www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

"Graviranje" na INOX (nerjaveče jeklo)

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mehanika in strojništvo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mkezmah
Član
Član

Pridružen-a: Sre 21 Jan 2009 16:30
Aktiv.: 1.10
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 23, 2009 11:39 am    Naslov sporočila:  "Graviranje" na INOX (nerjaveče jeklo) Odgovori s citatom

Zdravo!

Pred časom sem želel na hitro dati zgravirati nekaj v INOX za kolega in sem ugotovil, da neke ponudbe za to ni (sploh če je zakompliciran znak). Zato sem poskusil nekaj ustvariti doma - ker mislim, da je kar uspelo, sedaj z vami delim postopek izdelave božičnega darila. Postopek pa bi po mojem bil primeren tudi za izdelavo npr. nadzornih plošč iz INOX-a.

1. Izdelamo (črno-belo) sliko znaka, ki ga želimo izdelati, barve invertiramo (menjamo belo s črno in obratno) ter zrcalimo. Z laserskim tiskalnikom natisnemo na masten reklamni papir.

2. Z likalnikom polikamo izdelano masko na kozarec - del s črnilom je seveda nastavljen na kozarec, likamo po drugi strani papirja, da se črnilo prime na kozarec.

3. Ko se kozarec ohladi, ga damo v vodo in pustimo da papir odstopi (malo pomagamo z ribanjem) tako da na kozarcu ostane samo črnilo. (do tukaj je postopek identičen prenosu črnila za izdelavo tiskanega vezja)

4. Na kozarec priključimo pozitivni pol cca 20 V napetosti. Na negativni pol priklopimo na vato, ki jo pred tem pomočimo v raztopino soli in vode. Vata naj ne bo preveč mokra, saj bo drugače teklo po kozarcu in nam lahko prebije na mestu, kjer ne bi smelo - znak bo zamazan namesto z ravnimi robovi, ali pa bo celo "zjedkan" na napačnih mestih!

5. Z vato drsimo po izpostavljenih delih INOX-a, vsake toliko jo menjamo, ker postane rjave barve.

6. Z acetonom odstranimo črnilo iz kozarca.

Verjetno bi bilo na ta način mogoče izdelati tudi napise na INOX, ki so rjave barve (tako kot tisti, ki jih najdemo na nožih,...) - samo bi morali raztopino vode in soli zamenjati z nečim drugim (profesionalne naprave za vžiganje znakov v inox zahtevajo "posebne" tekočine - po mojem bi se dalo to tekočino uporabiti namesto slane vode, kočni napis pa bi bil rjav). morda bi bilo mogoče rjav napis dobiti tudi z nekim aditivom, ki bi se dodal slani vodi, samo ne vem kaj bi ta aditiv naj bil...

No, to je na hitro vse, upam da bo komu v pomoč.

LP
Marko

DSC03292.JPG
 Opis:
INOX kozarec
 Velikost datoteke:  129.22 KB
 Pogledana:  6 krat

DSC03292.JPG

DSC03293.JPG
 Opis:
Pripravljena maska
 Velikost datoteke:  151.1 KB
 Pogledana:  6 krat

DSC03293.JPG

DSC03296.JPG
 Opis:
Prenešena maska na kozarec
 Velikost datoteke:  147.32 KB
 Pogledana:  14 krat

DSC03296.JPG

DSC03298.JPG
 Opis:
Vrisovanje znaka
 Velikost datoteke:  140.96 KB
 Pogledana:  18 krat

DSC03298.JPG

DSC03302.JPG
 Opis:
Končni izdelek
 Velikost datoteke:  135.12 KB
 Pogledana:  30 krat

DSC03302.JPG

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
BojanR
Član
Član

Pridružen-a: Tor 08 Apr 2008 9:52
Aktiv.: 3.31
Kraj: Vnanje Gorice

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 23, 2009 11:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lepo ti je uspelo.

Ravno včeraj sem se srečal z znancem, ki ima kakšnih 5 let laser za graviranje na inox. Ponudbe je seveda dosti, ena od teh je tudi Fotona, kjer ti inox celo režejo. Bojda Fotona nima vrtilnega laserja, ta moj znanec pa to ima in lahko gravira tudi na kozarec.
Nazaj na vrh
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.82
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 23, 2009 11:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Podobne stvari sem delal tako da sem s skalpelom izrezal oblike iz plastične folije
in na hitro speskal s finim kremenčevim peskom. Deluje tudi s steklom .

Sicer pa zanimivo !

SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.12
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 23, 2009 12:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Super
Na koliko si omejil tok?

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mkezmah
Član
Član

Pridružen-a: Sre 21 Jan 2009 16:30
Aktiv.: 1.10
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 23, 2009 12:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po mojih izkušnjah ga ni potrebno - pri 20 V vleče od 50 do 200 mA maksimalno. Ko se vata posuši pa tudi tok seveda pade.

Drugače pa; sem iskal tudi laserskega graverja, samo bi traaaajalo, jaz pa sem rabil hitro Wink - in poceni Razz
Nazaj na vrh
ule
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32
Aktiv.: 6.68
Kraj: Babno Polje

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 23, 2009 1:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lepo, hitro in enostavno. Masko bi lahko zrezal iz samolepilne folije in jo po končanem graviranju samo odstraniš.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
DaLuKa
Član
Član

Pridružen-a: Pet 29 Dec 2006 18:05
Aktiv.: 0.25
Kraj: HR

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 23, 2009 6:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bravo za uspesni pokus.
Pred nekaj let pri meni va firmo je prisel predstavnik ene firme ka prodaja nekaj slicnega. Ni otel povedet kaj uporablja za elektrolit ali konacni rezultat je bil isti, za predlozak je imel nekaj podobnega kot se uporablja za sitotisak.
Cena je bila okol 15000kn tj 2000 eurov.
Nazaj na vrh
Krampus
Član
Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07
Aktiv.: 9.07

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 23, 2009 10:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

DaLuKa je napisal/a:
Bravo za uspesni pokus.

Napiši od kod si, da ne bo problemov okrog slovenščine.

Rafter
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Jan 2009 0:20
Aktiv.: 2.21
Kraj: Southern District of Maribor JN76UL

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 24, 2009 12:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za Hrvata govoriš presneto dobro slovensko. Applause
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mehanika in strojništvo Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni