|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
S57NNT Član

Pridružen-a: Pon 21 Sep 2009 7:50 Prispevkov: 298 Aktiv.: 1.55 Kraj: Ljubljana - okolica
|
Objavljeno: Tor Dec 22, 2009 7:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na Bolhi se dobi vse mogoče tudi po zelo ugodnih cenah. Je pa res, da če se ne spoznaš na stvar, težko oceniš, v kakšnem stanju je.
Včasih se je tudi na bolšjaku v Lj. marsikaj dobro ohranjenega za avtogeno varjenje dobilo za zmerno ceno, ampak zadnja leta ne več, ali je popolnoma sklumpano ali pa je cena skoraj taka kot v trgovini.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Tor Dec 22, 2009 10:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Je to tema o plinskih gorilnikih ali avtogenih varilnih aparatih? Če je o prvem priporočam za razna domača dela plinsko (propan-butan) "letlampo". Sorazmerno lepo usmerjen plamen preseže 1000 stopinj in je uporaben za marsikakšno delo doma.
Podobno zadevo kot je na sliki imam že nekaj let doma za pomoč pri spajkanju kakšne večje stvari, pogretju kakšnega ležaja pred snemanjem, poleti pa nemalokrat za vžig oglja v ražnju ...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
promehanik Član

Pridružen-a: Tor 29 Jul 2003 23:41 Prispevkov: 611 Aktiv.: 2.58
|
Objavljeno: Tor Dec 22, 2009 10:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Koliko pa pride cenovno kartuša s plinom?
lp, prom
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Tor Dec 22, 2009 10:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če se prav spomnim je kartuša za gorilnik s slike pod 2€
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sibica Član

Pridružen-a: Sob 02 Maj 2009 15:24 Prispevkov: 1097 Aktiv.: 5.59 Kraj: Vremska Dolina
|
Objavljeno: Tor Dec 22, 2009 10:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
To je super zadeva
Tudi jaz ga uporabljam za snemanje ležajev, zdaj pozimi pa za prižiganje peči.
Obrnem ga okoli, nastane plamen cca. 30 cm, pol minute kuriš in drva se vžgejo- če le niso hrastova
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Tor Dec 22, 2009 10:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Plamen je pri gorilniku s slike dolg 30cm le, če ga obračaš, da čez šobo brizga še utekočinjen plin. Normalno je plamen dolg le cca. 10cm in ni širši od 2cm.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borut000 trgovec
Pridružen-a: Tor 15 Nov 2005 23:50 Prispevkov: 229 Aktiv.: 0.97 Kraj: Hraše
|
Objavljeno: Tor Dec 22, 2009 11:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede jeklenk za avtogeno varjenje je tako, da velike lahko zamenjaš v kmetijski zadrugi, acetilen pride okoli 50 € kisik pa 20€, nimaš nič z atestom jeklenke, če jih imaš ob zidu pa ne porabijo veliko prostora. Male moraš sam atestirati in dati polniti, kar zelo podraži zadevo. Mali prenosni kompleti za enkratno uporabo pa so za uporabo zelo dragi, jeklenke pa hitro prazne. Sam sem bil v enaki dilemi in sem na koncu nabavil komplet z velikimi jeklenkami in teleoptikovimi gorilniki, pravzaprav sem razen jeklenk dobil dva kompleta, tako da imam enega viška če kdo potrebuje. V firmi sem se pozanimal pri strojnikih in končna ugotovitev je bila, da se majhnih kompletov nikakor ne splača nabavljati, saj je z njimi težko pogreti kakšno že ne prav veliko zadevo. Vseh 8 dorilnikov pa pride prav hitreje kot bi kdo pričakoval, saj večje zelo hitro potrebuješ če hočeš kaj pogreti naprimer za bruniranje. Poleg tega se da za brenerje nabavljati nove šobe brez problema in ne za veliko denarja ter od različnih proizvajalcev, tako da glede vzdrževanja ni problemov. Jaz osebno odsvetujem nabavo majhnega kompleta, sajm bo za delo zelo drag, ne bo pa dovolj univerzalen za vse kar želiš narediti z avtogenim aparatom, saj želje hitro rastejo ko ga enkrat imaš.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Energetik-m Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16 Prispevkov: 1392 Aktiv.: 7.36 Kraj: Zagorje
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S57NNT Član

Pridružen-a: Pon 21 Sep 2009 7:50 Prispevkov: 298 Aktiv.: 1.55 Kraj: Ljubljana - okolica
|
Objavljeno: Sre Dec 23, 2009 9:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Dobra fora!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s51o Član

Pridružen-a: Sre 26 Avg 2009 14:10 Prispevkov: 59 Aktiv.: 0.31 Kraj: celje
|
Objavljeno: Sre Dec 23, 2009 9:56 am Naslov sporočila: plamenski gorilec |
|
|
lepo dobro jutro želim.
okoli opreme za avtogeno varjenje pa lahko iz lastnih izkušenj 30 let in še malo zraven povem naslednje:če zadevo rabiš malo,recimo enkrat na dva meseca ali manj je najboljše da greš do kakšnega prijatelja,ki te zadeve ima ali pa centralhajcerju pa bosta za eno pivo vse uredila.jeklenke so najdražja zadeva če imaš lastne.polnjenje je proti jeklenki skoraj zastonj.osebno imam kompletne gorilce ene tri komplete od teleoptika,dva kompleta od messer(ne vem če sem pravilno napisal)teleoptikovi iz zemuna so zakon,vsaj zame.reducirni ventili so od messerja.so pa tudi varijante s temi malimi jeklenkami od kisika in acetilena.problem nastane če potrebuješ zadevo da dlje časa dela,bo kisika kmalu zmanjkalo približno dva kisika na en acetilen,govorim o jelkenkah.pri rezanju pa so stvari še bolj nehumame,gre kar precej kisika.
če ima kdo kaj manjšega za pogret ali zapigat,pa ni problema.
lep dan še naprej
best dx
73
s51o
igor iz celja
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3580 Aktiv.: 15.99
|
Objavljeno: Sre Dec 23, 2009 10:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz tako gretje oz. varjenje odsvetujem!
Nadihaš se dušikovih oksidov in ozona, da je joj, ker ni zaščitnega plina, temperature zelo visoke, prav tako UV.
_________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.63 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Sre Dec 23, 2009 10:15 am Naslov sporočila: |
|
|
Sam sem do nedavnega še uporabljal butan-propan ročni brener dokler ni začelo močno puščati, ko je oče lotal bakrene cevi. Pa stvar sploh ni bila neka kitajska roba. Je nekaj italijanskega iz Merkurja in naj bi imel z originalnimi kartušami plamen okoli 1300°C. Se moram lotiti popravila. Če pa potrebujem kaj večjega za zalotati, včasih tudi medeninasti lot, grem pa do mojega strica, ki ima avtogen na velike jeklenke in temu ustrezen komplet brenerjev v kovčku.
Potem si je pa oče sposodil gorilnik od človeka, ki se z lotanjem bakrenih cevi pogosto ukvarja. Gorilnik je bil v obliki pištole z zelo tankim in skoraj nevidnim plamenom. Imel je samodejni vžig in je bil priklopljen na manjšo sivo jeklenko, kakšna mešanica plinov je bila nevem. Sem pa gledal v Merkurju in taka zadeva za lotanje stane okoli 200€ in naprej.
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
promehanik Član

Pridružen-a: Tor 29 Jul 2003 23:41 Prispevkov: 611 Aktiv.: 2.58
|
Objavljeno: Sre Dec 23, 2009 10:43 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Podobno zadevo kot je na sliki imam že nekaj let doma za pomoč pri spajkanju kakšne večje stvari, pogretju kakšnega ležaja pred snemanjem, poleti pa nemalokrat za vžig oglja v ražnju ... |
Kje se pa lahko nabavi takšen gorilnik?
lp, prom
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
31.65 KB |
Pogledana: |
0 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.63 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Sre Dec 23, 2009 10:54 am Naslov sporočila: |
|
|
promehanik je napisal/a: |
Citiram: |
Podobno zadevo kot je na sliki imam že nekaj let doma za pomoč pri spajkanju kakšne večje stvari, pogretju kakšnega ležaja pred snemanjem, poleti pa nemalokrat za vžig oglja v ražnju ... |
Kje se pa lahko nabavi takšen gorilnik?
lp, prom |
Merkur, Bauhaus, Obi....saj so večinoma podobni. Pa vzemi takekga kot je ta na kartuše in ne na patrone.
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 24.00
|
Objavljeno: Sre Dec 23, 2009 5:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Potem si je pa oče sposodil gorilnik od človeka, ki se z lotanjem bakrenih cevi pogosto ukvarja. Gorilnik je bil v obliki pištole z zelo tankim in skoraj nevidnim plamenom. Imel je samodejni vžig in je bil priklopljen na manjšo sivo jeklenko, kakšna mešanica plinov je bila nevem. Sem pa gledal v Merkurju in taka zadeva za lotanje stane okoli 200€ in naprej.
Tista pištola je bila okoli leta 2000 okoli 10kSIT v merkurju. Butan propan in piezzo vžig ki je res rad crknil.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni