www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

plamenski gorilec
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
promehanik
Član
Član

Pridružen-a: Tor 29 Jul 2003 23:41
Aktiv.: 2.58

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 21, 2009 9:53 pm    Naslov sporočila:  plamenski gorilec Odgovori s citatom

Za domače potrebe bi rad nabavil plamenski gorilnik. Rabil bi za segretje kakšne cevi, da jo lahko zakriviš, segreti kakšen zarustan vijak, lotanje,... Doma že imamo propan-butan jeklenko za potrebe v gospodinjstvu. Vendar se mi zdi, da ima ta plamen dokaj majhno temperaturo oz. moč.
Se mi zdi, da sem v Bau... videl neki manjši gorilnik z plinsko kartušo in temp. čez 1000°C?
Saj vem za varianto z acetilenom in kisikom, vendar mi je preveliko za občasno domačo uporabo.
Ali ima mogoče kdo uporablja kaj bolj priročnega in koliko je temperatura plamena?

lp, prom
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 24.00

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 22, 2009 11:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tisti brener ni dober, preveč razšopan plamen. Je pa priročno in sam ga večkrat uporabim za kaj, tudi ža prižiganje lesa Mr. Green

Drugi, malce bolj 'profesionalni' pa je mnogo težji, gori tudi mnogo lepše.
Nazaj na vrh
MarkoM
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Aktiv.: 12.36
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 22, 2009 11:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Obstaja tudi ročni gorilnik na mešanico acetilena in kisika. Moj bratranec ga ima, ne vem pa kje je dobil.

Nazadnje urejal/a MarkoM Tor Dec 22, 2009 2:41 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
s51o
Član
Član

Pridružen-a: Sre 26 Avg 2009 14:10
Aktiv.: 0.31
Kraj: celje

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 22, 2009 2:25 pm    Naslov sporočila:  plamenski gorilec Odgovori s citatom

voščim lep dan.
kar se tiče avtogenih gorilcev imaš več možnosti.samo butan propan ,to je tisti za gospodinjstvo ti ne bo segrel jekla ali drugega fe materiala,na dovol visoko temperaturo.

butan propan +kisik bo delovalo.tu uporabljaš iste gorilce kot pri avtogenem varjenju.

najbolj udobno pa je acetilen+kisik in tudi tu uporabiš avtogene gorilce za varjenje ali pa rezanje.

jaz osebno uporabljam to zadnjo varianto,se pravi acetilen+kisik.pa tudi je dobro imeti kakšno jeklenko kisika in acetilena na zalogi.

lep dan še naprej

s51o
igor
Nazaj na vrh
promehanik
Član
Član

Pridružen-a: Tor 29 Jul 2003 23:41
Aktiv.: 2.58

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 22, 2009 3:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa to imaš tisto veliko jeklenko za kisik in acetilen, kot imajo vodovodarji? A je možno dobiti kaj manjšega?

lp, prom
Nazaj na vrh
MarkoM
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Aktiv.: 12.36
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 22, 2009 3:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

promehanik je napisal/a:
Pa to imaš tisto veliko jeklenko za kisik in acetilen, kot imajo vodovodarji? A je možno dobiti kaj manjšega?

lp, prom

Saj o tem sem jaz govoril. Da se dobiti manjšo stvar - ročno.
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.22
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 22, 2009 3:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Butan-propan je tudi v kombinaciji s kisikom slab, če rabiš za natančno in lokalno gretje. Uporaben samo, če moraš segreti kakšno veliko sklopko ali drug strojni del, ki ga moraš montirati vročega (čeprav je tu mnogo boljša varianta peč). Za demontažo le teh delov je loterija, ker ima premalo moči in stvari z njim pogosto samo pregreješ (podobno kot prešibak spajkalnik v elektrotehniki in elektroniki).

V elektromehanični delavnici kjer sem bil, je vodstvo nekoč doseglo, da se je drag dizu menjalo za mnogo cenejši butan-propan (dajmo šparat, ni važno koliko stane). Rezultat je bil tak "uspeh", da je bil dizu kmalu nazaj.

Enega sodelavca je malo opeklo, saj je plamen pri prižigu, če ni odprt kisik mnogo večji, kot pri dizuju, marsikatera sklopka ni šla dol oz. je vzela ogromno časa, saj butan ni segrel dovolj hitro in je posledično vročina prešla na os in krake snemalnika (kar je potem prineslo še okvaro zelo dragega snemalnika).

V glavnem, če misliš resno in ne samo malo topiti led, smoditi staro barvo in mehko lotati (za te stvari je butan OK), razmisli o dizu + kisik. Je pa ta hec drag.

Edit: typo

Nazadnje urejal/a Azrael Tor Dec 22, 2009 4:55 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
S57NNT
Član
Član

Pridružen-a: Pon 21 Sep 2009 7:50
Aktiv.: 1.55
Kraj: Ljubljana - okolica

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 22, 2009 4:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MarkoM je napisal/a:
Obstaja tudi ročni gorilnik na mešanico acetilena in kisika. Moj bratranec ga ima, ne vem pa kje je dobil.

Pred časom so imeli mini avtogene varilne aparate (kartuši za kisik in acetilen približno tako veliki kot kakšni miniaturni gasilski aparati za v avtomobile) v O*iju na Rudniku v Lj. Ne spomnim se več, koliko je bila cena, vem pa, da se mi je zdelo zelo ugodno.
Nazaj na vrh
Sibica
Član
Član

Pridružen-a: Sob 02 Maj 2009 15:24
Aktiv.: 5.59
Kraj: Vremska Dolina

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 22, 2009 4:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V Obiju sem videl majhen komlet za avtogeno varjenje,rezanje. Jeklenkice so visoke približno pol metra. Če se prav spomnim je bil komlet zelo drag ( cca. 300€)
Nazaj na vrh
S57NNT
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 22, 2009 5:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

stranaboy je napisal/a:
V Obiju sem videl majhen komlet za avtogeno varjenje,rezanje. Jeklenkice so visoke približno pol metra. Če se prav spomnim je bil komlet zelo drag ( cca. 300€)

Potem pa so temeljito navili cene... Vsaj tisto, kar sem jaz gledal, (resda že kar nekaj časa nazaj) se mi zdi da je bilo okrog 150€. Največja šoba je bila 3, se pravi, da bi lahko varil pleh do nekako 4 mm debeline. Vendar bi bili pri varjenju s šobo 3 tisti dve bombici zelo hitro prazni, ponovno pa se ju ne da napolnit, se pravi da je treba kupit nove.
No ja, v tem primeru verjetno tudi 150€ nebi bila tako ugodna cena...
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 22, 2009 5:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sama številka na listku s ceno ne pove vsega, nujno je vedeti tudi kaj pravzaprav dobiš.

Poleg jeklenk rabiš še:
- reducirna ventila z manometri;
- cevi (naj bi bile negorljive);
- pištolo z ventiloma;
- več različnih nastavkov (različne velikosti gorilnika);
- suhi varovalki pred povratnim plamenom (teh pogosto ni in je to dodaten strošek, saj brez njih raje ne);
- pribor za čisčenje
- nek kovček za prenašanje drobnarij naokoli;
- mogoče nekaj rezervnih tesnil in šob ali vsaj vedeti kje se to lahko kupi/ servisira.

Stvari niso večne in je smislno vedeti kje in kako do rezervnih delov.

Potem pa še vedeti za polnilnico s tehničnimi plini v bližini, saj bo plina v jeklenkah prej ali slej zmanjkalo tudi, če so bile jeklenke ob dobavi polne.

Jeklenke za dizu nikoli prazniti pod minimalni nadtlak (naveden), saj bo polnitev preveč izpraznjene jeklenke bistveno dražja.
Nazaj na vrh
S57NNT
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 22, 2009 5:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tisto v O*iju je bilo nekaj takega http://www.etis.si/Izdelki/Hladilna+in+klima+tehnika/Monta%C5%BEa+in+vzdr%C5%BEevanje/Orodje+za+monta%C5%BEo/1958/VARILNI+SET+TURBO+SET+90
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 22, 2009 5:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne biti hud, zadeva me spominja na igračo.

Za kakšno malenkost je, če pa želiš skupaj sestaviti npr izpuh od avta, pa boš ugotovil, da je zaradi premajhnih jeklenk, ki so za enkratno uporabo, zadeva zelo draga.

Mislim, da je bolje gledati komplete, kjer so jeklenke velike kot potapljaške in so namenene za polnjenje.
Nazaj na vrh
S57NNT
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 22, 2009 6:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Azrael je napisal/a:
Ne biti hud, zadeva me spominja na igračo.

Za kakšno malenkost je, če pa želiš skupaj sestaviti npr izpuh od avta, pa boš ugotovil, da je zaradi premajhnih jeklenk, ki so za enkratno uporabo, zadeva zelo draga.

Mislim, da je bolje gledati komplete, kjer so jeklenke velike kot potapljaške in so namenene za polnjenje.

Saj načeloma se strinjam, ampak čisto odvisno za kaj to človek rabi. Npr. jaz sem samo za novo pištolo dal čez 250€ (je bila ena najcenejših), ker mi je bilo dosti zajeb...... s starimi Teleoptiki iz nevemkatere roke. Ampak če pa človek to rabi samo občasno, za kakšno matico pogret, itd... je vprašanje, če se mu splača dat 250€ samo za pištolo, pa reducirni ventili, cevi, da o jeklenkah niti ne govorimo...
Nazaj na vrh
Sibica
Član
Član

Pridružen-a: Sob 02 Maj 2009 15:24
Aktiv.: 5.59
Kraj: Vremska Dolina

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 22, 2009 6:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da je bil prav takšen komplet. Za ceno pa nisem prepričan. To sem gledal že dolgo časa nazaj.Verjetno so bili še tolarji Laughing
Je bilo pa v kompletu vse kar rabiš, da zadeva deluje. Seveda če želiš kakšne druge šobe in drugo drobnarijo se hitro cena podvoji.
Je pa res, da ta komplet ni za nekaj velikega, resnega.

Za kakšen tak komplet, ki ga je omenil Azrael se tudi jaz zanimam.
Zadeva mora biti uporabna, ne pa preveč velika in profesionalna, ker tega nebi potreboval vsak dan.

Lp, Alen
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni