www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Priklop krmilnika za CNC

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
rrok1989
Član
Član

Pridružen-a: Sre 08 Jul 2009 15:20
Aktiv.: 0.33
Kraj: Mislinja

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 30, 2009 11:54 pm    Naslov sporočila:  Priklop krmilnika za CNC Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Načrtujem krmilnik koračnih motorjev prek Lpt priključka. Kot "izolacijo" med PC in vezjem nameravam dati vezje 74hc245, sem pa začetnik in nisem popolnoma prepričan da je to najboljša rešitev. Zanima me, če moram dati med PC in vezje še kakšne upore, ki bi omejili tok (recimo, da vezje pošlje v PC signal +5 V, potem bi lahko skozi stekel kar velik tok, ne vem, če so že v PCju samem ustrezni upori), saj nekateri priključki parallelnega porta baje prenesejo le 2,5 mA. Ali se to integrirano vezje lahko pač priključi direktno? Hvala za vsako pomoč.

Roadracer
Član
Član

Pridružen-a: Ned 16 Okt 2005 18:41
Aktiv.: 2.03
Kraj: LJ/Litija

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 01, 2009 8:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede na to da si rekel, da boš uporabil LPT port, sklepam da boš krmilil v načinu Smer/Korak. V tem primeru je to popolnoma enosmerna povezava. Jaz sem za enak princip dal vmes kar optospojnike in zadeva dela uredu. Sem sicer z osciloskopom testiral, da nisem imel pokvarjenega signala pri prehodu, saj so eni optospojniki prepočasni.... je pa že preveč nazaj, da bi lahko govoril o kakšnih oznakah... Zadeva mi deluje že skoraj 2 leti brez težav.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
rrok1989
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 01, 2009 8:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, krmiljenje je z step/dir preko vezja l297. Tudi jaz sem to vezje izbral ker je hitrejše - maksimalno 500 ns do 1000 ns zakasnitve, opto pa imajo reda okoli 20 us. Imam pa dvosmerno komunikacijo, s tem mislim 4 stop stikala za meje delovne površine stroja.
.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70796.21

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 01, 2009 10:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
rrok1989
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 01, 2009 10:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha, hvala, zakaj pa mo9rata biti na izhodu vsakega optocouplerja serijsko po 2 vezji 74hc14d?
Roadracer
Član
Član

Pridružen-a: Ned 16 Okt 2005 18:41
Aktiv.: 2.03
Kraj: LJ/Litija

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 01, 2009 11:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

rrok1989 je napisal/a:
Ja, krmiljenje je z step/dir preko vezja l297. Tudi jaz sem to vezje izbral ker je hitrejše - maksimalno 500 ns do 1000 ns zakasnitve, opto pa imajo reda okoli 20 us. Imam pa dvosmerno komunikacijo, s tem mislim 4 stop stikala za meje delovne površine stroja.

Za stikala pa optospojnike obrneš v drugo smer.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 01, 2009 11:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
rrok1989
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 01, 2009 11:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha, samo še to, ko obrnem optokopterje v nasprotno smer, moram dati vmes med PC in optokopterje še upore?
.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 01, 2009 11:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
stane
Član
Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19
Aktiv.: 5.79
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 01, 2009 6:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Za nasprotno smer ne rabiš optocouplerjev. Končna stikala, so tako samo priklopljena na PC in nikamor drugam.

Torej si stikala vezal med pin LPTja in Gnd? +5V , kolikor vem ni prisoten na LPTju ?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni