|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Tor Okt 04, 2005 10:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
@Sokrat, midva očitno ne bova prišla skupaj. Zato je nadaljevanje res nesmiselno.
Tisti pa, ki so prebrali vse, pa si bodo svoje mnenje itak ustvarili sami.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Gavran Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:16 Prispevkov: 415 Aktiv.: 1.75 Kraj: Posavje
|
Objavljeno: Sre Okt 05, 2005 8:45 am Naslov sporočila: |
|
|
[quote="Sokrat"]
Gavran je napisal/a: |
Kam pa mislis, da gre denar, ki ga ti placas "za kruh" ? Del gre za dobicek vseh clenov v proizvodni verigi, del gre za material in del gre za amortizacijo infrastrukture (= pec). Tako svet deluje; ne bo namrec kupil pek peci zato, da bo prodajal kruh, ki stane tocno toliko kot sam material (moka in kvas), prav tako pa ne bo telekomunikacijsko podjetje kar iz svoje dobre volje potegnilo kablov po celi drzavi, potem ti pa za priklop zaracunalo samo delo in zadnjih 10 metrov bakra od omarice do tebe, vse ostalo pa bo placal Dedek Mraz.
|
Če hoče pek prodajati kruh, mora kupiti peč in materiala za prvo rundo. Kruh pa lahko prodaja po taki ceni kot ostali bližnji peki. Nisem še videl peka/privatnika/firme ki bi od strank zahtavala svoja osnovna sredstva. Telekom ne živi od priključevanja ampak od impulzov in če hoče prodajati impulze mora do stranke napeljati kabel. Telekom pa je od svojih strank zahteval nakup osnovnih sredstev, ki so seveda postala last telekoma. Kot če bi ti želel naj te jaz vozim s taksijem v službo, jaz pa bi od tebe najprej zahteval da mi kupiš avto (ki bo seveda moj) potem pa bi ti meni plačeval za vožnjo enako kot ostali ki niso sofinancirali avta. Pošteno? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.56
|
Objavljeno: Sre Okt 05, 2005 2:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
[quote="Gavran"][quote="Sokrat"]
Če hoče pek prodajati kruh, mora kupiti peč in materiala za prvo rundo. Kruh pa lahko prodaja po taki ceni kot ostali bližnji peki. Nisem še videl peka/privatnika/firme ki bi od strank zahtavala svoja osnovna sredstva. |
Res je; jaz pa se nisem videl kupca, ki bi od firme zahteval nekaj zastonj. Jaz bi tudi rad raketni avtomobil, ki leti po zraku in racunalnik, ki dela na vodo namesto na elektriko pa mi tega nihce noce prodati. Ce bom dovolj vztrajen ($$$), se bo morda kdo vendarle premislil in projekt zacel.
Ti imas fiksno idejo da zato, ker vecina podjetij amortizira stroske izkljucno skozi ceno izdelka/storitve, to pomeni, da so to vedno poceli vsi. V resnici ni tako - primer je recimo tudi Siol, ki mi je mirne vesti zaracunal za ADSL 80 tisocakov, tebi ga pa je danes pripravljen prodati za 2 SIT. Tega ne pocne niti vodovod, cestarji, elektro, itd.
Citiram: |
Telekom ne živi od priključevanja ampak od impulzov in če hoče prodajati impulze mora do stranke napeljati kabel. Telekom pa je od svojih strank zahteval nakup osnovnih sredstev, ki so seveda postala last telekoma. Kot če bi ti želel naj te jaz vozim s taksijem v službo, jaz pa bi od tebe najprej zahteval da mi kupiš avto (ki bo seveda moj) potem pa bi ti meni plačeval za vožnjo enako kot ostali ki niso sofinancirali avta. Pošteno? |
Mislim da namerno podajas izkrivljene primere s katerimi bi rad dokazal svoj prav. Tvoja analogija s taksijem bi bila ustrezna, ce bi ti prisel k meni z zahtevo, naj te - kljub temu, da trenutno nimam infrastrukture (avtomobila) in mogoce tudi ne interesa za to, jaz prevazam naokrog, in bi mi ponudil denar za taksi. Jaz bi ga kupil in - kot se je v tem primeru zgodilo - tebe prevazal naokrog po vnaprej dogovorjeni ceni, hkrati bi pa se malo krsil dogovor (o delitvi stroskov med ostale stranke) in druge prevazal po isti ceni a brez zacetneka vlozka. Tukaj je ocitno slo za lumparijo na skodo 300 ljudi, ki so si obetali delitev stroskov se z naslednjimi 700 kupci, ki vsekakor ni postena, povsem retardirano (in neposteno, ko si ze ravno uporabil to besedo) pa je misljenje, da naj zdaj zaradi tega placujejo/-mo vsi, torej ~700000 ljudi.
To je tako kot ce bi potem, ko te na Copovi par mulcev razbije in okrade sam zahteval in tudi dejansko izsilil "povracilo" od vseh ljudi, ki so takrat bili na ulici, ceprav razen dveh ali treh niso imeli absolutno nobene zveze s tabo. Posteno ? Popoln nesmisel. Precej pomenljivo je jestvo, da ste zagovorniki tega "povracila" pripravl;jeni denar samo pobasati, ocitno pa nimate nobenega interesa kaj vrniti se komu drugemu, ki je infrastrukturo tudi (pre)placal in jo zdaj koristi se kdo drug ... si kar predstavljam kaksen halo bi se dvignil, ce oziroma ko bo kdo zahteval denar nazaj zaradi gradnje cest, pa kanalizacije, pa vodovodov, ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Gavran Član

|
Objavljeno: Sre Okt 05, 2005 3:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kot vidim ti nima smisla razlagati razlike med ceno produkta/izdelka/usluge in prisilnim vlaganjem v osnovna sredstva, zato se umikam iz debate. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 70793.45
|
Objavljeno: Sre Okt 05, 2005 3:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Sre Okt 05, 2005 3:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
@Gavran, očitno nima smisla debatirat z ljudmi ki ne vedo kakšna je razlika med Naročnino - Priključnino - Sofinanciranjem ... za povrhu vsega pa je podpisana pogodba za njih larifari.
Greva rajš na ...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

|
Objavljeno: Sre Okt 05, 2005 4:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Sre Okt 05, 2005 5:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
@boris, ničesar ne zahtevam od tebe ali ostalih državljanov ... sem kje to slučajno napisal? Razen če nisi ti TELEKOM OSEBNO.
Kar pa se tiče sodišča ... zadeve so se zavlačevale toliko časa, da so pretekli vsi roki na kar pa posamezniki nismo mogli vplivat, ker so zadeve potekale med krajevnimi skupnostmi in ptt-jem, ki nista dosegla ničesar ... in zato je prišlo do referenduma. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Sre Okt 05, 2005 6:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Iztok je napisal/a: |
@Gavran, očitno nima smisla debatirat z ljudmi ki ne vedo kakšna je razlika med Naročnino - Priključnino - Sofinanciranjem ... za povrhu vsega pa je podpisana pogodba za njih larifari.
Greva rajš na ...  |
A vama se to placamo ? S tem bosta namrec sofinancirala nakup opreme za proizvodnjo v Laskem, kjer bodo s tem kasneje mastno sluzili, vama pa nic placali  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

|
Objavljeno: Sre Okt 05, 2005 6:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Gavran Član

|
Objavljeno: Sre Okt 05, 2005 9:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
@Iztok: Velja! Kdaj? Kje?
@Sokrat, borisz: pivo je proizvod, ki ga plačam po dogovorjeni (OK, postavljeni ceni v trgovini). Produkt Telekoma je pogovor, ki se zaračunava glede na čas pogovora (impulzi). Pivovarna od nikogar ni zahtevala tolarja za postavitev opreme PREDEN je prodala prvi liter piva. Telekom je s pogojevanjem izgradnje in sofinanciranj infrastrukture diskriminiral del prebivalstva in zato je pošteno, da sofinanciranje na nek način povrne. Ne bojta se, niti tolar ne bo šel iz vajinega žepa. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Sre Okt 05, 2005 9:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
@Sokrat, borisz: pivo je proizvod, ki ga plačam po dogovorjeni (OK, postavljeni ceni v trgovini). Produkt Telekoma je pogovor, ki se zaračunava glede na čas pogovora (impulzi). Pivovarna od nikogar ni zahtevala tolarja za postavitev opreme PREDEN je prodala prvi liter piva. Telekom je s pogojevanjem izgradnje in sofinanciranj infrastrukture diskriminiral del prebivalstva in zato je pošteno, da sofinanciranje na nek način povrne. Ne bojta se, niti tolar ne bo šel iz vajinega žepa. |
Tebi jih kar ne zmanjka - da bi le imel svoj prav, ce je se tako nesmiselno ? "Produkt" Telekoma je tudi telefonski prikljucek. Ce zahtevas telefonski prikljucek, ga lahko po njihovi tarifi tudi dobis. Tarifa je bila, kakrsna je pac bila. Pri Telekomu ne mores kupiti gajbe ali dveh pogovorov in iti po novo ko teh zmanjka (lahko pa to naredis pri Mobitelu - a glej ga zlomka - ze spet ti bodo zaracunali prikljucnino, torej "izgradnjo infrastrukture").
Pivovarna Lasko tudi ne dostavlja piva na vrh Triglava, mogoce bi pa to pocela, ce bi ji kdo bil pripravljen placati - povprasaj jih. Ko bos infrastrukturo za prevoz piva na Triglav odplacal, ti bomo pa mi denar povrnili, ane ? Tudi Telekom (PTT) takrat ni omogocal storitve na dolocenih lokacijah, razen ce je bil narocnik (narocniki) pripravljen placati za infrastrukturo, podobno kot se je to zgodilo ob vpeljavi analognega mobilnega omrezja, pa kasneje digitalnega, pa ISDNa (digitalne centrale), pa ADSLa in se marsicesa.
Prihrani nam solzave zgodbice o "diskriminaciji"; ce resnicno verjames v reci, ki jih trosis, kar zacni sparati za povracila v druge oblike skupne infrastrukture. Meni bos recimo placal (pardon, vrnil) denar za izgradnjo GSM omrezja, izboljsavo (digitalizacijo) telefonskih central, razsiritev prenosnih kapacitet Siola v tujino - ce se omejim le na nekaj reci iz bliznje zgodovine telekomunikacij. Nimas nic z nastetimi stvarmi in moje infrastrukture sploh ne uporabljas ? Vidis, smola zate; tudi jaz nimam nic s telefonsko centralo kajjazvemkje 10 km od Ljubljane, pa bom zanjo veselo placeval se nekaj let (do 2009 oziroma kadarkoli bodo pac tiste obveznice dokoncno odplacane). Z denarci kar na plano torej (to bo piva ).
In da, v nasprotju s tem, kar ti mislis, bo marsikaksen tolar za to neumnost sel iz mojega zepa. Ce ne bi bilo teh obveznic, bi ali ostalo vec denarja meni ker bi bil manj davcno obremenjen ali pa bi ga drzava porabila za kaksen drug namen - recimo gradnjo pediatricne ali onkoloskega instituta nekaj let prej. V obeh primerih bi bil z resitvijo precej bolj zadovoljen. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
janez03 Član

Pridružen-a: Čet 02 Sep 2004 9:43 Prispevkov: 143 Aktiv.: 0.60 Kraj: tržič
|
Objavljeno: Sre Okt 05, 2005 9:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem v enakem položaju kot zagovorniki vračila in se tudi strinjam z vami. Plačali in zgradili smo nekaj kar je postalo last Telekoma in uporabo česar nam sedaj skozi plačilo storitev Telekom spet zaračunava. In ob tem si upajo trditi tudi da je takrat narejeno dotrajano in šlampasto narejeno. Vendar so ONI izbirali tako material kot podizvajalce in zdaj jim ni nerodno reči da je narejeno zanič - kam le je šel potem velik denar ki smo ga takrat dali za to???
Sicer pa, Sokrat in ostali nasprotniki vračanja: Osnova za vračilo je denar od PRIVATIZACIJE Telekoma in ne od davkoplačevalcev, in pa, glede na vse kar se dogaja okrog tega vračanja ne pričakujem da bi dobil kaj več kot za en ali .
L.p.; Janez |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.62 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Sre Okt 05, 2005 11:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Preveč se sekirate zaradi vlaganj in podobno. Zavedati se je treba, da tiste čase, ko se je gradila infrastruktura so bile cene pač take in pogoji taki kot so bili in če komu ni bilo kaj všeč, mu ni bilo treba kupiti telefona. danes je ravno tako, če ti kaj ni všeč ti ni treba kupiti, če pa hočeš imeti za vsako ceno, tako kot takrat telefon, pa kupiš in se nimaš čez 10 let kaj pritoževati.
res je, ni fer, ampak tako pač je, ni pa prav, da je telekom sedaj taka profitna družba, ki je veliko infrastrukture zgradila na tujem denarju. Edino fer bi bilo, da tisti ki so ali smo plačali velike denarje za telefon, da bi imeli telefonsko naročnino npr pol cenejšo
Takrat je bil priključek zelo drag, naročnina in pogovori pa poceni, danes pa je ravno obratno. Takrat so govorili, ko smo za priključek plačali 3000 mark, da v Nemčiji dobiš priključek za 50 mark ne glede na to kje si. Ja, res je bilo tako, vendar so bili pogovori pri nas nekajkrat cenejši kot v Nemčiji. Tako je pač takrat bilo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Čet Okt 06, 2005 12:06 am Naslov sporočila: |
|
|
@Iztok: Velja! Kdaj? Kje? |
Praktično kadarkoli ... predlagaj - pošlji mi ZS.
Samo pazi na lokacijo, da ne bo preveč na očeh. To pa zato ker lahko z vznemiriva še kakšnega paranoika, ki bo potem doma s strahom pričakoval položnico za kakšno sofinanciranje vračanja ali poziv na referendum o (divji)privatizaciji pivovarne.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni