www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Krmiljenje motorčka novejšega avtomobilskega obratomerja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Jule
Član
Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48
Aktiv.: 11.79
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 14, 2009 8:52 pm    Naslov sporočila:  Krmiljenje motorčka novejšega avtomobilskega obratomerja Odgovori s citatom

Dobil sem en števec iz enega Seat Cordoba. Števec je od dizelske verzije. Nima narejenega merjenja obratov na tak način kot starejši bencinarji, da samo priklopiš +, - in frekvenco pa dela.

Kazalec je montiran na neke vrste motorček, s 4 priključki in dvema tuljavama. Rad bi izvedel princip delovanja tega motorčka, da bi naredil neke vrste driver za ta motorček, potem bi lahko tak obratomer priklopil na bencinski motor. (frekvenca v odklon kazalca). Motorček ima izveden prenos na kazalec preko 3 zobničkov.

Zanima me, če je to izvedljivo. Vem da je precej enostavneje dobiti obratomer od bencinarja, in je to v bistvu že narejeno le na drugačen princip.

Sicer je to že vse narejeno na tiskanini od števca, vendar je tiskanina zelo velika, pa še 30 pinski konektor gre nanjo in je praktično nemogoče ugotoviti kateri priključki bi upravljali z obratomerjem.

Merilnik hitrosti ima narejen na isti princip. Nima nobene zajle.

Gre se mi predvsem to, da bi ob sklenitvi kontakta naredil tisto animacijo, ko gre kazalec do konca in nazaj.

Preiskal sem internet in nisem našel nič podobnega, ali pa ne vem sploh kaj iskati.

obrat.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  888.79 KB
 Pogledana:  5 krat

obrat.JPG

obrat (1).JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  911.78 KB
 Pogledana:  7 krat

obrat (1).JPG

obrat (2).JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  762.29 KB
 Pogledana:  7 krat

obrat (2).JPG

MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.01

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 14, 2009 9:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Koračni motorček.
Brez kakega mikroprocesorčka ga ne boš krmilil.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dkone
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53
Aktiv.: 9.50
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 14, 2009 10:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MadMax je napisal/a:
Koračni motorček.
Brez kakega mikroprocesorčka ga ne boš krmilil.

Ni mus da mora biti uC,uporabiš lahko navadno TTL logiko:
http://home.cogeco.ca/~rpaisley4/Stepper.html

MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.01

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 14, 2009 10:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poganjal in premikal levo-desno že, a TTL logika, ki bi ga pripravila do delovanja kot obratomer, bi bila nepraktično velika...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jule
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 15, 2009 12:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najraje bi naredil s PIC mikrokrmilnikom, saj bi bilo vezje kar se da majhno. Sicer nimam še veliko znanja za programiranje. Znam pa malo s flowcode. Tudi pravega uC ne bi znal izbrat, jih je preveč. Very Happy

Zanima me, kako bi izvedel kalibracijo. Recimo, da se motorček toliko vrti, da odkloni kazalec do točke kjer kaže 3000 obratov. Je kakšen način, da nebi tega kalibriral s poskušanjem?

Se pravi bi šlo tako:

Signal bi vzel pri (-) polu vžigalne tuljave, ta signal bi pripeljal na uC, uc bi ga sprocesiral in zavrtel koračni.

Bi šlo, da bi dobil nekje že narejen krmilnik koračnih motorjev z uC, potem nekako predelal kodo da bi delal kar bi hotel?

Tale moj je bipolar? Se pravi, da bi ga krmilil vsak krmilnik za bipolarne? S tem, da ni treba, da je nevem kako močen krmilnik?

red_mamba
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56
Aktiv.: 6.27
Kraj: Yogyakarta

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 16, 2009 11:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

na farnelu dobiš čipe, ki so posebaj za to namenjeni, sam trenutno ne vem točne oznake Very Happy Jaz jih bom v bljižnji prihodnosti naročil nekaj za en svoj projekt, moram pa prej še take mini koračne motorje dobiti
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.94
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 16, 2009 1:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne vem točno če ta koračni motor.Meni se zdi da narejen da meri tako kot inštrument.Ne morem več spomniti,ker od tega že dolgo sem imel od avto.Si poskusil vrteti z rokami?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.61
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 16, 2009 2:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

andrejj je napisal/a:
Ne vem točno če ta koračni motor.Meni se zdi da narejen da meri tako kot inštrument.Ne morem več spomniti,ker od tega že dolgo sem imel od avto.Si poskusil vrteti z rokami?

Tile novi instrumenti v avtih so skoraj vsi s koračnimi narejeni. Zadaj je pač nek procesor, ki preko podatkovnega vodila v avtu komunicira z glavnim računalnikom in podatke prikazuje tako, da ustrezno vrti kazalce.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Jule
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 16, 2009 2:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če vrtiš z rokami se čuti da se obrača motorček. Kazalec ostane na tistem mestu kjer ga pustiš. Ne zleze nazaj kot pri starejših števcih. Če priklapljam napetost po nasprotnih pinih, motorček ostane "trd". Pri dveh sosednjih pinih nima stika. Sem skoraj 100% da je bipolarni koračni.

Ni mi pa jasno, kako bi PIC-u dopovedal, da ob neki vhodni frekvenci zavrti motorček za določeno število vrtljajev.

andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.94
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 16, 2009 2:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanimivo,takšnega še nisem videl.Če bi bil v Ljubljani bi šel v Centralno knjižnico pozanimat za kakšno revijo ali drugo.Pa ne morem ker sem preselil.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.61
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 16, 2009 4:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jule je napisal/a:
Ni mi pa jasno, kako bi PIC-u dopovedal, da ob neki vhodni frekvenci zavrti motorček za določeno število vrtljajev.

Šteješ korake, ki jih pošlješ koračnemu? Imaš nato števec teh korakov na eni strani in frekvenco na drugi. Vmes daš še en faktor in s pošiljanjem impulzev na motor dosežeš, da se frekvenca poravna s števcem.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Jule
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 16, 2009 7:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko bi le znal spravit kaj takega skupaj.. Think

Kakšne elemente bi poteboval? Kakšen PIC, da bi imel primeren vhod(najbrž analognega), kakšen čip ki bi pretvarjal frekvenco v napetost, AD pretvornik, za izhod bi bili dovolj standardni tranzistorji(bc547...)

Problem mi je predvsem programska koda, ki je sam ne bi znal spravit skupaj. Potem je problem za to kalibrirat, ker sam ne bi znal kode popravljat, bi jo moral drugi, vse to enači da potem to ni moj izdelek.. Eh? Hmm.. to ni vredu.

Ravnokar se nekaj igram z flowcodom, ker hočem dodat noter nov element - koračni motor, pa mi ne uspeva. Bom videl če mi bo uspelo.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni