www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Toplotna črpalka zrak voda
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
BogyX
Član
Član

Pridružen-a: Pet 12 Dec 2003 14:25
Aktiv.: 0.32
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 01, 2004 12:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Okrog kolektorjev:
Poglej si samogradnjo, ki jo organizira energetska svetovalna pisarna
http://www.gi-zrmk.si/oddelki/energija/sse.htm.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
BogyX
Član
Član

Pridružen-a: Pet 12 Dec 2003 14:25
Aktiv.: 0.32
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 01, 2004 12:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ta rototherm je pa kompliciran.

Najdo sem čisti preproste principe - brez kakršnih koli rotacij - izstopni zrak gre skozi en gladilnik, vstopni pa gre preko rebra tega hladilnika (kot prednji kiler pri avti, samo da je malo bil široka cev skozi).

Obračanje vodnih kolektorjev po soncu se cenovno ne izplača, če gledaš da je cena samogradnje/m^2 cca 20 - 30ksit.
Nazaj na vrh
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.81
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 02, 2004 2:22 pm    Naslov sporočila:  re: Odgovori s citatom

Seveda so rotothermi komplicirani , link sem dal smo kot zanimivost in ker sem jih videl tudi sam. Za doma pa so neekonomični. Zdi se mi da jih imajo v Revozu v Novem Mestu v lakirnicah.

Tisti linki z čisto preprostimi principi brez vrtenjapo moje ne veljajo , enostavno zato ne ker je v tem primeru važna toplotna prevodnost materiala Cu tu ni dovolj!
beri prepočasen odvod -dovod toplote

Se pa jasno uporabljajo principi da po sredici ponavadi materiala z dobro prevodnostjo izvotlijo in napolnejo s zelo toplotno prevodno tekočino , plinom ali kovino.

Recimo pri avtomobilskih ventilih je bila sredica polnjena z Natrijem

podoben princip pa uporablja danes tudi Thermatlake za pasivno hlajenje grafičnih
kartic , diskov...zdi se mi da imajo tržno znamko Heat pipe (zgleda kot kljukaica za perilo ki jo stisneš recimo na trdi disk ali kartico)

webmartin
Član
Član

Pridružen-a: Sre 04 Feb 2004 16:19
Aktiv.: 1.58
Kraj: Zg. Polskava

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 07, 2004 11:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

če je stvar- svetovanje brezplačno ga vsekakor priporočam. Pa povprašaj več izvajalcev- firm, tako, da boš dobil več neodvisnih informacij. Na koncu je pa odločitev vsekakor tvoja.

Novi DRAGI ( http://www.viessmann.de/web/germany/de_publish.nsf/Content/Vitosol100) kolektorji imajo sigurno višji izkoristek, vendar je cena trenutno še "v oblakih".

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
bogo
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Čet 18 Avg 2005 21:11
Aktiv.: 0.00

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 18, 2005 9:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na naslovu www.termotehnika.com dobite veliko uporabnih informacij s področja toplotnih črpalk(teorija,princip,delovanje,naprave...).
LP

osmica
Član
Član

Pridružen-a: Sob 22 Maj 2004 21:16
Aktiv.: 1.59
Kraj: savinjska

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 19, 2005 9:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

nekaj o toplotnih črpalkah
http://www.naredisam.com/clanek.php?kat=TOPLOTNE_%C8RPALKE&p=&tip=h
Nazaj na vrh
janez03
Član
Član

Pridružen-a: Čet 02 Sep 2004 9:43
Aktiv.: 0.60
Kraj: tržič

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 19, 2005 11:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sistem samogradnje kolektorjev ob asistenci Zavoda za raziskavo materiala in konstrukcij (ZRMK):
Če ti manjka denarja in imaš nekaj časa in ročnih spretnosti na ZRMK-ju organizirajo skupine interesentov za samogradnjo - običajno je to bolj spomladi - ko se na nekem območju zbere 10-20 interesentov ZRMK organizira uvodni sestanek, kjer predstavijo celotno zadevo okrog samogradnje s primeri in okvirnimi kalkulacijami. (pove še marsikaj zanimivega v zvezi z ogrevanjem, tudi o toplotnih črpalkah).
Njihov strokovnjak ima zadeve v malem prstu in se oglasi pri vsakem samograditelju; pove ali je ali ni smotrna gradnja (glede na položaj hiše v naravi) in na osnovi podatkov o porabi tople vode določi površino kolektorjev in velikost bojlerja.
Skupina nato nabavi material za izdelavo kolektorjev (popusti na količino so običajno kar opazni).
Vodja skupine koordinira delo in nabavo materiala, ZRMK da na razpolago specifično orodje za izdelavo kolektorjev, potem pa sledi okvirno 2 x 12 ur dela za izdelavo absorberjev (nadzor ZRMK) in demonstracija vgradnje na streho.
Za vgradnjo rabiš še približno 2 x 12 ur za pripravo in vgradnjo-odvisno od vrste izvedbe in števila in kvalitete pomočnikov.
Sam sem se zadeve lotil lani (4 kolektorji po 1,5 m2 in bojler 300 litrov)in po spominu so številke naslednje:
-Material za absorberje z pripadajočimi notranjimi povezavami, steklo kaljeno 4mm skupaj 6 m2, asistenca ZRMK = 120.000 sit
-Bojler 300 l brez avtomatike = 115.000 sit
-Avtomatika,obtočna črpalka, expanzijska posoda, antifriz, bakrene cevi, senzorji =110.000 sit
-Vodovodne in toplovodne povezave v sistem, obrobe okrog kolektorjev na strehi, drobni instalacijski material in delo mojstra -140.000 sit
Nekaj desk colaric, za 14 tekočih metrov lepih smrekovih letev preseka 8x5 cm, 6 m2 tervola 5 cm debeline malo strešne lepenke, žeblji...
Vse skupaj torej cca 500.000 sit za 4x1,5=6 m2 kolektorjev.
Očiten je prihranek pri ceni kolektorjev (za štiri približno toliko kot v trgovini za enega).
Ko zadevo spraviš v pogon ti ZRMK izda čitabo na osnovi katere (in vloge) država povrne do 180.000 sit -dokler ni žakelj prazen.
Pri meni zadeva zdaj dela eno leto in sem zadovoljen. Prej sem izven ogrevalne sezone grel vodo na elektriko, zdaj to opravljajo kolektorji. Letos se je do sedaj zgodilo 7-krat, da je bilo premalo sonca ( sem pod hribom, ki zelo hitro navleče oblake in požre sonce) in sem vklopil elektriko po ca. 3 ure. (Bojler se dimenzionira tako, da količina tople vode zadostuje še za en dan brez sonca).Sicer pa je bojler kombiniran-kolektorji ogrevajo vodo pri dnu (celih 300 litrov) centralna (pri meni na drva) dogreje po potrebi zgornji del boljerja - ca.120 litrov, in če je sila pač električni grelec - tudi ca. 120 litrov.
Poglejte si tudi predstavitev na strani ZRMK-ja, potem pa kakor komu ljubše.
Nekaj pa storite zagotovo: Tudi če se zdaj ne odločite za kolektorje pa ob novogradnji ali prenovi stanovanja/ogrevanja predvidite priključke in jaške za ta namen - je potem bistveno lažje.

L.p.; Janez
Nazaj na vrh
psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.92
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 18, 2010 10:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

(kakšno leto kasneje) ogrevam se za nakup toplotne črpalke. Dolgo časa sem imel v mislih takšno z vodenim zrakom , ki jo bom postavil na podstrešje, z njo segreval sanitarno vodo in hladil bivalne prostore pod podstrešjem. Vse muhe na en mah.

Zdaj pa se nabira vedno več minusov:
1. kako nesti 185cm visoko in 140kg težko napravo po lesenih stopnicah v 2. nadstropje (na podstrešje), in to v pokončnem položaju - še ne vem; en predlog je, da jo z gurtnami privežeš na rudlna;

2. tehnični podatek, da dela od 7-35°C ni le informativni, ampak se črpalka dejansko izklopi, ko temperatura okolice doseže +35°C, to pa je poleti, na neizoliranem podstrešju, tam nekje od 12. do 16 ure. Vsaj.

3. izkoriščanje ohlajenega zraka za hlajenje bivalnih prostorov: ko se sanitarna voda segreje, hlajenja ni več. Naj spuščam vročo vodo, da se bo črpalka ponovno vklopila ? In kot smo že prej ugotovili, v največji vročini, ko se hlajenje najbolj potrebuje, črpalka sploh ne deluje. Verjetno tudi nima vgrajenih nekih antibakterijskih filtrov (tisti proti legioneli ne šteje), kot bi jih naj imele prave klime za hlajenje.

Se pravi, za moj namen uporabe bi t.č. z vodenim zrakom bil proč vržen denar. Ali pa je še kakšno drugo mnenje ?
Nazaj na vrh
Tamy
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Dec 2009 17:00
Aktiv.: 0.51
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 19, 2010 6:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem se pred letom dni ukvarjal z istim problemom in zaradi podobnih tezav kot ti, nazadnje odlocil za postavitev v kotlovnico. Sem pa pod fasado (ker sem jo ravno izvajal) v izolacijo vgradil kanale, po katerih bom zgolj odsesaval zrak k toplotni crpalki. Kam ga bom izpihaval, se ne vem. Po izkusnjah nekaterih na forumu, pa tak zrak brez vecstopenjske filtracije ni primeren za vracanje v prostor. Filtrov, taksnih kot npr. klima nima vgrajenih, zrak vlece iz ga preko uparjalnika vraca v prostor-oz.odvodno cev. Morda bi bilo nek filter mozno dograditi, a vprasanje kaksni bi bili rezultati. Ce ze razmisljas o taki resitvi, potem na spl.strani Termotehnike poglej za varianto z locenim uparjalnikom, ki ima obliko klime (takrat je se ni bilo v ponudbi), pa se tu ostajajo tezave, da ko je voda segreta, hlajenja ni vec, itd.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 499 dni