www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Popravilo TVja, take 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.56

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 27, 2005 9:22 am    Naslov sporočila:  Popravilo TVja, take 2 Odgovori s citatom

Sorodna tema me je spomnila, da ze nekaj casa hocem vprasati tole: TV (~8 let star Sony) je pred kratkim namesto obicajnih nekaj sekund za svoje "ogrevanje" postal zelo "pocasen"; prej se je slika prikazala po vklopu v precej manj kot pol minute (verjetno je bilo kaksnih 5 sekund, podajam zelo konzervativno oceno), zdaj pa traja vsaj 5 minut da pride k sebi. Zvok med tem ogrevanjem deluje, tako kot je tudi prej.

Druga stvar, ki je TV (vsaj) enkrat popadla pa je, da je po vklopu in "ogrevanju", torej ko se je pojavila slika, bil namesto programa ali teleteksta (pac odvisno od tega katere gumbe sem pritiskal) na ekranu samo en cuden vzorec. Edini opis, ki mi pade na pamet za ta vzorec bi bil analogija iz racunalniskega (PC) sveta: pokvarjen RAM za tekstni buffer (tako da so atributi pozameznih celic zmesani in se vsebina celic v zaporedjih ponavlja) in hkrati pokravjen tudi glyph buffer (tako da namesto normalnih znakov nastanejo eni zmazki, ki pa so povsem pravilno razporejeni v character cell matriko na ekranu). Pri racunalniku se taka stvar zelo tezko zgodi, ker so fonti za najbolj uporabljan mode spravljeni v ROMu, torej bi moral biti pokvarjen tako RAM kot ROM. Domnevam, da ima TV (TTX dekokder) tudi znake (glyphe) spravljene v ROMu, tako da je to se bolj nenavadno. Po izklopu in ponovnem vklopu je ta tezava izginila.

Ne znam si predstavljati zakaj bi sploh lahko prislo do prbega problema, drugi pa - ceprav si lahko predstavljam kako bi do njega prislo - pa je se bolj misteriozen, saj zdaj vse deluje kot da se ni nic zgodilo Confused Kaksne ideje ?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
satelitko
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27
Aktiv.: 7.50
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 27, 2005 5:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na prvo vprašanje je najbolj verjeten odgovor- ekran izdihuje, drugo ti je pa reset rešil.

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 27, 2005 5:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ekran, torej katodna cev ? Kako se sploh TV odloci, kdaj je dovolj "ogret" ? Ta TV namrec ne prikaze slike takoj po vklopu (najprej bolj temne, nato pocasi vedno svetlejse, dokler ne doseze koncne "temperature" - tako je to pocel stari TV), ampak je ze kot nov toliko casa pocakal, da je prisel malo k sebi in potem takoj prikazal skoraj normalno sliko. Zdaj ta cikel s temnim ekranom pac traja obupno dolgo, preden se odloci da bi vendarle blagovolil prikazat sliko ... Ugibal sem, da je morda tezava vendarle v delu, ki skrbi za to "ogrevanje", torej ali nekaj kar upocasnjuje ogrevanje (napajalnik, kontroler ?) ali pa nekaj kar preverja stanje (spet kaksen kontroler), nekako tako kot zapackani/pokvarjeni senzorji v avtomobilih.

Najbrz me je stari TV (en muzejski Gorenje, ki mu je originalna katodna cev crknila priblizno skupaj z marsalom Titom in je bila zamenjana z eno Toshibino, ki je zdrzala kaksnih 20+ let, pa se takrat je sel TV v smeti zaradi premalo funkcij in zapomnjenih kanalov, nezmoznosti lovljenja vseh bandov/kabelskih kanalov, malenkost premajhnega ekrana in neuporabnega daljinca in ne zaradi kaksne okvare).

Hvala za odgovor.
Nazaj na vrh
podboj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48
Aktiv.: 5.28
Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 27, 2005 7:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz ti svetujem, da mal preveriš elektrolite in kontakte na zadnji strani katodne cevi. Mogoče je kakšen slab stik. Za počasno segrevanje verjetno ni kriva katodna cev ampak elektronika

Jaz imam deawoojev 100hz TV in podoben problem. Dogaja se mi, da se včasih ne vključi. Dela samo gretje katodne cevi, ni zvoka, ni slike, sveti pa zelena lučka. Treba je TV izkjlučit na stikalo in ponovno vključit. Ponavadi potem dela, včasih pa ga je treba še enkrat vključit. Kakšne 3 mesece po nakupu je noter nekaj počilo in se zakadilo. Slika se je zožila v vodoraven pas. Nato je ta tv šel na servis. Po malo več kot enem mesecu sem ga dobil nazaj. Tako, da se mi ne da spet 1 mesec bit brez TV.

Kaj to so krivi slabi elektroliti ali kaj? Čez par mesecev ko pride iz garancije bi jih sam zamenjal

Zakaj sem kupil to levo firmo? Slika je bila skoraj najboljša v trgovini, cena 100k, nekje na elektro-n forumu sem slišal, da imajo deawoojevi TV-ji statistično najmanj okvar Confused Very Happy

Prejšnji TV znamke orion (nemški) star 20 let še vedno dela normalno in ni še nikoli bilo nobene okvare. Z gorenjevimi TV-ji pa nimam dobrih izkušenj.

Lp
Nazaj na vrh
satelitko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 27, 2005 10:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@podboj: Res so za marsikaj krivi elektroliti, ampak verjemi mi, da za tole niso.

Sonček si v začetku (takrat je ekran še zatemnjen) pomeri emisijo vseh 3 topov, potem pa jih malo primerja, pa malo računa in sam pri sebi popravlja, potem pa da sliko. Ko en top oslabi, mu podre sistem... Regeneracija bi lahko tvoje težave za določen čas odložila, ampak preverjeno se pri SONY ekranih dolgoročno ne obnese.

LP :bonk:
Nazaj na vrh
podboj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48
Aktiv.: 5.28
Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 28, 2005 12:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tega, da tv-ji merijo in popravljajo emisijo topov pa nisem vedel Shocked

Satelitko: kaj pa misliš, da je narobe v mojem primeru?

Lp
Nazaj na vrh
satelitko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 28, 2005 7:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tisti pok in vodoravna črta je vertikala, ki se pri 100Hz običajno hudičevo greje (beri:kuha). Jaz običajno montiram dodatni hladilnik. Ostale težave so pa lahko karkoli... Rolling Eyes Rolling Eyes

LP
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 16, 2006 10:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, zgoraj omenjeni Sonyjev TV je danes se zadnjic naredil "pc" in ocitno dokoncno kapituliral. Ne vem ali ga ima smisel tovoriti v Ljubljano na servis ali kar naravnost v smeti ...
Nazaj na vrh
iskra
Član
Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 10:13
Aktiv.: 3.36
Kraj: Lokev ,Boa , KOPER

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 16, 2006 10:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sokrat , po mojem ni kaj strašnega. Verjetno je kakšen hladen spoj. Če vertikala ne zaniha , procesor ne odpre svetlobe.Če ne moreš sam pogledati hladnih spojev bi ti verjetno pomagal Satelitko (se mi zdi da sta oba gorenca) ali pa najbližji servis.
Sedaj se ne splača kupovati novih TV-jev saj prihaja digitalna zemeljska TV in z njo novi standardi , tako da bo treba čez kakšne dve leti(ali pa kaj več) kupiti nove TV-je.
Mad Očitno so vsi žačeli posnemati velikega Bila in njegov Mikrosoft.
Kaj več o tem pa bi znal povedati Satelitko , saj je pravi ekspert na tem področju.
Grega , upam da naju(tam pri nas) ne sežgejo na grmadi zaradi tega Wink

satelitko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 16, 2006 11:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

He he, upajva in se čudiva! Laughing
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 16, 2006 11:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Meni je jasno samo to, da je stvar, ki je crknila v TVju, povzrocila se mrk varovalke, saj lucka od napajanja ne gori vec in TV ne reagira prav na nic. Jaz se na take stvari prav nic ne spoznam in tudi nimam nobene posebne zelje sariti noter (imam precej "energicne" izkusnje s takim pocetjem Very Happy ) zato ne morem ponuditi nobenih pametnih informacij za "online" diagnostiko (na daljavo), brez odprave okvare (karkoli pac to je) pa itak nima smisla iskati in menjati varovalke.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni