www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Eksplodiral elektromotor?
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.92
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 01, 2005 10:34 am    Naslov sporočila:  Eksplodiral elektromotor? Odgovori s citatom

Na vecerovi strani berem o delovni nesreči, ki se je zgodila v Savi Tires.
Glede na to , da delam več kot 20 let na področju industriskega vzdževanja mi tole ni najbolj jasno. Confused Doživel sem da se je motor dobesedno razletel zaradi uničenih ležajev, pa tudi to da se je vžgal. Kako lahko eksplodira pa mi ni jasno. Po moji presoji bi prej rekel, da je morebiti eksplodiralo gonilo? (oljni hlapi + plamen ?)

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 01, 2005 11:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi meni tole ni najbolj razumljivo. Tako kot Silvo sem tudi sam delal več kot 20 let na ind. vzdrževanju. Občasno tudi z popravili na motorjih 110 in celo 500 kw. Kako bi lahko tako močno eksplodiral že ustavljen motor mi niti slučajno ni jasno, čeprav je do eksplozije po nekih drugih virih (POP tv) prišlo ob ponovnem poizkusu zagona, ko so pogasili prvotni požar na motorju. Takšno početje bi bila res velika neumnost, ker motor iz katerega so goreli plameni res ne more več biti dober. Rolling Eyes

Moje "daljinsko" in ugibajoče mnenje je, da je do eksplozije prišlo zaradi pregretja prahu v mešalnem bobnu. Znano je, da pride do samovžiga prašnih snovi kot so premogov prah ali celo moka ipd. Zato sklepam, da je do eksplozije prišlo v mešalnem bobnu kjer so bili dobri pogoji za eksplozijo, predvsem zaradi prvotnega požara ki je posodo-boben še dodatno segrel, že skoraj izpolnjeni. Mogoče je manjkalo le še malo kisika, ki ga je ob verjetnem odpiranju pokrova bobna nehote spustil vanj kakšen izmed delavcev, ko je hotel pregledati notranjost. Takrat pa je počilo. Evil or Very Mad
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kemik
Član
Član

Pridružen-a: Pet 01 Avg 2003 1:35
Aktiv.: 0.54
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 01, 2005 12:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V časopisu Dnevnik je pisalo, da je vzdrževalec po pogašenem požaru pregledal motor, preden so ga ponovno prižgali, pa naj bi bilo vse uredu. Morda je eksplodiral kondenzator?

Lp
boštjan
Nazaj na vrh
kemik
Član
Član

Pridružen-a: Pet 01 Avg 2003 1:35
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 01, 2005 12:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je motor še iz časov, ko so v gume dodajali saje, so morda te vzrok. Saje so vnetljive, če niso bile dobro pogašene in so recimo še t*l*e*l*e, potem pa zagon motorja, ta ima verjetno še kako hlajenje (dotok novega zraka) pa bi lahko plamen kar butnil iz motorja. Piše, da je bil prostor majhen, plamen zajame celoten volumen prostora, pa so opečeni vsi v njemu.

Zgoraj je seveda mišljeno, da so saje t*lele, ne tukaj, ko urejam vidim pravilno besedo, ko pa pogledam na forumu pa piše tukaj (namesto t*lele). Tako je to z samopopravki.

Lp
Boštjan

Nazadnje urejal/a kemik Pon Avg 01, 2005 12:32 pm; skupaj popravljeno 4 krat
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 01, 2005 12:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko je ravno debata o poročanju medijev, žal opažam, da ima večina medijev za pripravo kakih tehničnih strokovnih prispevkov bolj slabo zasedbo. Primer, ki mi dostikrat pade v oči je na primer snemanje izpuha odplinjevalcev v kotlarnah. Res tisti izpuh izgleda "grozno" a ni strupen saj je sestavljen iz kisika in vodnih par, ter nastaja pri termični priravi vode. Žal večina ljudi tega ne ve in smatra, da gre za močno onesaževanje. Strupeno pa je v resnici tisto kar se ne vidi.
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.13
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 01, 2005 12:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz pa sem ze imel priliko videti, kako eksplodira dusilka (oz. posledica le te).
V nekem PC napajalniku je od udarca strele ostalo bolj malo od nje, razen kosckov zice ter ferita.
Drugace pa je treba vedeti, da casopisi napisejo tako, da se "lepse" bere. Mislim, da bi bil clanek vzgal se je elektromotor veliko manj odmeven, kot explodiral je. Ali pa kot je prej Silvo napisal, da snemajo vodno paro. Ljudje bolj opazimo slabe stvari kot dobre. Na zalost.....

fbifbi
Član
Član

Pridružen-a: Pon 05 Jul 2004 12:17
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 01, 2005 5:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

http://24ur.com/naslovnica/slovenija/20050730_2059699_6053041.php
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
audio
Član
Član

Pridružen-a: Čet 19 Maj 2005 8:30
Aktiv.: 0.61
Kraj: kp

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 01, 2005 8:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je motor bil v explozijski coni in v "ex" izdelavi ga nebi smel explodirati. Toliko od mojih izkušenj.
Nazaj na vrh
Peter
Član
Član

Pridružen-a: Sre 30 Jun 2004 12:55
Aktiv.: 1.58
Kraj: Pod krvavcem nekje

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 02, 2005 8:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Fantje vse kar ste napisali so le domneve lahko ugibate točno kaj se je dogajalo tam pa vejo samo tosti ki so bili zraven.

Kemik je napisal (Če je motor še iz časov, ko so v gume dodajali saje)
lahko ti povem da še danes dodajajo saje v gume.

Sem delal kot študent,ravno pri teh vdrzevalcih ki so bili v nesreči poškodovani. (Oba zelo izkušena električarja okoli 20-30 let dela v tistem obratu)

iztok pa je napisal sledeče:
Moje "daljinsko" in ugibajoče mnenje je, da je do eksplozije prišlo zaradi pregretja prahu v mešalnem bobnu. Znano je, da pride do samovžiga prašnih snovi kot so premogov prah ali celo moka ipd. Zato sklepam, da je do eksplozije prišlo v mešalnem bobnu kjer so bili dobri pogoji za eksplozijo, predvsem zaradi prvotnega požara ki je posodo-boben še dodatno segrel, že skoraj izpolnjeni. Mogoče je manjkalo le še malo kisika, ki ga je ob verjetnem odpiranju pokrova bobna nehote spustil vanj kakšen izmed delavcev, ko je hotel pregledati notranjost.

Pa da pokomentiram njegova ugibanja
Guma se meša v mešalniku kamor se da najprej kavčuk in pa neke kemikalije pa še neka tehnološka olja ko se ta stvar premeša se dodajo saje in to se nekaj časa meša vsa ta stvar pa ni neprodušno zaprta saj se mešalnik med procesom mešanja odpre pa temperatura v mešalniku je nadzorovana tako da ne more priti do pregrevanja kajti če se stvar pregreje je zmes zanič oziroma se guma zvulkanizira in jo lahko vržemo stran

pa še to motor ni v ex coni je pa veliko saj v tem okolju

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 02, 2005 8:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kake moči je sploh motor? Glede na samo konstrukcijo elektromotorja si enostavno ne znam predstavljati, da bi recimo razneslo ohišje motorja zaradi eksplozije v notranjosti, če tudi ta ni bil v "Ex" izvedbi. Konec koncev imamo tudi "Ex" izvedbo elektromotorjev "povečana varnost" ki se konstrukcijsko ne razlikujejo od običajnih motorjev, robusni so le tisti v neprodornem oklopu.
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.62
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 02, 2005 9:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem tam delal cca 1,5 let in sem tovarno zapustil ravno zaradi umazanija, saj, prahu, ... oziroma sem želel drugo delovno mesto, zaradi zdravstvenih težav, pa drugega delovnega mesta ni bilo in sem raje šel. Od tega je že 6,5 let in sem doma od takrat.
Motorji za pogon mešalnikov so ogromni, niso pa pri vseh mešalnikih enaki, nekateri so enosmerni, drugi pa izmenični motorji, napetosti 5000V, zaganjanje in regulacija se vrši preko rotorja, drsnih obročev in rotorskih uporov, to velja za 5000V motorje asinhronce. Pri enosmernih pa je napetost nekaj 100V in je kolektorski motor in cel kup krtač. Kateri motor je eksplodiral, ne vem, ker ni nikjer informacij na katerem mešalniku je to bilo, pa tudi ne spomnim se več. Motorji pa so premera 1,5m in dolžina cca 2,5 - 3 m tako da so tudi konkretne moči in zaradi teh motorjev večkrat v Savi presežejo konično dovoljeno porabo.
Motorji imajo prisilno hlajenje, torej lastne ventilatorje s filtri, ki naj bi se vsake toliko menjali .... zelo svinjsko delo ... in ker je delo svinjsko, izraz umazano tukaj sploh ni primeren ... je ponavadi delo opravljeno manj skrbno, kar pomeni, da prah kljub filtrom lahko pride v motor. Saje pa se še vedno uporabljajo in ravno tega prahu - saj je še največ spodaj v teh luknjah, namreč mešalnik je v luknji 6-8 m pod nivojem, kjer se pripravljajo sestavine za v mešalnik. Za kakšne druge vnetljive hlape v mešalnici mi ni znano, razen na polizdelkih kjer so nitro hlapi zaradi nekega lepljenja, tam pa je čisto vse v EX izvedbi in je tudi urejeno zračenje, avtomatsko gašenje, vse ograjeno in ni dostopa, če ne se vse izklopi in to takoj, edino enkrat je bil tam požar, menda ga je zanetil fleš fotoaparata novinarja ...
Da se vrnemo k mešalnici, v glavnem, tam je prahu več kot dovolj, šmir je hud, saj ko se pomešajo saje in olje, je to zares svinjsko črna lepljiva zadeva, tako da uboge roke ki tam kaj delajo. Jaz sem velikokrat delal z rokavicami in to najprej lateks rokavice in čez tanke usnjene ali pa iz blaga, malo težje je delat, ampak raje to, kot pa drgnit ta šmir iz rok, tudi orodje sem lahko velikokrat čistil ....
No, in če je bil prah v motorju je to napaka na strani vzdrževalcev in pa seveda podjetja, ki premalo vlaga v to, vsaj takrat je, in v tistem času je ravno Good year prevzemal fabriko. Prej je bila v Savi navada da se stvari dobro naredijo, in na koncu se stroj tudi primerno pobarva, uredi, da nekam zgleda, amerikanc je pa izjavil: ali bo zato, če bo stroj pobarvan stroj delal bolje, hitreje in če bo naredil več?
Verjetno je tudi, da je tisti majster, ki je bil zares strokovnjak na področju večine starih motorjev, šel v penzjon in od takrat ni več dobre kontrole, kaj se ve. Na koncu pa bo nastradal nekdo brez veze, da si umijejo roke, še najbolj pa so nastradali tisti, ki so jih odpeljali v KC.
Nekaj časa je menda remonte teh motorjev opravljalo podjetje Pilaster z Jesenic, iz bivše železarne, sedaj Acroni... in predvsem v železarni je ogromno tako velikih motorjev in tudi precej večjih.
Lahko pa, da je bil vzrok nesreče čisto drugačen, in lahko, da bo marsikatera stvar zamolčana.
Ali pa bo na koncu kriv vzdrževalec ki je pregledal motor in ni ugotovil napake. Resnica pri tem je, da v primeru, da je zmes v mikserju, je vroča in če ostane predolgo notri, bo zmes vulkanizirala in to pomeni ročno rezanje zmesi iz mešalca, ekstruderja (vijak podoben kot pri mašinci za meso), kar pomeni dolg zastoj, več ur, kar pa je nedopustno Rolling Eyes za koga že? Confused
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
KurzSchluss_maker
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Tor 02 Avg 2005 10:25
Aktiv.: 0.01
Kraj: Đesenajse city

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 02, 2005 10:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Reber svaka ti čast

Lepo si to napisal, pa tudi čas si si vzel.

Sam sem zaposlen v Savi, sicer ne v amerikanski Savi ampak še v tistem malo ki jo je slovenske ostalo!

Pri nas je preventiva ostala preventiva, in stroji res delujejo bolje ko jih prebarvamo. To kar govorim je resnica. Sami šefi proizvodnje po oddelkih nas terajo, da opravljamo preventivo (kar zelo spoštujem), kajti preventiva je boljša kot kurativa. Kar se tiče umazanije je tako ali tako reber že vse povedal.

Gre za tip zelo umazane industrije in tu se ne da pomagati. Več ur stroj deluje, več denarja bo prinesel. Preventiva je načrtovana s strani šefov, tako da se stroj po planu ustavi in se pregledajo vsi vitalni deli.

Za konkretno ta primer, nobenemu še ni jasno kaj se je v resnici zgodilo, zato ne nasedajte medijem saj oni še najmanj vedo.

Ob tej priliki izrekam sočustvovanje družinam poškodovanih.

Lep pozdrav!

KurzSchluss_maker
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Tor 02 Avg 2005 10:25
Aktiv.: 0.01
Kraj: Đesenajse city

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 02, 2005 10:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No pa še to

Če si slučajno kd ohoče pogledati in se v sebi sprašuje "kako za Boga pa ta mikser sploh izgleda" tukaj prilagam link proizvajalca.

http://www.pomini.com/

Pogledate si lahko pod Rubber & Plastics --> Machinery For Rubber-> VIC Intermeshing Mixers !

Aja stvar je tako čista samo ob postavitvi na lokacijo in nikoli več v celotni dobi svojega delovanja!

Lep pozdrav!

P.S. in ne delam reklame za Pomini. Sicer pa ljudje tako ali tako ne kupujejo takih mešalnikov vsak mesec!

Lep pozdrav! Laughing

aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.70
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 02, 2005 11:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

P.S. stran imajo tako slabo narejeno, da uporabniki Firefox-a ne moremo do vsebine Confused

zato prilagam direkten link do mešalnikov

LP

LoLek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 1.45

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 02, 2005 7:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko sem slišal, da je razneslo motor sem se najprej spomnil na enosmerne motorje s tujim vzbujanjem, ki jim ob izklopu vzbujanja v trenutku narastejo vrtljaji v neskončnost in posledica tega je buumm. Reber je napisal, da (so) uporabljajo tudi enosmerne motorje. Ali je možno, da bi tako veliki motorji imeli tuje vzbujanje? Ker to je lahko sila nevarno.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni