www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

LUČKO

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
majstr_
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Okt 2009 19:02
Aktiv.: 0.17
Kraj: IDRIJA

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 28, 2010 9:33 pm    Naslov sporočila:  LUČKO Odgovori s citatom

Pozdravljeni

Kolega je že ob nakupu avtomobila R Clio letnik 95 imel dodatno vgrejeno ˝napravo˝za samodejno vkloplanje luči po imenu LUČKO. Sedaj pa je tale zadeva pristala na moji miza saj ne deluje več. Ko je delovala je bilo zaporedje nekako takole,ko je dal kontakt in užgal avtomobil se je po 5-10sekundah preklopil rele na tej plošči ter samodejno uklopil luči.

Sedaj pa se rele ne preklopi več, oziroma skače iz enega v drugi položaj.

Zamenjali smo že tranzistorje vendar je zgodba ista. Prosil bi za nasvet kaj bi lahko bilo narobe. Spodaj pa prilagam še slike .

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bojans
Član
Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52
Aktiv.: 5.58
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 28, 2010 10:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Preveri!
Iz izkušenj R5 isti letnik, je "elektrika" iz alternatorja "šla obračat" na kontakt, pa nazaj na accu. Posledično polnilna napetost ~ 13,7V. Sem dal 16mm2 žico na + accu in na izhod alternatorja = 14,4V klub vključenim VSEM porabnikom, kar jih je R5 premogel.
Lahko, da ti nagaja padec napetosti na kablih in spojih, ki so z leti opešali in imajo kakšen mOHM več.

Predlog testa:

Zaženi motor brez dodatnih porabnikov meriš, da se napetost stabilizira. Ko vključiš luči, a ja ne moreš Smile , vključi torej gretje stekla, ventilator na max, radio na max. Če napetost pada, pada, pada... pod 14V. Potem te čaka modifikacija kot sem jo opisal. Meri napetost tudi med izhodom alternatorja in PLUS kontaktom akumulatorja.

Test 2. Motor stoji. vklopi VSE možne porabnike. Če napetost po 10 min pade pod 12V je accu ali prazen ali zanič.

Test 3. Napolni akumulator in vklopi luči. Deluje? Če da. Že omenjena prevezava ali pa alternator ne polni dovolj.

Poročaj.

MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.01

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 28, 2010 10:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če zgornje rešitve ne bodo imele vpliva, pa zamenjaj vse elektrolite lučkota.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
majstr_
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Okt 2009 19:02
Aktiv.: 0.17
Kraj: IDRIJA

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 28, 2010 10:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ok, bomo probali, pozabil omeniti da je bil ta tavelk, 470uF že menjan.Pa ni nič drugače, poročam ko stestiram.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gregzy87
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Feb 2007 2:48
Aktiv.: 3.32
Kraj: Okolica Vrhnike

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 01, 2010 1:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Možen je tudi kakšen hladen spoj na vezju. A diode so VSE OK?
Jaz bi mu pripeljal tistih 13,8V na vhod pa bi videl če preklopi. Mogoče je malo zoprno, ker ni sheme. Sicer pa če preklaplja potem mu res veliko ne fali... Think
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.86
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 01, 2010 10:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tukaj je tako malo elementov, da ni težko kar vse menjati.
kose19
Član
Član

Pridružen-a: Sre 02 Mar 2005 19:37
Aktiv.: 5.18
Kraj: okolica Kobarida

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 01, 2010 10:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Preglej če je kak hladen spoj. Nedolgo nazaj sem jih kar nekaj popravil.
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Slemi
Član
Član

Pridružen-a: Pet 29 Okt 2004 13:29
Aktiv.: 1.63
Kraj: Hrastnik

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 02, 2010 1:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem ga doma rešil na tak način, da sem pobrusil kontakte relejev.

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo AIM - AOL Instant - naslov MSN Messenger - naslov
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.75
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 02, 2010 2:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S tem si sicer napako samo preložil na ne preveč oddaljeno prihodnost. Kontakti so pozlačeni zato da ne zapikajo in ko so zanič, so zanič. Brušenje deluje kratkotrajno, saj taki kontakti zelo kmalu spet nagajajo. edina trajna rešitev je menjava relejev.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni