je potrebno pregledati vse spoje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damek Član

|
Objavljeno: Sre Jun 24, 2009 5:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
hm, bom poskusil pregledati vse...
vendar me najbolj še moti rele...bom ga moral poiskati in preveriti spoje...
morda bi kdo vedel kje bi se lahko skrival? Verjetno je pri varovalkah, a ne? _________________ LP, damek |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.56
|
Objavljeno: Sre Jun 24, 2009 6:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pomeri na vsaki tocki, kjer lahko (med tisto, kjer se odcepi to napajanje, ter grelcem), ugibanje nima smisla.
Ce pomeris takoj za varovalko, bos videl ali je problem prej ali kasneje. Problem je vsaj pred prvo tocko, kjer se napetost ze sesede, ce gres od oddaljenega konca proti grelcu, morda pa je se kaksen za njim. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damek Član

|
Objavljeno: Sre Jun 24, 2009 6:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
saj, to že, da moram od začetka pa do konca...ampak...kako pa, če mi že zdaj na koncu kaže 12 V... naj priklopim konektor, in pol merim, ali pa poskusim s probirko najprej ko je konektor "v zraku"?
Najbolje bi še mislim da blo, če bi to preverjal s probirko, a ne? kaj rečete?
Ali bi naj vseeno z multimetrom?
vendar se bojim, da bo mi kazalo vedno pol 12V...če bo konektor v zraku...medtem ko bo priklopljen na konektor pa bo 0....
Hvala.. _________________ LP, damek |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damek Član

|
Objavljeno: Sre Jun 24, 2009 6:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
zanima me še tudi, kako je pa rele vezan? zaporedno za varovalko, ali že pred varovalko?
Ker če merim napetost na varovalki...probirka sveti...torej je zadostna napetost...
No, če sklepam po tem, da če izključim gretje, še vseeno sveti, se pravi da je rele za varovalko... a ne? _________________ LP, damek |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.56
|
Objavljeno: Sre Jun 24, 2009 6:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Osnovnosolska fizika ???
Ti imas nekje ocitno en slab stik, ki deluje kot upor velike vrednosti. Dokler je porabnik (ki bi lahko potegnil bistveno visji tok, ce bi ga dobil zagotovljenega) prikljucen, bo na eni strani tega "upora" skoraj 0V, saj se napetost zaradi porabnika sesede, na drugi pa prakticno polna napajalna napetost.
Ce porabnika poberes dol, je to tako, kot ce bi prikljucil porabnik z gromozansko vhodno impedanco, ki ne potegne prakticno nic toka in zato ne more povzrociti, da bi se napajanje na drugi strani "upora" sesedlo. Kako bos potem vedel kje je problem ?
Ne vem kaj je to "probirka", ampak ce ne kaze napetosti, potem vrzi to stran in uporabi normalen voltmeter. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damek Član

|
Objavljeno: Sre Jun 24, 2009 6:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
hvala za nasvete...
našel sem tudi rele...tako da mi je znano zdaj vse kje se kaj nahaja...tako da moram zdaj preveriti celotno linijo...in poiskati "slab stik"
probirko mislim kot izvijač s svetilko nevem kako vi temu rečete morda preizkuševalec napetosti, oz. fazenprifer ali pa tester
še enkrat hvala...
bom sporočil če bom našel napako.. _________________ LP, damek |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.01
|
Objavljeno: Sre Jun 24, 2009 7:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
bom sporočil če bom našel napako.. |
Ne "če", ampak "ko".
Ni vprašanje univerzitetne znanstvene zahtevnosti, ampak le časa.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damek Član

|
Objavljeno: Sre Jun 24, 2009 7:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
MadMax je napisal/a: |
bom sporočil če bom našel napako.. |
Ne "če", ampak "ko".
Ni vprašanje univerzitetne znanstvene zahtevnosti, ampak le časa.  |
vem vem
ok, bom sporočil, KO bom našel napako  _________________ LP, damek |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni