www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Obnova inštalacije v 45 let starem stanovanju
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.92
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 10, 2010 6:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Razbili smo tudi vmesno steno za WC, le tega prestavili v kopalnico in pridobili sobo 2,2 x 3,4 m. Kopalnica z WC-jem bo res nekoliko tesna, a nam dodatna otroška soba pomeni več.
- po izkušnjah sodeč je izredno pripravno imeti dva WC-ja, mogoče eden samostojno, drugi v kopalnici.
Jaz bi dal več FID-ov. Enega za levo stran stanovanja (ali pritličje hiše + klet), drugega za desno stran stanovanja (ali 1. nadstropje), itd.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
igor_k
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44
Aktiv.: 4.26
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 10, 2010 11:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Domnevam da je med stanovanjem in kletjo betonska plošča, v tem primeru je parna zapora brez pomena, ker je že beton dovolj parozaporen. Naredi izolacijo iz tervola TP-ST, na vrh pa osb plošče v dveh slojih (križem, na spojih pa lepljene) 15 ali 18mm skupaj vijačene pa nič ne bo pokalo.
Nazaj na vrh
drot
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sob 02 Jan 2010 3:48
Aktiv.: 0.02
Kraj: SG

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 11, 2010 12:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Stanovanje je v eni etaži večstanovanjske hiše in ima dobrih 70 m2. Dveh WC-jev si ne bomo mogli privoščiti, ker je prostorska razporeditev tako nemogoča. Ali pač, da bi ga v isti sobi, kjer je bil ob zunanji steni pri oknu, sedaj postavil pred hodnik in prebil steno za nova vrata. Sem risal in tuhtal več noči. Elektrika je speljana po ceveh. Na hodniku, ki je dolg 7m in v spalnici ob postelji, kjer je bila sedaj vtičnica, želim menjalno stikalo. Nič nismo razbijali, pač pa sem dve žici potegnil ven, na tretjo navezal 7x1,5 kabel, ga na zečetku namazali s cetom in potem vlekli skozi cev. Z malo potrpežljivosti zelo dobro gre, tudi skozi krivine se da priti. Če ne gre naprej, gre malo nazaj. Je manj dela, kot če bi vse štemal in nič se ne pozna. Hodnik smo pa res razbili. Dal sem not debelejšo cev za 7x2,5 kabel, ki gre skozi ploščo v klet, gor pa bom potegnil za kabelsko ali internet, saj bodo menda tudi do bloka kmalu naredili optiko. Stanovanje je bilo nekaj časa prazno in razen žice za telefon drugih priključkov ni.
Luči so že zdaj na dveh varovalkah, levo in desno. Ampak na desni je bilo zraven obešenih še nekaj vtičnic. Te bom sedaj ločil. Za kopalnico bom pripeljal nov kabel in pustil obstoječega 5x 2,5 samo za kuhinjo. Tam bom odklopil tudi napeljavo iz najbolj oddaljene vtičnice, ki je šla v klet. V starih časih so v kleteh koristili skupno elektriko, potem so žice poščipali in se je vsak moral znajti kot se je. Se je brat malo jezil, da si kar naprej zmišljujem zraven, a ko sem bral tu info in se malo pogovarjal, je res tako, če ne bom stavri zdaj maksimalno pripravil, me bo potem glava bolela. Zelo rad bi imel v kopalnici zraven školjke bide. A pride v poštev, če se bo žena strinjala, da sta pralni in sušilni stroj v kleti. Obstaja tudi WC deska s pipco, pa do sedaj še nisem kaj dosti slišal o njeni praktičnosti. Kaj menite Vi o njej. Hladno vodo namreč že imam blizu nove lokacije kotlička, a za desko bi moral pripeljati od nekod tudi toplo. Kopalnice pa ne bi rad razbijal po tleh.
Problem je tudi ogrevanje. Poraba kurilnega olja je dobrih 2000 litrov, kot so povedali sosedje in prejšnji lastniki. Tudi sedaj, ko peč dela, prestavljam termostat gor in dol, pa se nič ne pozna; peč kar greje. Poleg peči je avtomatika, ki je še ne razumem oz. znam nastavit. Tipalo je zunaj, na pečeh in bojlerju, v kuhinji pa termostat, ki ga bi naj nastavljal na določeno temperaturo. Je čisto navaden in možno je, da ne dela. Vseeno pa me moti, da je v kuhinji, saj se temperatura nastavlja navadno za dnevno sobo. Tu se mi pojavlja problem. Bral sem o FS 20 pri Conradu, a ta sistem je brezžičen. Res se mi zdi smiselno, da bi temperaturo lahko sprogramiral za vsak prostor posebej za določena obdobja, in tako največ privarčeval. A raje bi imel za zmerno ceno nekaj ožičenega za teh 5 radiatorjev. Menjava baterij mi ni pri srcu, tudi če obljubljajo, da držijo do dve leti. Ali je smiseln ob vsej avtomatiki, ki je napeljana sedaj še strošek za nastavljanje vsakega radiatorja posebej ali bi samo menjal oz prestavil termostat v dnevno sobo? Iskreno povedano, če bi pred nakupom vedel, da bom sedaj vse tako spreminjal, popravljal in prestavljal, verjetno tega ne bi kupil.
No, zdaj sem pa že skoraj roman napisal
Nazaj na vrh
drot
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sob 02 Jan 2010 3:48
Aktiv.: 0.02
Kraj: SG

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 11, 2010 12:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Med stanovanjem in kletjo je plošča iz nosilev in opeke, na katero je vlito cca5 cm betona. To smo videli pri štemanju WCja. Opeka je votla in kot taka mislim da je res dober izolator. Pri vrtanju za kabel pa je bil 40 cm dolg sveder komaj zadosti dolg.
Sosed mi je dejal, da bi moral dati po tleh tramiče in med njih tervol. Če bi dal talno gretje, pa tudi ne bi dajal tramičev vmes.
Hvala za nasvet, igor_k. Bo tervol in OSB navzkriž verjetno najhitrejša stabilna rešitev in upam dovolj ugodna.
Nazaj na vrh
igor_k
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44
Aktiv.: 4.26
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 11, 2010 12:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Betonski estrih je cenejša rešitev, samo ne vem debeline, ki jo imaš na razpolago pa še sušenje je problem.
Tervol naj bo največ 4cm!
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Stran 7 od 7

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 499 dni