www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Ne delajo smerniki in ura

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
damek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Jan 2007 17:55
Aktiv.: 0.65
Kraj: Prekmurje

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 12, 2010 1:59 pm    Naslov sporočila:  Ne delajo smerniki in ura Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Imam problem. Danes ko sem se peljal z avtomobilom (Opel Astra, l.1993) mi je lučka za smernike (žmigavce) kar naenkrat med vožnjo začela naključno hitro utripati nekaj časa (kako minutko). Nato je vse skupaj prenehalo in tudi če sem vključil smernik ni delovalo, in ne dela več nič (niti vsi štirje). Crknila mi je tudi ura v armaturki, medtem ko luči delajo brez problema.
Ko sem odprl varovalke in jih preveril, sem opazil, da je šla tudi ena varovalka (mislim da za rele žmigavcev), tako da sem jo menjal. Takoj mi je pregorela tudi tista ko sem menjal, zato sem vzel rele za smernike ven in poskušal ponovno z novo varovalko. Ta zdaj ne pregori, ko je rele zunaj. Ker ni releja zdaj ko dam kontakt sveti lučka za smernike, ura pa še vedno ne dela.. (je možno da je ura vezana kako preko releja za smernike??)
Tudi rele se odprl, da bi ga pogledal, kaj je narobe, pa ni videti napake.. oz da bi bilo kaj skurjeno.
Kaj storiti?

Najlepša Hvala!!!

Hvala!!

damek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 12, 2010 3:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je lahko mogoče kriva tudi tipka za vse 4 smernike? Ker je mogoče ura tudi preko tistega dol vezana, ali?
poule
Član
Član

Pridružen-a: Čet 11 Jan 2007 19:53
Aktiv.: 3.62
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 12, 2010 3:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Premeri rele (lahko je sedišče releja stopljeno in so kontakti v stiku) . Preveri tudi inštalacijo utripalcev. V veliko primerih je napaka v priključni dozi za prikolico, sploh sedaj v zimskem času (imel primer polomljenega konektorja zaradi trdega snega).
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
damek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 12, 2010 3:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

poule je napisal/a:
Premeri rele (lahko je sedišče releja stopljeno in so kontakti v stiku) . Preveri tudi inštalacijo utripalcev. V veliko primerih je napaka v priključni dozi za prikolico, sploh sedaj v zimskem času (imel primer polomljenega konektorja zaradi trdega snega).

Kako se pa da to premerit (samo če ni stika med kontakti ali še kaj drugega)?
Inštalacija verjetno ni nič kriva...

damek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 12, 2010 4:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rele stika nima, tako da mislim da je vredu...
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.89
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 12, 2010 5:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V koliko so se smerniki prižgali takrat, ko niso bili vključeni je velika verjetnost okvara volanskega ali pa stikala za vklop vseh štirjih smernikov. Za konkretno lociranje bi bil potreben elektro načrt.
_BlisteR_
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 18:36
Aktiv.: 0.06

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 12, 2010 5:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ura je samo na isti varovalki kot žmigavci,ne verjamem da bi bila kriva. Preveri vse žarnice žmigavcev,če so vredu.
Ne verjamem da bi bilo na volanskih komandah kaj narobe,če tudi vse 4 žmigavci ne delajo ko pritisneš tipko.
Nazaj na vrh
damek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 12, 2010 6:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ugotovil sem, da je kriva verjetno žica, kjer je volanski križ, se je morda precikala za malenkost in je prihajala zraven masa...
Verjetno pa zato, ker sem vzel stikalo za vse 4 žmigavce in dal narazen, zdaj pa ne gre nazaj skup, oz. še ga nisem uspel spravit. ...verjetno bo treba novega..

Hvala!

Profesor Einstein
Član
Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13
Aktiv.: 6.30
Kraj: Rogaška Sl.

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 12, 2010 6:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če ena izmed žarnic za žmigavce pregori ali zgubi stik zaradi oksida na kontaktih začne avtomat hitreje delovati - zakaj je kasneje prišlo do kratkega stika, ki je nesel varovalko mi pa ni jasno.

Lp.

Darko

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
damek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 12, 2010 11:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ni težava v tem...žarnice so vredu vse... Narobe je nekaj s stikalom oz. nekim kontaktom z maso...(precvikana žica).

Stikalo mi je uspelo sestavit, tako da jutri sprobam in vidim kaj bo...upajmo da je vredu...sicer dvomim malo v to, ampak bomo videli...

hvala

damek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 13, 2010 9:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem sestavil stikalo kot je treba, pa vseeno ne dela...

Verjetno bom poskusil zamenjat rele...pa bomo pol naprej videl...

edit: Zamenjal rele in deluje kot je treba!! Urejeno...

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni