|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Marjanp Član

Pridružen-a: Pon 15 Okt 2007 22:28 Prispevkov: 250 Aktiv.: 1.16 Kraj: Dragomer/Brezovica/Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Sep 03, 2008 7:05 am Naslov sporočila: |
|
|
airwolf
Pa še kdaj drugič. Lepo, da si napisal, da si problemček rešil.
Lojz
Tebi pa hvala za odgovor. Upam, da je iskren.
LP
Marjan
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Marjancek84 Član

Pridružen-a: Ned 17 Jun 2007 22:08 Prispevkov: 22 Aktiv.: 0.10 Kraj: Mihovci
|
Objavljeno: Sre Dec 31, 2008 10:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni!
je možno križni stik (dve menjalni in križno) zvezat tako, da križno stikalo ni ravno na sredini med menjalnima. Ni mi problem sicer tega zvezat, vendar me omejuje to, da nimam dovolj žic v povezavi med stikali. in sicer je problem v spalnici, kjer bi moglo glavno luč v spalnici prižigati stikalo na eni strani postelje, na drugi strani postelje, ter ob vhodu v splanico. problem je v tem, da imam ob postelji 2xmenjalno stikalo, saj se na vsaki strani prižiga še ena luč, ki je ob straneh postelje. modul sistem, ki pa ima križno stikalo v 1M modulu pa ne pride v poštev, prav tako ne napajanje iz druge polovice menjalnega stikala. zadostovalo bi mi že, če kdo ve, kako bi zmanjšal število žic, ki so na sliki označene z rdečim krožcem?
že hvala vnaprej za odgovore.
lep pozdrav!
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
45.83 KB |
Pogledana: |
102 krat |

|
|
 Download |
Ime datoteke: |
2.JPG |
21.58 KB |
Downloadano: |
21 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Marjancek84 Član

Pridružen-a: Ned 17 Jun 2007 22:08 Prispevkov: 22 Aktiv.: 0.10 Kraj: Mihovci
|
Objavljeno: Čet Jan 01, 2009 9:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
ali pa seveda, obstaja SERIJSKO KRIŽNO stikalo mogoče (ne modul) ?
pa bi v trenutku rešilo vse moje probleme:)
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.40
|
Objavljeno: Čet Jan 01, 2009 10:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za križno stikalo boš rabil 4 žice, ni druge variante.
Lahko bi sicer zamenjal vsa stikala s tipkami in dodal impulzni rele...
_________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Marjanp Član

Pridružen-a: Pon 15 Okt 2007 22:28 Prispevkov: 250 Aktiv.: 1.16 Kraj: Dragomer/Brezovica/Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Jan 03, 2009 1:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
@Marjancek84
Konkreten odgovor imaš že v predhodnjem sporočilu.
Dodam lahko pa še tole.
Najverjetneje misliš, da sta v enem stikalu dva križna stikla?!
Po mojem mnenju takega stikala ne izdelujejo, ker že konstrukcija stikala tega ne omogoča. Dejansko križno stikalo vsebuje dva izmenična stikala pod enim tasterjem - to je maksimum kar je možno vgraditi v konstrukcijo enega stikala. Nekaj let nazaj je bilo težko dobiti tudi dvojno (serisko) izmenično stikalo (kot omenjeno je to križno stikalo, samo da ima dva tasterja.
Dejansko pa ni problem potegniti dodatnih žic, problem je še manjši, če imaš instalacijo izvedeno po ceveh.
Tudi izvedba z impulznim relejem je modra odločitev, samo ena doza mora biti tako velika, da bo poleg žic v dozi prostor še za impulzni rele.
_________________ Nočem pametovati in prepričane prepričevati. Izkušnjo želim deliti s tistimi, kateri le-to potrebujejo.
LP
Marjan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gregaa Član

Pridružen-a: Pon 15 Jun 2009 16:46 Prispevkov: 107 Aktiv.: 0.55 Kraj: Slov.Bistrica
|
Objavljeno: Tor Mar 02, 2010 10:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Ker sem v energetiki zacetnik, vas prosim za pomoč. V garaži pri vratih imamo serijsko stikalo da lahko vklopimo eno luč v garaži in drugo v kurilnici ki je polek garaže. Rad bi, da mi nebi blio treba luči v kurilnici zmeraj iti prižgat v garažo(ponoči ni prav prijetno).Prosim vas kakšno stikalo naj vezem pri drugi luči in kako jo naj zvežem da bom lahko luč v kurlinici prižigal posebej in da bo v garaži ostalo serijsko stikalo.
Hvala.
|
 Download |
Brez naslova.png |
14.37 KB |
44 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.94 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Tor Mar 02, 2010 11:05 am Naslov sporočila: |
|
|
Je napeljava nadometno ali podometno?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gregaa Član

Pridružen-a: Pon 15 Jun 2009 16:46 Prispevkov: 107 Aktiv.: 0.55 Kraj: Slov.Bistrica
|
Objavljeno: Tor Mar 02, 2010 11:10 am Naslov sporočila: |
|
|
podometna
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.94 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Tor Mar 02, 2010 1:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bi tako napravil.Serijsko stikalo zamenjaš za eno navadno stikalo.Novo navadno v kurilnici.Lahko pa pustiš serijsko in eno stikalo pustiš vključen in v kurilnici prižgeš na novo stikalo.
|
411.9 KB |
10 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gregaa Član

|
Objavljeno: Tor Mar 02, 2010 3:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi sam sem razmišljal tako da bi pustil serijsko in da bi imel v garaži stikalo za kurilnico vedno vklopljeno, v kurilnici pa bi z navadnim stikalom prekinjal fazo.
Bom kar tako zvezal.
Hvala.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BojanR Član

Pridružen-a: Tor 08 Apr 2008 9:52 Prispevkov: 693 Aktiv.: 3.31 Kraj: Vnanje Gorice
|
Objavljeno: Tor Mar 02, 2010 3:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
V garaži pusti stikalo stalno vklopljeno, za kurilnico pa uporabi senzorsko stikalo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tedi Član

Pridružen-a: Pon 16 Jan 2006 0:59 Prispevkov: 66 Aktiv.: 0.28 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Maj 02, 2010 2:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni, ker se moje vprašanje nanaša na podobno vezavo, bom pisal v to temo.
Na kratko, imam vezavo v katerem sta dva menjalna stikala, porabnik je luč. Kupil sem vezje za daljinski vklop/izklop porabnika, ki bi ga rad zvezal v ta tokokrog tako, da bi lahko luč prižigal na stikala, kadar pa je potrebno tudi na daljinsko. Kam in kako vezati sprejemnik, je potrebno še kakšno dodatno vezje z relejem?
Prilagam sliko za boljšo predstavo.
lp
|
307.23 KB |
13 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Majster Član

Pridružen-a: Sob 14 Nov 2009 1:05 Prispevkov: 344 Aktiv.: 1.81 Kraj: Majšperk
|
Objavljeno: Ned Maj 02, 2010 2:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sprejemnik veži vzporedno z menjalnim krogom. C priključek gre na žarnico A in B sta pa napajanje.
_________________ Smith & Wesson — the original point and click interface. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjakob Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12 Prispevkov: 1348 Aktiv.: 5.69
|
Objavljeno: Ned Maj 02, 2010 11:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ampak potem ne bo mogoče luč izklopiti s stikali, gorela bo ves čas, dokler bo to stikalo vklopljeno.
Na tem vezju za daljinski vklop poglej, če ima rele tudi NC kontakt (kontakt, ki je sklenjen tudi, ko rele nima napajanja). Rele je tista modra škatlica na sliki desno zgoraj. V vsakem primeru ima dva kontakta za tuljavico, ter še 2 (če nima NC kontakta) ali 3 (če ima NC kontakt). V tem primeru bi lahko menjal drugo stikalo s križnim, ter to vezje uporabil namesto tretjega menjalnega (glej vezave treh stikal za eno luč).
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3362 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Pon Maj 03, 2010 8:49 am Naslov sporočila: |
|
|
Kar je napisal Jakob, poskušam narisati:
Eno menjalno stikalo zamenjati s križnim, in na koncu namesto menjalnega stikala privezati kontakte releja.
|
 Download |
neimenovana.JPG |
10.84 KB |
47 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni