|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
glavca Član

Pridružen-a: Sre 26 Nov 2008 9:19 Prispevkov: 138 Aktiv.: 0.68
|
Objavljeno: Tor Dec 01, 2009 3:54 pm Naslov sporočila: UPS, Akumulator, Sončni panel |
|
|
Ena zabavna zadeva za poznavalce
Imam 400W UPS, dobil zastonj, ker je hin akumulator. Zamenjal bi akumulator z avtomobilskim 60Ah, vse skupaj služi za UPS centralnega ogrevanja (seltron 1x D2 in 1x nd1 , 7 obtočnih črpalk (seveda delujejo izmenično, odvisno od vira ogrevanja).
Upitanje
V službi bom dobil po nabavni ceni solarni modul 180W in bi ga privezal direktno na akumulator (seveda skozi diodo) . Ta bi polnil akumulator ups -a obenem bi ups varoval kamin pred izpadom elektrike (je višje od zalogovnika).
1. kako nabolje izvesti samodejni vklop-izklop omrežja ko je akumulator pod-nad (katero?) mejo (verjeno 9V in 13 V ?
2. Panel je 26V. Kako polnit 12 V akumulator ob čimanjši izgubi (verjetno na regulatorju napetosti.. ) ?
lep pozdrav Jože |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.68 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Dec 01, 2009 8:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če hočeš vsaj približno obdržat tistih 180W, potem je switcher edina opcija.
Vklop-izklop omrežja: rele ali FET. Za delovno območje svinčenega accu si poglej na BatteryUniversity.com
Avtomobilskega ne smeš preveč izpraznit. Če je 60Ah, lahko iz njega uporabiš tam nekje 20-30Ah (tako na palec). _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.75 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Tor Dec 01, 2009 8:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
hm...a ni pri solarnih panelih tako da napetost pada z obremenitvijo ? Po moje je 26 V napetost praznega teka, kar bi potem pomenilo da je napetost pri nazivnem toku ravno pravšnja - okoli 14 V. Pojavi se lahko problem, ko bo akku poln ga bo panel ob soncu preveč napolnil. Zato rabiš krmilno elektroniko - za solarne sisteme se dostikrat uporablja paralelni regulator, ker tak nima padca napetosti na tranzistorju.
Samodejni vklop ima UPS že vgrajen - ob izpadu mreže sam preklopi na accu in ko je accu prazen, se sam izklopi. Vprašanje pa je, ko je accu spet poln, ker takrat se po moje ne bo samodejno vklopil nazaj.
A bi ti rad celoten sistem gnal samo na sonce ? Ča da, potem bo po moje accu premajhen, vprašljiva je tudi moč panela (pozimi)
Aja---spotoma rečeno - če imaš na ogrevanju kakšno črpalko, potem je menda pametno imeti sinusni UPS. Ceneni kvadratni lahko škodujejo motorju (zaradi špic ob kvadratnem signalu). Sicer so motorji preizkušeni na 2.3kV, ampak vseeno se menda lahko zgodi da prebije...mogoče bo kdo drug vedel kaj več povedati o tem...
7 črpalk ..se mi zdi preveč, razen če naenkrat dela samo ena. Jaz imam npr. gorilec in eno črpalko stalno, eno za vodo in ko obe delata je skupna poraba ranga 300-400W. Poglej tudi realno moč - jaz imam namreč "kao" 1000W UPS; pa gor piše 1000 VA, 700W... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.99
|
Objavljeno: Tor Dec 01, 2009 8:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mi lahko zaupaš nabavno ceno takega solarnega modula ? (Magari na zs)
Avtomobilski akku bo tak UPS zelo težko napolnil. Glede panela pa;
Precvikaj ga na pol.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Tor Dec 01, 2009 8:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, to sem sam pozabil omeniti, da so ponavadi v majhnih UPS-ih polnilni tokovi zelo majhni. Pri mojem 1000 VA je tok malo čez 2A, tako da mi uspe napolniti 3x80 Ah vezanih v serijo (dela na 36V). Nisem niti meril, ampak itak ima čas važno je samo da je tok večji od parazitnega toka akku-ja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

|
Objavljeno: Tor Dec 01, 2009 8:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nah. S takim načinom ne boš akkuja nikoli spravil v overcharge in svinčene mreže se ti bodo sesedle. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Tor Dec 01, 2009 8:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
A to misliš s polnjenjem preko UPS-a ali s panelom ? Pri panelu je prav mogoče, saj ob polnem soncu daje 180W/14V=12A, pri takem toku bi pa že nekaj škode naredil akku-ju.
UPS, posebej 400W pa res ne more narediti kakšne škode, če ga sploh lahko napolni... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

|
Objavljeno: Tor Dec 01, 2009 9:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne, sama elektronika UPS-a ne more nikoli do kraja napolniti akku., kaj šele, da bi ga spravila v overcharge, ki je nujno potreben za dolgoživost takega akumulatorja.
S panelom akku ne bo šlo direktno polniti, rabiš vsaj regulator za kaj takega. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Tor Dec 01, 2009 9:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
No, jaz sem akkuje itak dobil rabljene in zastonj, tako da...dokler bodo, bodo. Če bom dajal nove, bom itak gotovo da gel tip. Takrat bom po potrebi zamenjal polnilec v UPS-u. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
glavca Član

|
Objavljeno: Sre Dec 02, 2009 12:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Čudi me to, da bi bili svinčevi akumulatoji občutljivi... v avtomobilih majo res bogi regler pa delajo podobno že več kot 40 let. Itak preveč ga ne smem izpraznit (pod 10v) , ker nebi več zadeva funkcionirala. Izklop omrežja je obvezen, ker ne želim da mi ga polne omrežje, dokler ne pade pod neko mejo, ker naj bi to delala sončna celica...
Glede polnjenja sem tudi sam razmišljal podobno in sicer direktno vezavo (tudi meni se zdi da sem zasledil da vedno na panelu piše max tok ob kratkem stiku...) , prenapolnjenost pa bi rešil z preklopom na grelec v zalogovniku, torej potemtakem nebi rabil nobene regulatorja ( v premeru da se ga nebi bolj koristno porabilo)....
Poraba je v mirovanju je 7w - meril včeraj (2x avtomatika) do 380W (7 pump + gorilec).
Pumpe so sicer vse potrebne in sicer :
1x za 2 kopalnice ( za prehodno obdobje)
2x gornji in spodnji štuk
1x polnjenje zalogovnika z pečjo za nafto
1x solarni sitem
1x kamin
2x obtočna tople vode
tč ima direktni izmenjevalec....
Vse so seveda na 1. hitrost , drugače je poraba bistveno višja, vendar ni potrebe ...
Cena panela naj bi bila cca 300€----
l.p. Jože |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Sre Dec 02, 2009 5:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pod določeno mejo UPS itak ne bo delal. Ko napetost pade pod varno mejo se UPS izključi.
Ne predstavljam si, kako boš rešil direktno vezavo na polnjenje in grelec v zalogovniku, saj je kot prvo grelec 230V, panel pa 12V, potem tudi če bi imel 12V grelec mora neka elektronika regulirati tok na grelec in v akku...Poleg tega če bo to stalno delovalo na akku bo tok iz akkuja za 380W iz 12V ranga 35-40A, pri takem toku pa en 60Ah akku ne bo prav dolgo trpel takih muk. Na koncu se račun sploh ne izide, saj bo polnjenje največ 180W ob močnem soncu, praznjenje pa dvakrat toliko. Rabil bi par sto Ah akku in več panelov. Na splošno se te stvari ne izplačajo - splača se samo če daš veliko panelov na streho, uradno to rešiš in ti elektro potem energijo odkupuje, ker država sofinancira. Samo zase je pa to občutno predrago, saj po mojih informacijah 1kW sonca pride ranga par tisoč evrov.
Nenazadnje - 380W je po mojem mnenju preveč za konstantno delovanje UPS-a, ki je prvenstveno namenjen občasnem delovanju, pa še to največ 10-20 minut, da se spraznijo originalni akkuji, ki so skoraj gotovo 7.2 Ah. Sicer odvisno od kvalitete UPS-a, najmanj kar je je to da bi ga moral dodatno hladiti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
glavca Član

|
Objavljeno: Čet Dec 03, 2009 9:45 am Naslov sporočila: |
|
|
Učeraj dobil zastonj 800W ups tako da moč ne bo problem Samo akumulator moram zamenjat..
Povprečna poraba je cca 30-100W, čez 200 je kadar dela gorilec (požeruh ), ta pa navadno ne [slovenščina je zame španska vas] več kot nekaj minut..
Kaj pa vezava vzporedno več (2 ali 3 akumulatorje). Bi to rešilo težavo z prevelikim polnjenjem ? Regler mi ne diši, ker potem nisem naredil nič... Aja, pa tudi podnevi je navadno neka poraba, ta se verjetno odšteje od polnilnega toka ...
Računam da bi pri cca 100w porabe zdržal akuu kakih 12 h ?
Ko bi bil akumulator polno napolnjen bi preko releja direktno preklopil na na 12V grelnik....
Da se ne splača je jasno, če ne delaš sam... samo na hitro računica
100wx24h=2.4 kw h * 365 = 876kwh * 0,1€= 87€ letno = 870€ v 10 letih
Se pravi da bi investicija povrnjena v kakih 5. letih Bolj se gre za neodvisnost in primer, da zmanjka elektrike...
l.p. Jože |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.01
|
Objavljeno: Čet Dec 03, 2009 11:26 am Naslov sporočila: |
|
|
glavca je napisal/a: |
Učeraj dobil zastonj 800W ups tako da moč ne bo problem Samo akumulator moram zamenjat.. |
Najbrž si dobil 800VA UPS, kar je nekih 500W.
Kot ti je napisal protoncek, zadeva ni namenjena delovanju preko 10÷15 minut. Soliden ventilator je nuja.
Iz prve roke: 400VA (240W) UPS obremenjen s cca 120W -torej 50%- po 40÷45 minutah spušča že več kot neprijetne vonjave.
Da 50Ah namenski aku ne more napolnit preko 13.2V kljub neprimerno manjšem samopraznjenju napram avtomobilskem akumulatorju tudi nikar ne pozabi.
In avtoakumulator v takem delovanju ne da od sebe več kot 50÷60% nazivne kapacitete.
Pa še nekaj: ne pozabi na zagonske tokove (ti si meril že med delovanjem), kateri ti UPS vrže v protect in veliko (sploh cenejših) UPSov se iz tega ne poberejo sami... Gorilec s predgretjem je sposoben v trenutku vklopa mrzlega grelca potegnit tudi 500W. Sicer le za kakšno desetinko sekunde ali dve, a povsem dovolj da ti poleg 100W črpalk in regulacij vse skupaj ugasne.
180W je deklariran panel v določenih pogojih, kar je nekako "ob 12:00, jasno nebo brez sleherne meglice, pravokotno na sonce, na ekvatorju".
Pri nas dvomim da bi zadeva dala od sebe kaj več kot 120W, v podobno idealnih razmerah, z izjemo geografske lokacije.
Preračunaj si malce stroške investicije, vzdrževanja, ter zanesljivost delovanja.
Za "nedajbože" si raje omisli 1000VA razsmernik, ki ga po potrebi obesiš za vrat svojemu jeklenemu konjičku. Pa te stane zgolj cca 50EUR in ima auto-restart ob preobremenitvi.... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
glavca Član

|
Objavljeno: Čet Dec 03, 2009 3:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za podatke... bom sprobal, vem da zna biti problem pri zagonu motorja gorilca.... Probat ni greh,,, se kaj naučim...
Bom poročal
l.p. Jože |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

|
Objavljeno: Čet Dec 03, 2009 8:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ceneje nabaviti višek akkujev kot pa sam panel, ali pa celo kakšen rabljen agregat  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni