|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
sinner Neznanec

Pridružen-a: Ned 08 Jul 2007 2:27 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Ned Jul 08, 2007 2:43 am Naslov sporočila: Nakup spajkalnika |
|
|
Pozdravljeni,
Že nekaj časa se zanimam za nakup spajkalnika. V prvi vrsti bi ga rabil za spajkanje elementov na različnih vezjih, zanimam pa se tudi za razna hladilna telesa ( naprimer računalniška ). Zaradi najboljše toplotne prevodnosti bi bilo najboljše imeti nekaj, s čimer bi lahko baker povezal s visoko toplotnim telesom (naprimer baker s samim sabo ), kar cink žal ni, res pa je, da bi za to rabil že gorilnik.
Bral sem, da se da v določenih primerih aluminij mehko spajkati ( čeprav to je bolj loterija ) Imam pa par načrtov kjer bi se lahko zadevi izognil tudi s cinkanjem.. Osnovni načrt je bil, da bi 2 elementa ( naprimer 2 bakreni kocki 2cm x 2cm x 2cm ) skupaj spojil tako, da bi njuno površino kjer se morata stikati namazal s termalno pasto, robove pa zacinkal. Žal pa je prevodnost teh past še dosti slabša od cinka (prevodnost paste 2.4W/mK napram 116W/mK ki jih ima Cink oz. 401W/mK, ki jih ima Baker). Cink bi bil torej razen varjenja najboljša opcija.
Malce sem se zagovoril, upam da razumete kaj mislim. Torej sprašujem vas kakšen spajkalnik bi bil primeren, zelo veliko vlogo igra budget, odvisno pa je od tega v kolikšni meri bi mi zgornje lahko uspelo. Tisti, ki imate izkušnju s tem lahko poveste kako močan je tak cinkov spoj ( Baker|Cink|Baker oz. Aluminij|Cink|Aluminij ).
Za vse odgovore se že vnaprej zahvaljujem. Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.05 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Ned Jul 08, 2007 7:14 am Naslov sporočila: |
|
|
Spajkanje, cinjenje, lotanje ali kakorkoli že to kdo imenuje je nekaj čisto drugega kot pa cinkanje, ki je antikorozijska zaščita.
Neki proizvajalec plinov je napisal/a: |
Skrivnost mehkega, trdega in varilnega spajkanja je v tem, da varilne špranje ostanejo majhne. Manjša kot je količina dodajanega materiala, močnejši bo spoj. Mehko in trdo spajkanje sta že stoletja zelo razširjena in poznana postopka, vendar so nam razlike med mehkim, trdim in varilnim spajkanjem manj poznane.
Pri spajkanju imajo dodani materiali veliko nižje tališče kot osnovni materiali, ki jih spajamo.
Pri mehkem spajkanju so materiali spojeni s pomočjo dodajanega materiala, ki ima tališče pod 450° C. Pri trdem spajkanju pa ima dodajani material tališče od 450° C do 1000° C. Največkrat se kot orodje za spajkanje pogosto uporablja plamen. Material se dodaja med tesno prilegajoče se površine.V globino spoja pa prodre s pomočjo kapilarnega učinka. Spajkanje se uporablja za spajanje bakra in njegovih zlitin, cinka, jekla ter aluminija in njegovih zlitin.
Najpogosteje uporabljeni dodajani materiali za spajkanje temeljijo na kositru. Za spajkanje aluminija pa so potrebni specialni dodani materiali. V primerjavi s trdim spajkanjem ima mehko spajkanje šibkejše spoje. Če je dodajani material legiran s srebrom, se trdnostne lastnosti močno povečajo. Varilno spajkanje je postopek spajanja kovin, kjer je temperatura taljenja dodajanega materiala višja od 450° C, vendar je še vedno nižja od osnovnega materiala, ki ga spajkamo. Dodajani material se ne dovaja v spoj s kapilarnim učinkom, ampak se dovaja na mesto spoja z žico navito na kolutu. Spajkalno varjenje se pogosto uporablja za popravilo ulitkov. Mehko in trdo spajkanje sta postopka, ki se lahko zelo enostavno avtomatizirata.
Plamen gorljivega plina in kisika se pogosto uporablja za mehko in trdo spajkanje z uporabo gorljivega plina, ki je primeren za določen postopek.
Delo z gorljivimi plini in kisikom je lahko zelo nevarno, če oseba, ki uporablja opremo, nima ustreznega znanja o plinih, opremi, instalacijah, rokovanju in varnosti pri delu. |
Pa še nekaj: daj napiši od kod si. Sem iskal Butale na karti, pa nisem našel.
Branko _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.95 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Ned Jul 08, 2007 7:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Za kraj Butale je v okolici Ivančne gorice.(med Ivančna gorica in Šentvid)
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Brozzy Član

Pridružen-a: Ned 17 Sep 2006 8:09 Prispevkov: 210 Aktiv.: 0.92 Kraj: Zagorica -> Dobrepolje -> Grosuplje -> Slovenija
|
Objavljeno: Ned Jul 08, 2007 9:38 am Naslov sporočila: |
|
|
hehe, od kdaj se pa elemente s cinkom (Zn) spaja skupaj. Upam da si tiste toplotne prevodnosti računal za cin (Sn, Cu, Pb). _________________ ________________________________
ambri... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.70 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Ned Jul 08, 2007 9:51 am Naslov sporočila: |
|
|
sinner, če misliš spajati skupaj kakšen heat-pipe sistem, bo spajkalnik povsem neuporabno orodje.
Enostaven razmislek:
če je hladilnik na koncu heat-pipe sistema sposoben disipirati 50W (primer hladilnik za CPU) in ima pri tem 50W vir (CPU) temperaturo cca. 60°C, potem lahko potegnemo analogijo:
spajkalnik močnejšega razreda ima 50W. Torej, ga bo hladilnik temeljito ohladil, in pri 60°C na konici se ne bo noben cin talil (rabi min. 250-300°C)
Torej sta dve rešitvi:
- zelo močen spajkalnik - plamen, da doda precej več energije kot jo je hladilnik sposoben odvesti
- kompleten sistem segreješ na 250°C - pečica
P.S.
Spajka (cini) se s CIM-om in ne s CINK-om. Postopek cinKanja je galvanizacija. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.05 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Ned Jul 08, 2007 9:56 am Naslov sporočila: |
|
|
To kar hoče on narediti se "hartlota". _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sinner Neznanec

Pridružen-a: Ned 08 Jul 2007 2:27 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Ned Jul 08, 2007 10:10 am Naslov sporočila: |
|
|
aly: No HeatPipe ravno nisem imel v planu, pač pa kakšne bolj enostavne elemente ( naprimer dodajanje samih reber na cooler ) . Zgleda, da sem dodal en K preveč, sem malce površno bral, me pa veseli, da si znal razbrati kaj sem želel. Za začetek pride v poštev bolj poceni spajkalnik, mi lahko kakšnega predlagaš ? Vprašal bi te še kakšna je toplotna prevodnost Cin-a ( če imaš podatke ), ter kako močno bi zadevo naredil v gornjem primeru ( 2 kocki 1x1x1cm ). Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.95 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Ned Jul 08, 2007 10:25 am Naslov sporočila: |
|
|
Z poceni spajkalo ne bo šlo.za to bakreno kocko rabiš močnejšo spajkalo ali plinski gorilnik.Ker baker dobro odvaja.Ali pa trdo lotanje.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.70 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pon Jul 09, 2007 10:59 am Naslov sporočila: |
|
|
aly je napisal/a: |
Spajka (cini) se s CIM-om in ne s CINK-om. Postopek cinKanja je galvanizacija. |
Aly je mislil na cin. To je zlitina kositra in svinca, oziroma po novem je brez svinca.
Cin je bolj slab prevodnik toplote. Tovarniški hladilniki niso nikoli lotani.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrelinoge Član

Pridružen-a: Sob 13 Nov 2004 1:43 Prispevkov: 63 Aktiv.: 0.27 Kraj: vse od Murske Sobote pa do Maribora
|
Objavljeno: Čet Feb 25, 2010 5:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za obuditev prazgodovinske teme postavljam neskončnokrat zastavljeno vprašanje.
Kupujem čimbolj univerzalni spajkalnik za spajkanje klasičnih elemntov, SMD čipov, ter tudi za kaj večjega (kabli itd.).
Spajkam srednje pogosto in si želim kaj boljšega kot je CONRADOV spajkalnik za 11€, ki čez eno leto odpove poslušnost (Št. izdelka: 588263).
V bližnji prihodnosti me čaka verjetno tudi Pb-free spajkanje.
Je mogoče dobiti za ceno nekje do 40€ kaj spodobnega? Nekaj kar me bo držalo vsaj kaka tri leta. Za oh in joj postaje zaenkrat ni financ.
Razmišljam o ERSA multitip 25W, ali ERSA Multi-pro 20W.
Sta pri teh spajkalnikih priloženi konici primerni za SMD? Multitip 25W mi je bolj všeč, ampak se dobi manj konic kot za Multi-pro.
Obstaja kaj boljšega v tem cenovnem razredu?
Hvala za pomoč. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
satelitko Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27 Prispevkov: 1777 Aktiv.: 7.50 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Čet Feb 25, 2010 5:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Saj vem, da me bodo nekateri spljuvali, ampak AOYUE me še ni razočaral, sploh glede na ceno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrelinoge Član

Pridružen-a: Sob 13 Nov 2004 1:43 Prispevkov: 63 Aktiv.: 0.27 Kraj: vse od Murske Sobote pa do Maribora
|
Objavljeno: Čet Feb 25, 2010 7:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovor.
Takšna postajica res ni draga. Kakšne so kaj priložene konice in kje je mogoče dobiti dodatne? So trpežne?
V sloveniji obstaja kak zastopnik? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.70 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sre Mar 03, 2010 10:38 am Naslov sporočila: |
|
|
Za toliko različnih področij (od SMD do kablov) rabiš spajkalnik, ki ima možnost zamenjave konic, ki morajo biti kvalitetne in enostavno dobavljive. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.63 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Sre Mar 03, 2010 9:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam priporčam nekaj takega imam sam namreč skoraj identično le druge barve kupljeno v TSP elektroniki. Konice kupujem v spletni trgovini do katere sem linkal spajkalnik in so odlične, sicer niso ravno poveni ampak vseeno, pa tudi z dobavo konic preko spletne trgovine Anatis ni nobrnih težav. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kose19 Član

Pridružen-a: Sre 02 Mar 2005 19:37 Prispevkov: 1228 Aktiv.: 5.18 Kraj: okolica Kobarida
|
Objavljeno: Sre Mar 03, 2010 9:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
PZUFIC je napisal/a: |
Sam priporčam nekaj takega imam sam namreč skoraj identično le druge barve kupljeno v TSP elektroniki. Konice kupujem v spletni trgovini do katere sem linkal spajkalnik in so odlične, sicer niso ravno poveni ampak vseeno, pa tudi z dobavo konic preko spletne trgovine Anatis ni nobrnih težav. |
Tako postajo imam tudi jaz in sem zadovoljen. Videl sem jih na sejmu Pordenone, Udine, ... za 35€. Imajo tudi občutno cenejše konice. Sem jih kar nekaj vzel na zalogo.
Priporočam. _________________ - Absens, carens -
- Tisti, ki ga ni, bo prikrajšan - |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni