|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Unknown_User Član

Pridružen-a: Tor 03 Nov 2009 13:31 Prispevkov: 481 Aktiv.: 2.53 Kraj: UFO iz Butal pri T''minu
|
Objavljeno: Pet Nov 27, 2009 9:17 pm Naslov sporočila: Ne morem si najti ustreznega ICja in PBCja |
|
|
Pozdravljeni!
Malo sem si zakompliciral stanje, ker nekako ne morem dobiti zadeve, ki bi mi ustrezala za izgradnjo driver-ja ali ne vem kako vi imenujete skupek čipovja, ki se uporablja za krmiljenje koračnih motorjev.
Problem je nasleden, jaz bi že lahko uporabil lažjo varianto z ULN2003 v kombinaciji z TurboCNC programom, ampak že od vsega začetka nos molim samo in zgol na EMC2 CAM program za katerega pa se mi zdi da potrebujem drugačen IC, kateri se odzove samo na STEP and DIRECTION, Vse bi bilo vredu če se mi nebi ustavilo pri zmoglivosti čipov saj imam jaz unipolarce, ki delujejo z 24V in približno 1A toka. Sedaj če se nisem zmotil eni poimenujejo STEP tudi CLOCK ali s kratico CLK? Popravite me, če ni res.
Vglavnem kaj vi prekticirate, pa da deluje, da ni pretežko za naredit. PICi odpadejo, ker jih ne znam programirat. Nekako me zanimajo iz tega vidika samo neprogramabilni ICji in preprosti PCBji oz. TIVi.
Nazadnje urejal/a Unknown_User Čet Mar 11, 2010 3:20 pm; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sraka Član

Pridružen-a: Čet 20 Nov 2008 23:52 Prispevkov: 481 Aktiv.: 2.38 Kraj: PMAVs
|
Objavljeno: Pet Nov 27, 2009 9:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Moderatorji običajno prakticirajo dat take prispevke med smeti.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 70792.39
|
Objavljeno: Pet Nov 27, 2009 10:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Unknown_User Član

Pridružen-a: Tor 03 Nov 2009 13:31 Prispevkov: 481 Aktiv.: 2.53 Kraj: UFO iz Butal pri T''minu
|
Objavljeno: Pet Nov 27, 2009 10:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
sraka je napisal/a: |
Moderatorji običajno prakticirajo dat take prispevke med smeti. |
Se opravičujem, če mi pa gre strojepisje slabo.
borisz je napisal/a: |
Tukaj si lahko ogledaš enega od primernih.
Sicer je za bipolarne motorje, vendar lahko tudi unipolarne povežeš kot bipolarne.
lp
Boris |
Ja to sem se tudi že spračeval, pa mi ni šlo v glavo, kako se že izvede prehod iz unipolarnega na bipolarnega. Ne vem točno ali izpustiš obe plus žici ali nekaj takega in ostale povežeš? Menda na tak način že strojno, izkoriščaš pol položaj, kar pripomore k natančnejšemu položaju koraka in tudi malenkost močnejši navor imajo s tem.
PS: mogoče bo malo prehuda, tale na tem lunku.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 70792.39
|
Objavljeno: Pet Nov 27, 2009 11:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
84.57 KB |
Pogledana: |
15 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.69 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pet Nov 27, 2009 11:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tukaj imaš na voljo en cel koš ustreznih driverjev. Rabijo samo napajanje, Step, Dir in motor. Potrebno hlajenje čipa je minimalno.
Enega od njih je avtor uporabil tudi na zgoraj omenjenih ploščah.
http://www.allegromicro.com/en/Products/Categories/ICs/motor.asp
Glej odsek "Bipolar Stepper Motor Drivers" in čipovje v tegnologiji DMOS.
"Dual full" bridge je primeren za koračni motor.
Če te mučijo majhna ohišja, glej tiste, ki imajo napis DIP pri ohišju.
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Unknown_User Član

|
Objavljeno: Sob Nov 28, 2009 12:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Aha bela pa rumena odpadeta oz. jih lahko nadomeščata žici rdeče barve.
Mogoče bi mi varianta L297 in L298 nekako še najbol ustezala. Po mojem je to tisto, kar zahteva STEP and DIRECTION, 1 A toka in 24V. Aha pa v dokumentaciji za L297 sem opazil da se DIRECTION označuje z CW/CCW, za STEP pa imajo, kar HALF/FULL. No sem že bližje. No pa že sama dokumentacija mi priporoča slednjo tiskanino:
Hvala aly bom pogledal, samo dvomim, da bom dobil še kaj bolšega, razen če me kje cena ne prepriča.
PS: menda nekateri tu gor izdelujejo za precej ugodne denarje, neke driverje, samo nisem še nobenega zasledil.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertzui Član

Pridružen-a: Pon 11 Maj 2009 9:38 Prispevkov: 434 Aktiv.: 2.21 Kraj: Velenje
|
Objavljeno: Sob Nov 28, 2009 10:27 am Naslov sporočila: |
|
|
evole, če ne rabiš tok velikega toka, imaš tule krmilnik za res ugodno ceno.
Cnc krmilnik
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.69 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sob Nov 28, 2009 1:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Half,ful =/= Step!! Preberi dokumentacijo.
Tile Lxxx čipi se zelo grejejo. Niti nimajo mikrostepping opcije. Jaz bi jih dal kar med Obsolete...
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
romc Član

Pridružen-a: Ned 26 Mar 2006 21:06 Prispevkov: 447 Aktiv.: 1.91 Kraj: Zapotok nad Igom
|
Objavljeno: Sob Nov 28, 2009 2:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
aly
Vse kar si napisal o teh, drajverjih za koračne motorje je res.
Je pa tudi res, da pred dvajsetimi leti nismo poznali nič boljšega,
čeprav še vedno za svoja leta delujejo odlično.
Se pa strinjam, da so današnji kontrolerji boljši in tudi cenejši.
Lp Romc
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni