www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Digitalna Nixie ura
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Nostalgija - splošno
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
rok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Mar 2009 16:31
Aktiv.: 1.75
Kraj: Dravograd

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 30, 2009 4:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lojzek, ne vem kako naj se ti zahvalim Very Happy Upošteval sem tvoje nasvete in zadevo zvezal (upam da) pravilno. Ali je potrebno ENABLE zvezati na maso ali Vcc? Samo, kolikor sem se igral z čipom na protoboardu, enable na Vcc onesposobi štetje. Upam da je shema pravilna. Mr. Green Vsaka informacija/namig je dobrodošla Very Happy

Lep pozdrav,
Rok

Nixie ura ver.2.rar
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Nixie ura ver.2.rar
 Velikost datoteke:  21.87 KB
 Downloadano:  6 krat

4017 test.rar
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  4017 test.rar
 Velikost datoteke:  755.29 KB
 Downloadano:  8 krat

jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.46

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 30, 2009 4:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Enable je negiran, torej 0 vklopi štetje.
http://www.hanssummers.com/nixie.html
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.35

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 01, 2009 10:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rok, še vedno ne bo dobro. Poglej link, ki sem ti ga podal v prejšnjem postu, kako je tam možakar tole uredil. Pa tudi mojo shemo, čeprav bo moj princip prikaza številk povsem drugačen)
Pa tudi jaz sem ustrelil kozla - takt v naslednji čip gre vedno iz CO (carry out) pina prejšnjega.

Reset čipa mora dati vedno številka, ki se ne sme več prižgati. Primer cifra minut 59:
Ko bo čip z 9ko dobil nov takt, bo vključil izhod 0 (brez resetiranja), preko CO pa bo poslal pulz na naslednjega, ki kaže 5. Ta potem prižge izhod 6- kar pa ni prav. Zato reset tega čipa vežeš na izhod 6 in ga s tem postaviš na nulo. CO izhod pa bo obenem poslal naprej pulz za povečanje ur...

Če ne veš zakaj tako, poglej in malce preštudiraj datasheet od 4017 - timing diagram. Wink
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
rok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 01, 2009 4:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha. Bom pogledal. Pine sem si pa že tako prej zamislil, da mora 6 narediti reset in poslati pulz na naslednji čip. Timing- bom pogledal. Very Happy Nixike bom imel priložnost temeljito stestirati ta konec ali v začetku drugega tedna,
ker sem šele danes ugotovil, da imamo v šoli tudi transformator 0-230 VDC Very Happy

Lep pozdrav,
Rok

Vedno bolj se mi dozdeva, da tole po novem paše v "elektroniko za začetnike"?

Nazadnje urejal/a rok Tor Dec 01, 2009 7:20 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 31.81
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 01, 2009 5:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

rok je napisal/a:
Vedno bolj se mi dozdeva, da tole po novem paše v "elektroniko za začetnike"?
Saj lahko ti prestaviš. Wink

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
rok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 01, 2009 7:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prestavil temo sem. Naprej pa lahko pišemo o raznih urah ki ste jih sami zgradili, ste kje zasledili kašno res zanimivo, ipd,... Very Happy
PS: Iskal sem "4017 - timing diagram" in sem našel točno isto temo Very Happy

Lep pozdrav,
Rok

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Nostalgija - splošno Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
Stran 3 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 233 dni