|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
glavca Član

Pridružen-a: Sre 26 Nov 2008 9:19 Prispevkov: 138 Aktiv.: 0.68
|
Objavljeno: Pon Jan 25, 2010 12:40 pm Naslov sporočila: Mehka in trda karakteristika transformatorjev |
|
|
Pozdravljeni
Zanima me, kaka je razlika (fizično) med trdo in mehko karakteristiko transformatorja.
Imam namreč 350ATig (stari, s 3F trafotom) in bi rad varil Co2 (MAG), ker podajalec že imam. Problem je v obžiganju, enkrat prehitro, drugič prepočasi, težko je narediti približno spodoben var...
Nekje sem slišal, da so pri trdi karakteristiki pri trafotu naviti navoji en čez drugega, pri mehki pa je razmik vsaj 5cm. mirovna napetost je pri TIG-z 76V, pri MIGu pa cca 30-50V.
Bi bilo kaj bolje, če bi zmanjšal voltažo z vezavo transformatorjev (zvezda - trikot ) na nekje 43V ali bi se še vedno preveč sesedla da bi lepo varil "kratkostično" ?
Ali je rešljivo kako drugače ? Nekako nebi rad vlačil še ene škatle, garaža se počasi polni in bi rad imel vse in one če bi šlo
l.p. Jože |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damir2004 Neznanec

Pridružen-a: Ned 17 Jan 2010 22:31 Prispevkov: 6 Aktiv.: 0.03
|
Objavljeno: Pon Jan 25, 2010 8:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jože,
imam inverterski Tig od Varstroja. Pri varjenju TIG je na masi + pol usmernika, pri obločem pa -. Prečekiraj polarizacijo. Pri trifaznem usmerniku je valovitost napetosti
ravno pravšnja. Ima agregat še kakšno dodatno glajenje? Odklopi ga.
Damir |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
glavca Član

|
Objavljeno: Tor Jan 26, 2010 10:43 am Naslov sporočila: |
|
|
Kaj ok, obločno in tig razumem, kaj pa bi dal pol pri MAG varjenju ?
l.p. Jože |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tibi Član

Pridružen-a: Tor 16 Dec 2003 11:08 Prispevkov: 253 Aktiv.: 1.07 Kraj: bukovje
|
Objavljeno: Tor Jan 26, 2010 1:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
TIG in elektrodno varjenje zahteva tokovni izvor (konstantni tok). Za MIG-MAG varjenje pa potrebuješ napetostni izvor (z rahlo padajočo karakteristiko). Tako da v osnovi konstrukcija transformatorja ni enaka. Brez spremembe fizične konstrukcije transformatorja karakteristike ne moreš spremeniti.
Pod pojmom trda-mehka karakteristika, pri mig-mag postopku pa je mišljena sprememba napetosti v odvisnosti od dolžine obloka. Kar pomeni naklon napetostne karakterisike.
Nisem se slišal da bi kdo varil z tig aparatom v Mig-mag postopku in obratno. Kar pa je možno pri inverterskih aparatih, saj izvor poljubno prilagodi karakteristiko glede na izbrani postopek.
l.p. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ATA Član

Pridružen-a: Sob 12 Jun 2004 13:40 Prispevkov: 135 Aktiv.: 0.57
|
Objavljeno: Tor Jan 26, 2010 2:19 pm Naslov sporočila: Re: Mehka in trda karakteristika transformatorjev |
|
|
glavca je napisal/a: |
Pozdravljeni
Zanima me, kaka je razlika (fizično) med trdo in mehko karakteristiko transformatorja.
Imam namreč 350ATig (stari, s 3F trafotom) in bi rad varil Co2 (MAG), ker podajalec že imam. Problem je v obžiganju, enkrat prehitro, drugič prepočasi, težko je narediti približno spodoben var...
Nekje sem slišal, da so pri trdi karakteristiki pri trafotu naviti navoji en čez drugega, pri mehki pa je razmik vsaj 5cm. mirovna napetost je pri TIG-z 76V, pri MIGu pa cca 30-50V.
Bi bilo kaj bolje, če bi zmanjšal voltažo z vezavo transformatorjev (zvezda - trikot ) na nekje 43V ali bi se še vedno preveč sesedla da bi lepo varil "kratkostično" ?
Ali je rešljivo kako drugače ? Nekako nebi rad vlačil še ene škatle, garaža se počasi polni in bi rad imel vse in one če bi šlo :)
l.p. Jože |
Ne vem kakšen tr imaš v tigu
poglej:
http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=15484&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight= |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
glavca Član

|
Objavljeno: Čet Feb 04, 2010 8:56 am Naslov sporočila: |
|
|
Vidim, da si uspel dokončati co2 aparat.
Sam imam podajalec od iskre, pa se lotevam podobne zadeve, ker mi z tig agregatom ne deluje v redu.
Zanima me, če imaš še kakšne slike, predvsem me zanima shema vezave na transformator, katere diode si uporabil ter ali si dodal kondenzatorje - kakšne kapacitete in voltaže ter ali si uporabil tudi dušilko - je ta sploh potrebna ?
Nenazadnje, kako ti vari ? Ti kdaj lepi ľžco ?
Lep pozdrav Joľe |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni