|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
coolpix Član

Pridružen-a: Sre 30 Nov 2005 16:13 Prispevkov: 11 Aktiv.: 0.05 Kraj: Velenje
|
Objavljeno: Sre Feb 24, 2010 5:53 pm Naslov sporočila: Preklapljanje med dvema velikima porabnikoma |
|
|
Pozdravljeni,
situacija je sledeča, jaz bi potreboval neko enostavno rešitev, katera bi mi ob vklopu prvega uporabnika izključila drugega (onemogočila) in obratno. Gre se za toplotno črpalko 9-11 kW (1f) in savna (peč prbl 8kW-3f). Problem je, ker ko deluje črpalka in nekdo še vklopi savno vrže ven varovalko (pa ne fit-a, ampak glavno varovalko, do katere ima dostop samo dežurna). Potreboval ni nek sistem (rele,..?) kateri bi mi ob vklopu savne začasno izklopu toplotno črpalko in ob izklopu savne TČ nazaj vklopil. Z večjimi varovalkami smo že poskusili vendar ne pomaga, ker se pretakajo tokovi tudi >30A (seveda prodajalec TČ nas je zaj***, ker nam je vgradil 1f namesto 3f črpalko za takšno veliko moč). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.40
|
Objavljeno: Sre Feb 24, 2010 6:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
1-0-2 stikalo ne bo dobro? _________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
coolpix Član

|
Objavljeno: Sre Feb 24, 2010 6:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
jaz sem mislil bolj v smislu avtomatskega preklapljanja tako, da ko bi vklopu stikalo na savni bi potem v drugi sobi nek rele,....ali nekaj izklopilo črpalko. če dam to 1-0-2 potem moram vse kable potegnat na skupno mesto nekam, da bi lahko zvezal, potem bi pa vedno moral vklapljat najprej to stikalo potem pa še ono...nerodno zna biti, ko bi izklopil savno pa bi pozabil preklopiti to stikalo nazaj na položaj 1 ali 2....zato bi rajši nekaj avtomatskega kar bi samo prekloplo ko bi zaznalo da je stikalo v savni razklenjeno... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.99
|
Objavljeno: Sre Feb 24, 2010 6:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
heh. Kaka preprosta rešitev. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stane Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19 Prispevkov: 1281 Aktiv.: 5.79 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Sre Feb 24, 2010 7:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vklop savne naredi na tipke.
Eno za vklop in eno za izklop.
Ko pritisneš tipko se vklopi rele, ki sam sebe drži preko enega kontakta.
Drugi kontakt ti onemogoča vklop TČ.
Tretji kontakt pa vklopi časovnik in po 3 do 5 sec. vklopi savno.
Tipko za izklop vežeš med prvi kontakt releja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Marjanp Član

Pridružen-a: Pon 15 Okt 2007 22:28 Prispevkov: 250 Aktiv.: 1.16 Kraj: Dragomer/Brezovica/Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Mar 04, 2010 12:05 am Naslov sporočila: |
|
|
@coolpix
Tole mi je pa malo čudno!
Toplotna črpalka 9 - 10 kW.
Ali gre za toplotno moč ali za električno moč?
Predvidevam, da je to toplotna moč TČ in če vzamemo, da je COP 5 sledi, da je električna moč cca. 2 kW sledi da je tok nekako 10 A za enofazni motor.
Pri nas se asinhronski motorji serijsko izdelujejo do 2,2 kW, res pa je da sem na nekih uvoženih kompresorjih videl tudi 2,5 kW.
Motor 10 kW na eni fazi žre cca. 50 A, pomeni pri zagonu cca. 150A.
8 kW na treh fazah pomeni slabe 3 kW na fazo, kar predstavlja približno 8 A po fazi.
Pomeni, da če imaš glavne varovalke 3 X 25 A bi se najbrž dalo stvar zvezati tako, da bi lahko imel vklopljeno savno in TČ hkrati. Zelo pa moraš biti pazljiv s priklopom ostalih požrešnih naprav.
Za izvedbo simetričnega priklopa potrebuješ vsaj tokovne klešče.
Si tokove meril ali izračunal?
Strinjam se pa s tabo, da so profesionalne energetske naprave tri-fazne. Tako je lažje izvesti simetrični priklop.
Naprošam te, da izpolniš kraj bivanja (v Tvoj profil). _________________ Nočem pametovati in prepričane prepričevati. Izkušnjo želim deliti s tistimi, kateri le-to potrebujejo.
LP
Marjan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
coolpix Član

|
Objavljeno: Čet Mar 04, 2010 12:44 am Naslov sporočila: |
|
|
ja toplotna moč je okrog 9kW, vendar je noter vgrajen grelec, ki požre tudi nad 25 A (pri zagonu motorja ko je grelec vklopljena), zato občasno skuri glavno varovalko na tej fazi, na dežurni so pa veseli ko zaslužijo...dokler je na tej fazi samo črpalka, pa ničesar drugega (sušilni stroj, indukcijska plošča, savna...) potem ok, zato sem eno fazo rezerviral za ta namen (pa še par luči po hiši) ostali dve fazi sem pa razdelil po ostalih večjih porabnikih (edino savne, ki je 3f)...drgač pa se mi zdi da sem sedaj rešil problem, en rele bom dal pred priklopne sponke TČ, ter peljaj eno žico iz savne do releja, ko bom vklopil stikalo v savni bo po tej žici stekel tok in sklenil rele, ter tako izklopil dovod TČ. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Marjanp Član

Pridružen-a: Pon 15 Okt 2007 22:28 Prispevkov: 250 Aktiv.: 1.16 Kraj: Dragomer/Brezovica/Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Mar 05, 2010 8:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
@coolpix
Prosim če poveš proizvajalca in tip TČ.
Me zanima, kdo proizvaja tako neprimerne energetske naprave.
LP
Marjan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

|
Objavljeno: Pet Mar 05, 2010 9:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najdražje je šparati
Grelec je v črpalki zato da kompresor ne crkne v primeru da ga zalije mrzlo hladivo in ne samo plin. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Marjanp Član

|
Objavljeno: Sob Mar 06, 2010 12:09 am Naslov sporočila: |
|
|
@Pyr0Beast
OK, OK.
Samo ne 9kW na eni fazi, to ni varčevanje, to je neprimerno za individualno napravo, v industriji pa neuporabno.
lp
marjan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dorijan Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48 Prispevkov: 2564 Aktiv.: 12.39 Kraj: južnoprimorska
|
Objavljeno: Sob Mar 06, 2010 2:58 am Naslov sporočila: |
|
|
Sedaj se dobijo tudi Avtomatske varavalke za glavno omarico. Če prav vem kupič varovalko in pokličeš na elektro da ti jo zamenjajo(seveda strošek a zadnji)
in ko ti "gre" varovalka greš do glavne omarice in pritisneš gumb.
P.S. Te omarice imajo vse isto ključavnico tako, da če poznaš koga, ki se profesionalno ukvarja z elektroinštalacijami ima verjetno kopijo ključa in ga prosi, če ti ga posodi, da si ga skopiraš |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kose19 Član

Pridružen-a: Sre 02 Mar 2005 19:37 Prispevkov: 1228 Aktiv.: 5.18 Kraj: okolica Kobarida
|
Objavljeno: Sob Mar 06, 2010 9:01 am Naslov sporočila: |
|
|
Dorijan je napisal/a: |
P.S. Te omarice imajo vse isto ključavnico tako, da če poznaš koga, ki se profesionalno ukvarja z elektroinštalacijami ima verjetno kopijo ključa in ga prosi, če ti ga posodi, da si ga skopiraš |
ne bo tako lahko, pri nas nebodo skopirali ključa, mogoče v italiji. _________________ - Absens, carens -
- Tisti, ki ga ni, bo prikrajšan - |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

|
Objavljeno: Sob Mar 06, 2010 10:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Samo ne 9kW na eni fazi, to ni varčevanje, to je neprimerno za individualno napravo, v industriji pa neuporabno.
Jep. Mogoče bi bilo možno tisti grelec zamenjati za trofaznega vendar bi to tudi zahtevalo odklop in razkop kompresorja ter ponovno filanje sistema.
Lahko pa grelec tudi ločiš na drugo fazo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
coolpix Član

|
Objavljeno: Sob Mar 06, 2010 6:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
avtomatsko varovalko so ravno prejšnji teden vgradili (140€ z montažo vred), tako, da ne bo treba dežurnega več klicat. Nazivne podatke pa model pa sporočim v kratkem, ker zdej dobesedno iz fraj glave govorim o moči... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Rafter Član

Pridružen-a: Pet 09 Jan 2009 0:20 Prispevkov: 443 Aktiv.: 2.21 Kraj: Southern District of Maribor JN76UL
|
Objavljeno: Sob Mar 06, 2010 11:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dorijan je napisal/a: |
Sedaj se dobijo tudi Avtomatske varavalke za glavno omarico. Če prav vem kupič varovalko in pokličeš na elektro da ti jo zamenjajo(seveda strošek a zadnji) |
Taščici je pred leti "shodila" glavna varovalka (bivši tast je bil eden izmed tistih, ki "brikajo" keramične talilne vložke z žebljem) eno soboto v avgustu, potem pa je nedeljo bil še praznik in ni bilo druge, da smo našli nekoga, ki je imel ključ od glavnih varovalk v bloku, ker Elektro Maribor bi za intervencijo izven delovnega časa zaračunal bajno vsoto. hvalabogu ga je imel kar en upokojen električar iz njenega bloka in sem si ga izprosil za par dni z izgovorom, da bom še domačo omarico na hiši "malo popucal". Seveda sem takoj v torek šel do ključ-majstra in ga prosil da mi je naredil dvojnik, kao da imamo na klubu eno kovinsko omaro, ki je bila včasih za računalniške komponente.
Dvojnik je bil do pičice enak originalu, ampak omaric ni odpiral. Zakaj, ne vem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni