|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Hoden Član

Pridružen-a: Tor 04 Nov 2008 13:00 Prispevkov: 208 Aktiv.: 1.03 Kraj: Postojna/Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jul 28, 2009 1:06 pm Naslov sporočila: Baterijski vrtalnik |
|
|
Ker moram kupiti nov baterijski vrtalnik se obračam na vas.
Ker je pred nekaj meseci oče kupil "noname" baterijski vrtalnik, ki praktično ni bil primeren za nikakršno uporabo sem se odločil da bom kupil enega bolj sposobnega, da se bo dejansko dalo z njim tudi kaj zvrtati in da ne bo samo za okras.
Seveda bi najraje kakšnega "profi" (dewalt, makita, bosch) vendar sem nekako finančno omejen na okrog 150€ če pa je res dobra ponudba pa nekako do 180€, več pa se mi zdi nesmiselno dajati glede na intenzivnost uporabe. Zanima me kakšne izkušnje imaste vi. Rad bi da bi bila napajalna napetost 14,4 ali pa 18V. Kapaciteta baterije bi bilo dobro da bi bila 2Ah. Zanima me tudi ali obstaja kakšna internetna trgovina specializirana za nakup tovrstnega orodja, ki ponuja tudi kakšen dober popust
Na bolhi sem našel tegale: http://www.bolha.com/oglas2640983/aku-vrtalnik-vijacnik-6281-dwae-makita
Zanima me tudi kakšne izkušnje imaste z iskro.
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
promehanik Član

Pridružen-a: Tor 29 Jul 2003 23:41 Prispevkov: 611 Aktiv.: 2.58
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.02 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Tor Jul 28, 2009 3:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ravno mi počasi izdihuje 18V Iskrina zadevica.
Vrtalnik je Iskra ERO HBS 4180, vendar bi rekel, da modela verjetno ne delajo več. Zadeva mi je delala 8 let in če bi bilo možno bi kupil enako.
Vrtalnik sicer še vedno približno deluje, vendar sta zanič obe bateriji, ena bolj kot druga (mrtve celice), umrl je pa tudi polnilec. Oziroma natančneje transformator.
Ker podatkov na transformatorju ni bilo, polnilec za občasno rabo priključim kar na zunanji usmernik (mimo transformatorja)
Se med delovanjem sicer že sliši neko sumljivo ropotanje v motorju in menjalniku, pa glava je že malo upehana, vendar pa vrtalnika nisem nič "šparal".
Dobra funkcija je bila vrtanje z vibracijami, ki je na baterijskih vrtalnikih skoraj ni videti.
Sem pa vrtalnik še predlani porabil za montažo knaufa na mojem podstrešnem stanovanju. Pa ga ni bilo malo. Avtonomijo za takšno delo - vijačenje je bila cca 2h / baterijo. Če bi bile nove bi lahko delal skoraj celo dopoldne z eno. Pri vijačenju se je izkazalo, da je električni vijačnik - 12V precej slabša izbira za delo. Sicer je bil kar nekaj lažji, vendar pa mu je manjkalo obratov, kar je pomenilo, da si rabil večjo moč v rokah, da si vijake privil.
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.04 Kraj: Divača (Kačiče)
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sadida Član

Pridružen-a: Pet 17 Apr 2009 12:53 Prispevkov: 636 Aktiv.: 3.23 Kraj: Zasavje
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.06 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Tor Jul 28, 2009 5:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Makita je zakon. Edino cena v SLO je GROZNA - glej nemški ali angleški ebay za pol cene ...
LP, Grega
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.22 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Tor Jul 28, 2009 7:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če ima kdo doma okvarjeno DEWALTko (baterijsko) , jo odkupim!
_________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jakar Član

Pridružen-a: Sob 22 Maj 2004 21:34 Prispevkov: 190 Aktiv.: 0.80 Kraj: Primorska
|
Objavljeno: Tor Jul 28, 2009 9:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na firmi mamo 10 vrtalnikov makite in vsi že več kot eno leto delujejo naravnost odlično. Baterije so oblične, mene ni še pustila na cedilu. Povprečno jih uporabljamo 3 dni v tednu.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jakar Član

Pridružen-a: Sob 22 Maj 2004 21:34 Prispevkov: 190 Aktiv.: 0.80 Kraj: Primorska
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Hoden Član

Pridružen-a: Tor 04 Nov 2008 13:00 Prispevkov: 208 Aktiv.: 1.03 Kraj: Postojna/Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jul 28, 2009 9:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
mucek je napisal/a: |
Makita je zakon. Edino cena v SLO je GROZNA - glej nemški ali angleški ebay za pol cene ...
LP, Grega |
Kako pa je potem z garancijo?
Malo sem gledal tudi v merkurju in tam prodajajo iskrin baterijski vrtalnik - http://nakup.merkur.si/default.asp?s=/izdelek.asp%3Fid%3D02010107%26izdelek%3D1055239-0000%26MySes%3D
in glede na vse napisane tehnične lastnosti me je kar zamikalo da bi ga kupil. Sem pa malo skeptičen glede baterij ker recimo od bocsha je 12v 2.0Ah 140€, ta iskra pa je 20.7V in 1,7Ah in verjetno je čas delovanja daljši.
Promehanik:
Ta ponudba ta metabo pa je skoraj neverjetna, sem že poslal mail zjutraj pa jih pokličem in če imajo na zalogi kar vzamem.
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.87 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Sre Jul 29, 2009 3:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
V službi uporabljamo iskrine in sem razočaran z vzdržljivostjo. Še MisterTool se lahko primerja z njimi oz. so boljše.
Med najboljšimi, ki sem jih imel pri roki so Makita, Devalt in Metabo. Iskra in Bosh nista primerljiva, vsaj po mojih izkušnjah ne.
_________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.02 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Sre Jul 29, 2009 5:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Iskra dela pod znamko perles "profi" orodje, pod znamko Ero pa za domače mojstre.
Med njima sigurno je razlika, vprašanje pa če je profi vredno svojega imena. Nimam izkušenj, da bi sodil. Zgleda pa Ero znamka ko kakšna poceni kitajska roba.
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vajdo Član

Pridružen-a: Čet 23 Sep 2004 23:06 Prispevkov: 1088 Aktiv.: 4.59 Kraj: Ribnica
|
Objavljeno: Sre Jul 29, 2009 9:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kar se mojih izkušenj tiče je tako, da že 8 let drgnem Metabo. Sam sem zadovoljen s kvaliteto, vzdržljivostjo, in kar se mi zdi za doma dobro je to, da ko jo vzameš po 1 mesecu v roke, boš še kar nekaj časa delal, ne pa kot pri noname, ko moraš dat prej polniti, da lahko delaš. Imajo pa novejše Metabo-tove, li-on baterije in se obnesejo zelo vredu. Moč imaš do konca, nato izklopi, in jo je potrebno polniti.
Seveda so tudi ni-mh baterije čisto uporabne. Tako, da brez skrbi lahko tudi ni-mh, sploh za doma.
Dewalt poznam samo iz trgovine in ene 10 vijakov sem privil z njo. Je pa po prvem občutku robustna zadeva, pomoje primerna za bolj grobo in grdo ravnanje (gradbeništvo, ostrešja...) Je pa zadeva kar težka. Ostale podrobnosti ne poznam.
Makita, podobno kot Metabo, vendar krajša, zato je dobra za kakšnega mizarja, da lahko pride v kakšno omaro. Je pa res da se mi pri makiti ni všeč plastika. Izgled je plastičen. So nove veliko lepše. Dam pa en velik minus makiti, ker ko zategneš glavo nima blokade, in tudi če daš na 1 hitrost se rada glava zavrti. Vse ostalo ok.
Perla - iskra. Ne zasluži imena profi. Ma za moje pojme ni vredna denarja. Zakaj? Še sam ne vem, ampak izdelava me ni prepričala, pa vzdržljivost do zračnosti v glavi.... v glavnem, meni ne potegne.
Razni bau bau, pa so samo za v kanto, razen če jo res rabiš samo parkrat na leto, pa da par ur prej veš, da jo boš potreboval, pa ne za velike vijake. No pa naj dodam da kolega z makito dela po raznih strešjih, pa da ji tudi vijaki 150-200mm v smreko niso tuji. Sem pa tudi sam 1 vijak porinil v hrast, ampak je steblo vijaka počilo, med tem, ko je mašina bila sicer zelo obremenjena, ampak ni odnehala. Tega si s cenenimi ne moreš privoščiti. Je pa pač tako, da ljudje velikokrat pretiravamo. Na mašini piše da je max fi vrtanja v železo 6mm, pa se pri nas na montaži velikokrat vrta s svedri do 13mm, pa navoji do m8 so tudi redna stranka. No pa v povprečju takšna Metabotova zdrži od 3-4 leta, vendar potem damo še cca 100€ pa imamo zopet novo, ker se baterije dokaj drage. Cca 60€ po kosu. Doma pa ti bo zdržala mnogo mnogo dlje. Lahko pa si pogledaš, kaj se ti lahko zgodi s poceni robo .
Sam bi se odločal med Makito in Metabo, nimaš kaj zgrešiti.
_________________ Lep pozdrav, Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kopron Član

Pridružen-a: Ned 17 Dec 2006 11:29 Prispevkov: 172 Aktiv.: 0.76 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: Sre Jul 29, 2009 9:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem imel iskrin baterijski vrtalnik, zelene barve 20,7V in 2,0Ah. Zdržal točno dve leti. Ugotovitev, ni za profesionalno rabo. Po pregledu večjega števila baterijskih vrtalnikov, Makita Bosch sem se odločil za iskrinega rdeče barve 18V, le ta ima vgrajeno vodno tehnico. Tehnico rabim zato ker mi narava dela to zahteva. Naprimer vrezovanje navojev v pokončne nosilce, ali plošče, za M8 ali M10 vijak. Ker gre na roke to prepočasi delam z vrtalko. Sedaj jo imam eno leto in ni problemov.
_________________ Lep pozdrav Jože |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mona Član

Pridružen-a: Tor 09 Dec 2003 19:26 Prispevkov: 163 Aktiv.: 0.69 Kraj: okolica Ljubljane
|
Objavljeno: Sre Jul 29, 2009 10:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kupil v bauhausu na razprodaji -50% metabo 18v impulse za 110 EUR.. ene par so jih se imeli na zalogi (12v, 14,4v)... bauhaus ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni