|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
osmica Član

Pridružen-a: Sob 22 Maj 2004 21:16 Prispevkov: 377 Aktiv.: 1.59 Kraj: savinjska
|
Objavljeno: Tor Okt 04, 2005 7:14 pm Naslov sporočila: Nakup preko Ebay |
|
|
Nekaj imam namen kupiti preko Ebay pa s tem nimam iskušen. Slišal sem o nekem zavarovanju Kako je s tem. Kateri način je najbol varen? Ima morda kdo kakšne iskušnje s tem?
LP!
Sandi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
satelitko Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27 Prispevkov: 1777 Aktiv.: 7.50 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Tor Okt 04, 2005 8:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem kupil že kar nekaj stvari, nategnil sem se do zdaj enkrat, pa še to delno po svoji krivdi.
Predvsem pazi, od koga kupuješ - profil - število transakcij prodajalca in število pozitivnih mnenj o njem.
Pazi tudi na droben tisk, oz. PODROBNO preberi opis izdelka, ki ga kupuješ. Včasih si "zakurjen" nad ceno, pa spregledaš, da je stvar "delno neizpravna", ali manjka kak pomemben del ipd.
Tretjič, jaz vedno nakazujem denar preko banke. Res da ti vzamejo kake 3 jurje, ampak v zameno dobiš poln naslov prodajalca. Če drugega ne, je vsaj občutek boljši, kot če pošiljaš denar nekam v temo.
Pa še to: Pazljivo si izračunaj (ali povprašaj prodajalca) o vseh dodatnih stroških, ki te bremenijo: poštnina, ki je npr. iz Amerike za par kil težak paket včasih ubijalska, do morebitnih stroškov pakiranja in podobno.
Srečno! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
osmica Član

|
Objavljeno: Tor Okt 04, 2005 9:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa iz Austrije poštnina po mojem nebi bila tako draga. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.56
|
Objavljeno: Tor Okt 04, 2005 10:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mene so zadnjic nategnili pri placilu preko banke. Ker je bilo znotraj EU razmisljam o tem, da bi se kdaj oglasil pri prodajalcu. Ena od stvari, ki sem se jo naucil na tezji nacin je, da ne zaupaj odstotku pozitivnih transakcij. Nekdo z 97% od katerih so samo tri negativne in se te retaliatory feedback (prevod ?) bo zagotovo povzrocal manj tezav kot nekdo z 98%, bajno visokim stevilom pozitivnih, a tudi nekaj sto negativnih, ki jih dobiva redno. Kot pravijo, caveat emptor in ze vnaprej pricakuj, da te bodo probali nategniti. Tako se zaradi paranoje kaksni neumnosti lahko izognes, a tudi to vedno ne pomaga ... vsaj meni ne
Gorenjska Banka sicer zaracuna "samo" ~1400 SIT za trransakcijo, vsaj znotraj EU, pod pogojem, da je prejemnikova banka povezana v SWIFT mrezo - drugace se zna nekoliko podraziti. V ZDA sem placal tudi ze po 6000+ SIT na transakcijo, odvisno od banke (bancnistvo v ZDA je v primerjavi z evropo se vedno nekje v 19. stoletju). Od podatkov ti mora prodajalec dati svoj IBAN (to je koda racuna), BIC/SWIFT kodo (koda banke) in ime, ponavadi pa je dobro imeti se njegov naslov in naslov banke.
Podatke o banki lahko preveris tudi online (mislim da je naslov kar www.swift.org , sicer pa ga bos takoj nasel z Googlom). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
egomez Član

Pridružen-a: Sob 03 Apr 2004 18:49 Prispevkov: 517 Aktiv.: 2.18 Kraj: Ljubljana/Sežana
|
Objavljeno: Sre Okt 05, 2005 4:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na kakšen način pa so te "nategnili", če ni skrivnost? Da bomo vedeli, na kaj moramo biti še pozorni. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Sre Okt 05, 2005 5:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na ucinkovit nacin Ti pac posljes denar in se zanasas na postenost prodajalca, da ti bo robo poslal. On je v tem primeru enostavno ni poslal, jaz pa tudi nisem v situaciji, da bi samo zaradi tega na vrat na nos hodil v Nemcijo in se pomenil z njim neposredno, z drugimi nacini komunikacije je pa nesmiselno izgubljati cas za ~160 evrov. Imel je popoln (100% pozitiven) feedback in je bil izredno komunikativen - ponavadi so nekomunikativni prodajalci indikator hudih tezav. eBayeva "garancija" (od katere se nisem videl prav nic) v vsakem primeru odsteje stran znesek postnine in se en pavsalen znesek ($25), krije pa samo zneske do US$200. Hitro tako pristanes pri zasciti vrednosti $0, zatorej pamet v roke predvsem pri izbiri prodajalca in dvakrat premisli, ali si pripravljen tvegati da bos ostal brez obojega - denarja in robe.
Kar se tice placilnih instrumentov je pa *baje* Paypal se najmanj nezasciten kar se tice apriori zavarovanja kupcev. Ce prav razumem je pri Paypalu tako, da bodo denar pobrali prodajalcu sicer nazaj, ce te ogoljufa, vprasanje pa je, koliko - ce sploh kaj - bos od njega ti videl ... in kdaj.
Obstaja pa prakticno povsem varen nacin - le da stane toliko zraven, da ga za vecino nakupov ni vredno uporabiti. Imenuje se "escrow", izgleda pa tako, da ti v bistvu ne placas prodajalcu neposredno, ampak podjetju (escrow firmi), oba obvesti prodajalca o placilu, on poslje robo na nacin, ki ga je mozno slediti (UPS, DHL, FedEx, itd.), ko roba prispe, prodajalec dobi denar. Tukaj se zanasas na escrow firmo, da te ne nategne, je pa tako, da jih eBay priporoca, mislim da so celo lastniki ene od teh firm - najbrz ji9h ne bi priporocali, ce bi bili neposteni (tudi sam imam z transakcijami, kjer sem erscrow uporabil ali na mojo zeljo ali na zeljo kupca ko sem sam kaj prodajal samo 100% pozitivne izkusnje).
Cena posredovanja je odvisna od vrednosti nakupa, zna pa biti v rangu treh tisocakov omenjenih zgoraj, kar je v bistvu lahko se celo zelo ugodno zate - placas namrec neposredno s kreditno kartico tako da nimas stroskov z banko. Vem, da je zame nekoc prislo cenejse to, kot pa wire transfer v ZDA ce sem uposteval tudi $25, ki so poniknili iz zneska nakazila nekje na poti (ena od vmesnih bank je zaracunala svojo provizijo, nasi nesposobnezi pa o tem niso imeli pojma, post festum pa tudi niso naredili nic). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
osmica Član

|
Objavljeno: Sre Okt 05, 2005 6:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za ta način (escrow) mora tudi prodajalec pristati. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Sre Okt 05, 2005 6:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
osmica je napisal/a: |
Za ta način (escrow) mora tudi prodajalec pristati. |
Seveda. Prodajalec, ki te nima namena ogoljufati tudi najbrz nima razloga za nepristanek, vsaj jaz nisem imel tezav (oziroma sem nasel drugega prodajalca, ce je kazalo, da tezave bodo). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni