www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

TV novinarji valijo buče

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 19, 2005 7:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne vem, če to ravno spada sem, ampak vseeno ker je ravno aktualna debata in tema skoraj zaključena ...

Na POP TV sem pri poročilih gledal prispevek iz izolske bolnišnice, kjer so ugotovili, da razpolagajo z zelo drago "tera kamero", ki naj bi pomagala pri operativnih posegih, vendar jo ne znajo uporabit. Confused
Do tukaj zgodba zveni klasično slovensko vendar je iz naše stroke zanimivo še nekaj drugega. Na sliki so pokazali zaobljeno temnovijolično škatlo cca. 20x20x10 cm, ki izgleda kot nek stiliziran starejši radio. Nekaj tipk, velik gumb (za postaje ???) in z nekajmestnim LED displejem, brez kakršnegakoli ekrana ali HiTech vtisa.
Na spodnjem levem delu pa je izstopal napis "NAVIGATION GPS". Rolling Eyes

Človek se vpraša kdo je sedaj [cenzura] ... zdravniki, novinarji ali tisti, ki zadeve vsaj malo poznamo? Very Happy

Je to opazil še kdo? Wink
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70799.80

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 19, 2005 8:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 19, 2005 9:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MarE69 je napisal/a:
Iztok je napisal/a:
Nekaj tipk, velik gumb (za postaje ???) in z nekajmestnim LED displejem, brez kakršnegakoli ekrana ali HiTech vtisa.
Na spodnjem levem delu pa je izstopal napis "NAVIGATION GPS". Rolling Eyes

Kaj ne veš, kaj je to terra kamera? Ta snema terrarosso. Kamero se premika tik nad tlemi, pomaga pa si z GPS navigacijo. Navzven potem zgleda, kot da imamo na satelitu kamero z ultra visoko resolucijo Wink

Pa reci, če ni to visoka tehnologija.

Še vedno mi ne gre "u lajšto" povezava med GPS sistemom in operativnimi posegi na ženskih dojkah? Zgleda da bo res najbolje, da se iz štromarije prekvalificiram v kakšnega dohtarja ... mi bodo vsaj strokovne napake težje dokazal. Wink

*Hvala administratorju ali moderatorju, da je temo postavil na ustreznejše mesto.
Smile
Nazaj na vrh
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.41
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 19, 2005 9:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok jaz sem prestavil, ker sem imel občutek, da se bo osnovna tema nadaljevala.

Sicer sem pa omenjeni prispevek gledal tudi sam in moram priznat, da sem prav tako debelo gledal, sploh ob tem, da je bila ponujena še informacija o ceni tega "aparata" (cca 5 Mio) če sem prav slišal.

Imam pa občutek, da nam vse večkrat prodajajo "... XXX ... za bubrege ..." kot smo temu včasih rekli. Ampak zgodbo pa prodajo, ...

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.23
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 19, 2005 10:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Meni je pa zadeva delovala kot "radiožvelja" ali radijska budilka po domače. Res je smešno delovalo, res kot nekakšen radio, pa tisti tapoceni...ki ga dobiš na sejmih, če kuglo vržeš v prazno piksno pira. Pa še huda cena...
Nič ni imelo opravka z belimi sofisticiranimi medicinskimi aparati.

Najbrž nas res farbajo...mogoče ima kaj vmes bližajoči se referendum.

LP Gorazd

._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
janez03
Član
Član

Pridružen-a: Čet 02 Sep 2004 9:43
Aktiv.: 0.60
Kraj: tržič

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 19, 2005 10:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Danes sem dobil novo številko revije Življenje in tehnika. V njej je med kratkimi članki iz sveta znanosti in tehnike tudi članek "Alternativa za rentgen" kjer govori o napravi kjer polprevodni kristal obstreljevan z lasersko svetlobo oddaja žarke v območju 10^12 Hz v teraherčnem območju) ki naj bi imeli učinke kot rentgenski žarki, vendar naj ne bi ogrožali organizma.
Aparat naj bi bil primeren v medicini npr. za odkrivanje raka, ali za varnostne službe (zna ločiti pecilni prašek od antraksa). (predstavitev na www.teraview.com)
Ne vem kaj so kazali na POP-TV; tukaj naj bi šlo za aparat velikosti kopirnega stroja in vrednosti nekaj 100.000 €.

L.p.; Janez
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.02
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 19, 2005 10:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da sem to zadevo videl na TV. Mislim, da jo testirajo na nekem letališču za pregled potnikov.
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.82
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 20, 2005 10:11 am    Naslov sporočila:  re: Odgovori s citatom

Ja medicinci so svojevrsten fenomen . Dobijo neko budilko pa kao neka kamera s 3 cm displayem na 6 digit Twisted Evil
na uč pogledano bi tisto moralo bit neke če je mišljeno kot kamera :

presevalo se pravi imamo nek gama radioaktiven izvor , na drugi pa neke vrste gaigerjev števec in tumor pač zadrži del žarkov ( opasna tehnika ) Cool

če pa je mišljeno kot terapija : daš kamero proč , zaslonka pa diktira količino žarkov ( še bolj opasna tehnika ) , itak dobijo povratno informacijo pri biopsiji tkiv, v resnici sploh ne vidijo kaj delajo , ampak nekaj šacajo Shocked

se mi zdi kot naša mala klinika , kjer so za skener uporabili UV solarij in na prodajo v stilu g. Perdca Laughing

Koliko imam izkušnje laboratoriji zelo slabo vedo kaj kupujejo , šefi ponavadi ne ,
glavno da je poceni , pomoč in software ki pa sta ključna po nakupu izdelka pa sploh nista pomembna , v stilu bomo že kako ( bealive me vem iz prakse Mad )

čist fizikalno kaj je to ''teraherzlight'' ? kao da to ni del EMV ? Kaj je pa radar ?
To je neke vrste radar , ki mu doziraš količino energije ki potem penetrira v tkivo
sicer se po moje da to na IR ful lepo videt. ( recimo sevanje mobilcev v možgane ki se potem posledično segrevajo )

Na terawiev pa je videt vse drugo,prej kot budilko , sploh je ne najdem

Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.56

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 20, 2005 11:20 am    Naslov sporočila:  Re: re: Odgovori s citatom

lucca brassi je napisal/a:
Koliko imam izkušnje laboratoriji zelo slabo vedo kaj kupujejo , šefi ponavadi ne ,
glavno da je poceni , pomoč in software ki pa sta ključna po nakupu izdelka pa sploh nista pomembna , v stilu bomo že kako ...

Na POP-TV so rekli, da so stvar bolnisnici podarili (donatorji) in nekdo, ki se je predstavljal kot zdravnik, je izjavil, da oni nimajo pojma kaj sploh poceti s tako stvarjo ("niso dovolj izsolani", torej da se niso sli na placane pocitnice + enodnevni seminar ?. in da zato ta stvar lezi v kleti na polici.

Veckrat so omenili besedi "gama" in "kamera", tako da tvoja razlaga (geigerjev stevec) niti ne zveni tako neverjetno Rolling Eyes En stevec (domnevno) za 5 MegaSIT in nikogar, ki bi znal stevilke prebrati in ustrezno interpretirati ...
Nazaj na vrh
robika
Član
Član

Pridružen-a: Pon 05 Apr 2004 20:55
Aktiv.: 1.19
Kraj: ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 20, 2005 11:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Precej strani se odpre na iskanje "navigator gps breast surgery". Malo bom spekuliral z mojimi izkusnjami. Zena je imela lansko leto operacijo zaradi rakavega tkiva, ki sicer ni bil na dojki pac pa na bolj intimnem predelu. Sama operacija je zajemala siroko odstranitev okoliskega tkiva. Da pa se prepricajo, da rakavost ni zasla naprej, pa morajo dolociti katera bezgavka je najbolj aktivna v zvezi z obolelim tkivom. Zato so ji nekaj ur pred operacijo v predel okoli te bezgavke injicirali radioaktivni izotop. Zdi se mi, da potem med samo operacijo to aktivno bezgavko locirajo s to "gama kamero" ter jo odstranijo in posljejo na citopatologijo. V primeru, da je bezgavka cista-zdrava, potem nadaljna zdravljenja (radioterapija, kemoteerapija,...) niso potrebna. Res pa se mi zdi lopovsko, da gaigerjeve stevce, ki pri nasem najdrazjem prodajalcu ne stanejo vec kot nekaj deset tisocakov potem prodajat medicincem za nekaj miljonov $.

Lp
Nazaj na vrh
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.82
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 20, 2005 1:20 pm    Naslov sporočila:  re Odgovori s citatom

Ponavadi donatorji vprašajo kaj klinika potrebuje in oni lahko ponudijo strokovni svet se odloči kaj je za njih uporabno. Največkrat je za njih uporabno $$$ pa se sami odločijo kaj je najbolj uporabno in tako se mi zdi tudi prav. ( V bistvu imajo podjetja davčne olajšave če kaj takega podarijo , tako pa si naredijo samo promocijo ; plačali pa bodo za kamero ( za davčno popravijo cifro na drago v bistvu pa je star model z nižjo ceno ) ali pa državi kot davek

To bi rad opozoru števec je števec - kamera pa kamera in kotira bistveno višje kot prikazana številčnica .

Ne boste verjeli ampak v Slo so firme ki delajo kvalitetno medicinsko opremo, je pa ta oprema prevredotena malo zaradi varnostnih faktorjev , malo pa zato ker je
medicinska ( npr en rosfrei vijak za kosti je skoraj enak tistemu v merkurju če ne računamo malo bolj fine obdelave ( ostri robovi ) in sterilizacije cena je pa faktor n x ( zdi se mi da je tak manjši vijak steriliziran okoli 4500Sit ) Wink

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni