www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Komplet za tehniko 4. razred OŠ

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.62
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 13, 2005 7:08 am    Naslov sporočila:  Komplet za tehniko 4. razred OŠ Odgovori s citatom

Ker smo na tem forumu starejši šlani verjetno kar v večini , oziroma nas je kar veliko, bom glede na to tukaj predstavil svoje ogorčenje...
Včeraj je žena kupila v dzs komplet za 2500sit, kot ste verjetno opazili ceno in ko sem videl vsebino si nisem mogel kaj, da ne bi to pokomentiral in ogorčenje in nezadovoljstvo predstavil tudi drugim in jih povprašal za mnenje.
Da ne boste videli samo zaprte škatle na spletni strani TZS, sem zadevo poslikal ...

Glede na vsebino in namen te vsebine, mislim, da je taka cena rop pri belem dnevu. In kar je še najlepše, ker je to za osnovno šolo, je pripomoček obvezen...
Včasih smo take pripomočke v šoli izdelali sami in to čisto vse. Šola je bila tista, ki je kupila sestavne dele, tiste smrekove "dilce" smo pa pri tehniki s profesorjem sami nažagali in mimogrede videli kako se to dela.
Zakaj se je vse to skomercijaliziralo, potem pa nekateri pred volitvami obljubljajo brezplačno šolanje za otroke Confused ne razumem tega .... po drugi strani pa ministrstvo "požegna" ceno 2500sit za komplet ki je vreden 500sit ...

Kaj pa vi mislite? ne morem si kaj, to stvar mislim spraviti v javnost Evil or Very Mad

4-r-tehnika-01.jpg
 Opis:
embalaža...
 Velikost datoteke:  91.11 KB
 Pogledana:  50 krat

4-r-tehnika-01.jpg

4-r-tehnika-02.jpg
 Opis:
... vsebina ...
 Velikost datoteke:  81.88 KB
 Pogledana:  59 krat

4-r-tehnika-02.jpg

4-r-tehnika-03.jpg
 Opis:
... vsebina bolj podrobno ...
 Velikost datoteke:  79.58 KB
 Pogledana:  58 krat

4-r-tehnika-03.jpg

4-r-tehnika-04.jpg
 Opis:
... naročilnica na revijo ne sme manjkati ...
 Velikost datoteke:  118.61 KB
 Pogledana:  70 krat

4-r-tehnika-04.jpg

Nazadnje urejal/a reber Tor Sep 13, 2005 7:16 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70799.82

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 13, 2005 7:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
arnulfa
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sob 16 Apr 2005 23:13
Aktiv.: 0.04

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 13, 2005 8:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To smo mi [slovenščina je zame španska vas] morali imet v osnovni šoli, noter so bile te deskice, žarnica, neke bakrene palčke, pločevinasta in pertinax plošča.

Nazadnje urejal/a arnulfa Tor Nov 18, 2008 10:04 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.56

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 13, 2005 8:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Reber, vsaj zacnejo s tehniko v 4. razredu kot pravis - ce me spomin ne vara, smo jo mi imeli samo od 5. do 8. razreda (torej domnevno 1-2 leti manj ?) ... je pa res, da je bila stromarija bolj ... zacinjena (vsaj pri nas - spomnim se, da smo delali ene 230V luci Cool ).

Ob tem sem se spomnil na en set (mislim, da se je imenoval Mladi Pionir ali nekaj v stilu tistih casov pac Laughing ), ki sem ga dobil kot darilo. Z njim je bilo mogoce poceti kar nekaj stvari (notri je bil tudi magnet, vsaj ena pripadajoca tuljava, rotor, dve svinceni in cinkova in bakrena elektroda, itd.), bistveno vec kot najbrz lahko s tistimi dilcami in zeblji na tvoji sliki. Skoda, da nimajo cesa takega danes vkljucenega v solski program Sad
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 13, 2005 9:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tisti komplet poznam, pa še nekaj drugih kompletov se je dalo dobiti, pa še celo dragi niso bili. Taki kompleti bi bili primerni za kaj pametnega. Bom poslikal še strani iz delovnega zvezka, kaj bodo sploh s tem kompletom počeli. Saj ni problem, moti me le cena, ki je močno pretirana zta tistih nekaj delčkov. Seveda je na račun kompleta tudi država pokasirala svoj plen, ki je večji, pri višjih cenah kompletov ali karkoli pač je. Moti me predvsem to, ker tukaj nimaš možnosti izbire, moraš imeti pa pika in nihče te nič ne vpraša. Saj ne da ne bi mogel kupiti, so pa družine, ki resnično težko kupijo in jim "par jurjev" že nekaj pomeni.

Res je, da smo se včasih s tehniko srečali v šoli šele v 5. razredu, za to smo imeli posebo učilnico, orodje, kar nekaj strojev je bilo, imeli smo celo stružnico, krožno žago, tračno žago, tako da nam je učitelj vse lesene letvice, deščice nažagal sam, material pa je šola verjetno dobila kar v tovarni LIP bled, ali pa že nekje. imeli smo tudi modelarski krožek. Danes pa ne vem kako je s tem, menda precej slabo, oziroma je veliko odvisno od šole.
Tehnični pouk v 4. razredu devetletke ima kar učiteljica sama, ki jih uči tudi ostale predmete, tako da res ne morejo sami nažagat deščic in podobno. Vendar, to bi lahko storili višji razredi, veliko stvari bi lahko v učnem programu pripravili za nižje razrede. Tukaj je močno zgrešen že celotni učni program, ki pa so ga sestavili in sestavile, visoko študirani učenjaki Rolling Eyes tako da se jaz očitno motim, ker trdim da je učni program na nekaterih delih precej zgrešen, ker ni narejen tako da bi bil ugoden in varčen, ampak se že od vsega začetka usmerja male ljudi v smer močno potrošniškega človeka da bo znal čim več zapraviti v tem kapitalističnem svetu.

Knjige TZS so bile včasih dokaj poceni, sedaj pa cene rastejo v višave. Sam imam več kot 15 tehniških kjig od te založbe, v glavnem so to šolske knjige za srednjo šolo. Knjige za elektrotehniko so tudi zelo v redu napisane.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
kemik
Član
Član

Pridružen-a: Pet 01 Avg 2003 1:35
Aktiv.: 0.54
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 13, 2005 10:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, res je vprašanje, koliko je tista učiteljica tehnična. Primer iz osnovne šole. Pri pouku fizike, poglavje elektrika, je hotela pokazati, kako se žica greje, če čez njo teče električni tok. Žica bi se res morala greti, vendar ne, če vzameš 9V baterijo (posamezna, ne vsaj 2 x 4,5V ali kak napajalnik) in in debelo žico. Potem pa njen komentar: "Zakaj pa se to ne greje?" Ženska je poleg fizike učila tudi tehniko. Takrat mi seveda ni bilo jasno, zakaj se zadeva ne greje, v srednji šoli mi je pa že bilo. Ženska pa je imela končan fax, se vidi, da tehnične nadarjenosti oziroma zdrave kmečke pameti ne nadomesti noben fax.

Lp
Boštjan
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.92
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 13, 2005 10:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Reber se popolnoma strinjam s teboj. Tale "učni pripomoček" - če lahko to tako imenujem Sad bi lahko naredili pri tehničnem pouku učenci višjih stopenj, tako, da bi bil strošek za starše bistveno nižji. A za vsem tem vrjetno stoji država. Glede na to, da je pripomoček obvezen se tukaj obrne kar precej denarja. Vse skupaj me spominja na avtomobilske etikete za registracijo... Sad

PS
Koliko bodo tole učenci sploh uporabljali (kaj imajo po učnem načrtu) pa se bom zanimal pri sestri. (poučuje na nižji stopnji osnovne šole)

.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70799.81

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 13, 2005 10:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
podboj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48
Aktiv.: 5.28
Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 13, 2005 2:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naj omenim, da stane berilo za vsak letnik gimnazije 5000SIT, in da ne obstaja noben učbenik, ki bi bil pod 2500SIT Mad Za en letnik je za učbenike treba plačat nekje 35.000-50.000SIT

Lp
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 13, 2005 2:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Učbeniki in ostali pripomočki so v naši državi idealno zaslužkarstvo ... vnaprej se ve količina tiskanja in stranke-kupci nimajo možnosti nakupa pri cenejši konkurenci.
Država pa to potihem podpira in se glasno hvali z brezplačnim šolstvom. Rolling Eyes

Poznam celo primer OŠ kjer učitelji zahtevajo običajne zvezke od točno določenega proizvajalca ... Evil or Very Mad
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Vajdo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Sep 2004 23:06
Aktiv.: 4.59
Kraj: Ribnica

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 13, 2005 2:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tega je vsekakor premalo. Potem se pa čudimo kako je nekdo tehnično neizobražen. Sej ni čudno. Mi smo pri tehniki še vsaj kaj naredili, sestra je pa v 9 razredu, pa tehnike sploh nima. Halo! Gledaš čez okno, pa vidiš kako ¨mulci¨ s siporeksom zabijajo žeblje.

Reber: Kaj pa če prerežeš žeblje na pol? Mogoče je pa notri zlata palčka. Mislim katastrofa. Evil or Very Mad
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
reber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 13, 2005 4:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Laughing
Ja, saj to sem najprej preveril, da ni slučajno kakšen zlat delček v škatli Cool

Res, učbeniki so postali pregrešno dragi, pred nekaj leti sem jih kupoval kar tako, ker utegnejo priti prav, ker mi je to pač priljubljeno čtivo, pa sploh niso bili dragi. Nekateri ljudje berejo romane, meni pa so všeč učbeniki s tehnično vsebino.

Tisti zvezki "tako lahko" so res nekako zahtevani v OŠ Confused Le zakaj, saj niso nič posebnega, mogoče zato, da bi imeli vsi enake, da ni nekega spakovanja v stilu: jaz imam pa tak zvezek, ti pa ...

Je pa tako, saj verjetno ni smiselno ljudi izobraziti v tehnične ljudi ki nekaj znajo, vsi študirat, da bomo vsi na položajih, fizične delavce bomo pa tako ali tako uvozili. Po drugi strani pa, najbolje je da ljudje nič ne znajo, da se nič ne znajdejo, da so butasti kot kamen, treba je pa ljudi naučiti zapravljati denar. Najboljši človek za državo je brezglavi potrošnik ki nič ne zna sam narediti. Mogoče prav zaradi tega tak sistem. Le kako bo neka učiteljica učila tehniko, saj večina učiteljic o tem nima pojma, in kako naj bi ga sploh imela, če jo pa tega nikoli niso naučili.
Nazaj na vrh
kemik
Član
Član

Pridružen-a: Pet 01 Avg 2003 1:35
Aktiv.: 0.54
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 13, 2005 4:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede na to, da se v tem kompletu nič ne porabi (razen morda žebljev) bi lahko imeli take komplete v šoli Wink . Ploščico iz lesa, nekaj lukenj noter. V te luknje bi zataknil vzmet in v vzmet bi zataknil žico (take povezave sem že nekje videl, pa se ne spomnim kje). Tako bi lahko vsako leto učenci delali z istim kompletom, šola bi jih kupila za 1 razred (recimo 30 kom) in zadeva bi bila rešena. Več jih gotovo ne potrebuje, saj ima naenkrat samo 1 razred tehniko.

Tudi mi smo dobili neke komplete za tehniko, nekja lesa, pločevina, nekoč 2 inekcije (brez igel) ter plastično cevko. Kolikor se spomnim, je učitelj v 5 razredu komentiru, da tega ne rabimo in da nekdo bogato služi na račun naših staršev.

Nek drugi učitel v višjem razredu pa se je jezil, zakaj nam dajo inekcije, da se bomo špricali z njimi (inekciji sta imeli različna premera, mislim da naj bi z njima (in cevko ter vodo) preučevali hidravliko).

Če pa neka učiteljica zahteva navadne zvezke od točno določenega proizvajalca bi jaz to (četudi za hec) anonimno sporočil komisiji za preprečevanje korupcije Twisted Evil . Ko bi se učiteljica enkrat znašla pred TV kamerami mislim da bi ratatali tudi ostali zvezki uredu Very Happy .

Lp
Boštjan
Nazaj na vrh
Umnik
Član
Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52
Aktiv.: 4.04
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 13, 2005 4:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Taki kompleti so res popoln absurd. Pri nas v "vaški" šoli, smo vse kar smo rabili pri tehniki in je bilo lesenega, nažagali pri pouku. Kupit smo morali edino dva kosa "pleha", ki pa sta seveda ostala neuporabljena. En kos sem celo uporabil 7 let pozneje, za "topilnico" cina. Vsaka prišparana reč prav pride, pravijo.
Kar pa se tiče učbenikov in delovnih zvezkov: za osnovne šole se je, vsaj pri nas, vse skupaj kar kvalitetno uporabilo. Najhuje je, ker danes nekaterih stvari v šolah ne (upo)rabijo niti 50%, kaj 50 raje manj, a šolarji stvari morajo(!) imeti. Oslarija.
Od 7 razreda, ko sem začel razmišljati s svojo glavo, sem kupil bore malo učbenikov. V osnovni sem zaradi tega včasih pokasiral kakšen cvek, a nič tragičnega. Srednja šola pa je bila sploh poglavje zase. Od štirih let sem, takole na pamet, kupil maksimalno 6 učbenikov. Od tega sta dva delovna zvezka za prakso, ki sta, po moje, "biblija za elektrotehnike". Čez 10 jurjev me zagotovo ni prišel noben letnik. Največ denarja so me prišli kemični svinčniki in podoben pribor, ki je drag kot žafran.
Mogoče se to sliši bolj slab recept, so pa zato obiski v knjižnjici postali stalnica, kar je nadvse dobrodošlo. Peljite svojo "mladež" kdaj v knjižnjico. Zagotovo boljša poteza, kot pa če jim kupite 10 knjig.
Da pa so današnji šolarji obremenjeni pa je, po moje, še večja oslarija kot ti neuporabni kompleti.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni