www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Tomos moped - ni iskre
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
kopron
Član
Član

Pridružen-a: Ned 17 Dec 2006 11:29
Aktiv.: 0.76
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 17, 2009 5:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko je oslabelo magnetno polje na rotorju. ALi pa se ti je premaknil oziroma zasukal magnet napram srednjemu delu (beri pesto kjer je konus).

Zato morda niso magneti rotorja v pravilnem položaju glede na polje vžigalne tuljave, ko se platine odprejo. Preveri to zadevo.

Tem starim motorjem tomosov z leti oslabi magnet, posebno tistim kateri so imeli 6V inštalacijo.

Nick
Član
Član

Pridružen-a: Pon 06 Jul 2009 16:38
Aktiv.: 0.30
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 17, 2009 6:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za kateri Tomos gre natančneje? Kaj se zgodi če "zašraufaš" use tako kot mora bit z svečko in z vsem? Ali ima kaj drugačen zvok? Ali je prej delal motor ali je bil v "mirovanju" (ne vžgan že par mesecev)? Povej kaj več o delovanju motorja.... Very Happy lahko ti bom znal kaj pomagat. Sam sicer tekmujem v motocrossu in tam se dogajajo razno razne stvari Razz
Jule
Član
Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48
Aktiv.: 11.79
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 17, 2009 7:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

TilenS je napisal/a:
Pa si dejansko probal tudi z svečko ?

Da.
Nick je napisal/a:
Za kateri Tomos gre natančneje? Kaj se zgodi če "zašraufaš" use tako kot mora bit z svečko in z vsem? Ali ima kaj drugačen zvok? Ali je prej delal motor ali je bil v "mirovanju" (ne vžgan že par mesecev)? Povej kaj več o delovanju motorja.... Very Happy lahko ti bom znal kaj pomagat. Sam sicer tekmujem v motocrossu in tam se dogajajo razno razne stvari Razz

Gre za tomos atx, vendar imam vso elektriko, kot tudi mašino od apn, 12V, vendar imam notranjo bobino. Moped je 4 leta miroval. elektrika je bila v vodi.

Seveda sem danes rešil problem. Sem vedel da je nekaj čisto patetičnega. Brick wall Platine sem s krpico in nitro razredčilom očistil in zadeva "pali" zdravo modro iskro dolžine 6mm!
Boo hoo! Applause

Evo, prvi vžig.

Lepo mi je ratalo use naštelat, da ni bilo treba nič popravljat. Ko bi mi vsaj pri elektroniki pri raznih vezjih šlo tako dobro, da bi vse delovalo brez problema Very Happy

Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.21
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 17, 2009 7:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lepo zrihtano.

Edino predlog, poskusi dobiti cilinder in glavo ter seveda hladilni sistem od APN mopeda.

To optimistično hlajenje ATX mopedov je zadostno samo za ravno cesto in ne predivjega dirkača, v klanec pa prehitro zakuha vse skupaj tudi, če ne navijaš gas do kamor gre.

Mimogrede, magnet za 6V 17W, enako dobro dela tudi na 12V 65W štromu. Doma se je tudi rihtalo tak moped in je bil originalni magnet brez lukenj za vetrnico (moped ima po novem prisilno hlajenje APN mopeda) in se je za foro poskusili kaj bo s 6V magnetom in je "štrom" delal popolnoma enako kot z originalčnim magnetom. Važno je, da je smer prava.

Mimogrede, če bi rad imel zunanjo vžigalno tuljavo, kot je original (na tiste luknje na okviru paše tuljava od stare Nisan Micre), moraš namesto originalne vžigalne tuljave pod magneti, na njeno mesto montirati tuljavo od 6V rasvetljave.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jule
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 17, 2009 7:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mah bo kar tako ostalo. Cilindra ne dam! Ker to ni atx cilinder ampak BT, ki ima precej več moči kot precej napiljen apn(namesto2.2 konja ima 5.3 konja pri isti kubaturi. Kar naredi vožnjo "full throttle free". jaz vedno vozim počasi Very Happy nikoli ne norim. Tak pač sem. Bolj umirjen.

Še nikoli se mi ni pregrel noben zračno hlajen moped. Niti tomos a3 ki slovi ravno po pregrevanju. Če je vse lepo nastavljeno se ne pregreje kar tako.

Prisilno hlajenje mi ni všeč. Sicer je res kross guma zadaj, ampak če bo priložnost jo bom zamenjal, saj se bom vozil večinoma po cesti. In ne, jaz mopedov nikoli ne tiščim "do konca" ker je mi tako dejanje zdi silno "nehumano" do mopeda.

Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 17, 2009 8:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No mene pa je ravno guma napeljala na misel, da tole ne bo šlo prav počasi in po lepih ravnih cestah.

Je moped letnika okoli 2000?

Ti ATX mopedi so imeli BT mašine serijsko!

Žal je prejšnji lastnik tega mopeda, ki se ga je obnovilo, bil "pameten" in je šel izpušni kanal BT cilindra brusiti na dol (je lažje)! Verjetno veš kaj to pomeni...

Zato je sedaj gor APN sistem hlajenja in ustrezen cilinder. Moped deluje lepo in ker je pri nas vse v bregovih, mi je prisilno hlajenje bolj ziheraška rešitev.
Nazaj na vrh
Jule
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 17, 2009 8:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Letnik je 98. Nisem slišal da bi imeli atxi bt mašine serijsko. Ta moj ima apn mašino in bt cilinder. Bog ve kje je original mašina.

Sem pa ga dobil poceni. Zato sem ga kupil. Ker čene sem mislil, da sem z mopedi naredil že konec. Za 100€ s papirji, tako da ga naslednji teden registriram, da bo za se vozit malo okoli. V avtu (je bilo poleti) prevroče. Very Happy

TilenS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 24 Nov 2005 12:29
Aktiv.: 2.35

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 17, 2009 9:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja ena serija ATX-ov je imela serijsko BT motor. Azrael, če ni izpuha res preveč pobrusil navzdol se, da zadevo enostavno rešiti z podlaganjem cyl je pa treba za isto mero še pobrusiti tudi zgornji del.
Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 17, 2009 9:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tistemu cilindru ni bilo rešitve. Mali genij je zbrusil toliko, da je tudi neprirezan bat odpiral karter v auspuh, kar pomeni skoraj nično polnjenje karterja s svežo plinsko mešanico.

Več kot cm je spraskal na dol.
Nazaj na vrh
Jule
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 18, 2009 2:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Azrael je napisal/a:
Tistemu cilindru ni bilo rešitve. Mali genij je zbrusil toliko, da je tudi neprirezan bat odpiral karter v auspuh, kar pomeni skoraj nično polnjenje karterja s svežo plinsko mešanico.

Več kot cm je spraskal na dol.

Majster!

jerny
Član
Član

Pridružen-a: Čet 17 Apr 2008 11:27
Aktiv.: 1.98
Kraj: Dravograd

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 18, 2009 3:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jule spomnim se tega ATX-a. Lepo da še nisi čisto prenehal z mopedi.
Jule
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 18, 2009 5:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jerny je napisal/a:

Od kje se spomniš?

Mah saj imam še dva mopeda pri hiši, a nimata tablic in papirjev, tako da se ne vozim z njima.

jerny
Član
Član

Pridružen-a: Čet 17 Apr 2008 11:27
Aktiv.: 1.98
Kraj: Dravograd

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 18, 2009 10:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jule je napisal/a:
jerny je napisal/a:

Od kje se spomniš?

Mah saj imam še dva mopeda pri hiši, a nimata tablic in papirjev, tako da se ne vozim z njima.

Ko si ga kupoval od enega starejšega nonota. To so bli še slomoped časi Very Happy

TilenS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 24 Nov 2005 12:29
Aktiv.: 2.35

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 18, 2009 11:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Heh jaz sem tudi bil na slomoped na mopedforumu sem še pa zdaj Smile Sicer ne spremljam več tako pogosto ampak še vedno pogledam, če je kaj zanimivega.
Jule
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 19, 2009 8:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nene! Tega sem kupil od prijatelja ene 15 dni nazaj, on pa ne vem kje ga je kupil. Garancija je v kamniku pisana Very Happy
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni