www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

DS1820 termometer z AT89C2051
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
rimci
Član
Član

Pridružen-a: Sre 30 Apr 2003 19:01
Aktiv.: 1.95
Kraj: Prekmurje

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 04, 2010 5:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče nisem dovolj dobro napisal kaj ne uspem rešiti. Izpis na LCD displej je vredu obakrat, ko imam priljučene senzorje in ko jih nimam. Medtem ko je izpis na RS232 ko so priključeni senzorji vredu, ko pa niso priključeni pa ni vredu.

lpv
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
denci
Član
Član

Pridružen-a: Čet 03 Sep 2009 22:34
Aktiv.: 0.09
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 07, 2010 9:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

če je kdo poznavalec c++ prog. jezika, bi prosil da mi pomaga pri eni stvari in sicer:
z že omenjenim senzorjem ds1820 delam trenutno merilec temperature, prišel sem tako daleč da mi na lcd zaslonu iziše temperaturo in delajo poleg tega še tipke, ki jih bom kasneje uporabil za kakšen dodaten meni, rad pa bi k programu še dodal merjenje povprečne vrednosti temperature.
Temperaturo bi npr. vzorčilo pač vsake x minut ali kaj podobnega ne vem točno kako bi naj ta povprečna vrednost sploh delovala
Če je kdo kaj podobnega že delal bi prosil za kakšen namig

Hvala!
Nazaj na vrh
chaos
Član
Član

Pridružen-a: Sob 16 Sep 2006 22:12
Aktiv.: 4.65
Kraj: Zagorje ob Savi

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 08, 2010 8:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Takšna funkcija ti izračuna povprečno vrednost temperature (zamenjaj int z float po potrebi):

Koda:

int povp_temp(int temp)
{
  static int val = 0;
  static unsigned int cnt = 0;

val = (val*cnt + temp)/(++cnt);

return val;
}

LP!
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.69
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 08, 2010 11:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To je funkcija za neskončno povprečje oziroma od začetka merjenja do zadnje meritve.

Če pa želiš omejen časovni obseg, recimo povprečje čez 10 minut, potem vzameš array z 10 elementi, vzorčiš vsako minuto in najstarejši podatek v polju nadomestiš z najnovejšim (krožni buffer) ali shiftaš podatke skozi buffer, tako da najstarejši pade ven in najnovejšega pošiftaš notri na drugi strani (linearni buffer).
Povprečje izračunaš kot seštevek vseh 10 elementov in vsoto deliš z 10. Osnove matematike.

denci
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 12, 2010 2:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

in kak naj bi ta del kode izgldal če bi lahka bil tako dober in jo napisal?...hvala za pomoč
Nazaj na vrh
denci
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 18, 2010 5:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

rabil pa bi tudi programček za izpis maximalne in minimalne temperature, torej temperaturo mi normalno prikazuje na LCD, sedaj bi le rabil programček, kjer prebere temperaturo in v eni vrstici izpiše min. v drugi pa max. vrednost
temperature.....hvala vsem, ki pomagate

LP
Nazaj na vrh
Samo87
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 2:14
Aktiv.: 2.18
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 18, 2010 6:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

naredi funkcijo:
Koda:
float max(float a, float b)
{
return a > b ? a : b;
}

in jo kliči:
Koda:
max_temp = max(max_temp, x);

kjer je x - zadnja izmerjena temperatura.

V primeru, da je temperatura x višja od prejšnje max_temp, se le-ta nadomesti z novo najvišjo vrednostjo, drugače pa ostane nespremenjena.
Nazaj na vrh
Samo87
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 2:14
Aktiv.: 2.18
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 18, 2010 6:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha, no za minimalno temperaturo pa naredi enako funkcijo, le da v izrazu "return a > b ? a : b;" spremeni znak ">" v znak "<".
LP Samo
Nazaj na vrh
grizm
Član
Član

Pridružen-a: Pon 09 Nov 2009 20:52
Aktiv.: 0.06
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 19, 2010 5:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A kdo ve zakaj se mi v tem vezju stabilizator napetosti močno segreje?
kakšne so možne napake?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.19
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 19, 2010 6:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

grizm je napisal/a:
kakšne so možne napake?

Običajno zato, ker je preobremenjen, v skrajnem slučaju, kratek stik
Nazaj na vrh
grizm
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 22, 2010 8:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Potem mi pride v upoštev kaj?
kakšno hladilo?
Nazaj na vrh
gregzy87
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Feb 2007 2:48
Aktiv.: 3.32
Kraj: Okolica Vrhnike

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 22, 2010 10:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

grizm je napisal/a:
kakšne so možne napake?

1. preobremenitev
2. skurjen stabilizator
3. narobe obrnjen stabilizator

Če je prav obrnjen in je obremenjen --> manjši hladilnik.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
grizm
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 23, 2010 4:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Stabilizator je bil preobremenjen. Hvala za pomoč.
Nazaj na vrh
milan_milan
Član
Član

Pridružen-a: Sre 24 Mar 2010 14:23
Aktiv.: 0.66
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 28, 2010 8:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najprej lep pozdrav vem skupaj,

izdelal bi si en termometer, ki meri vec temp. hkrati, zdi se mi, da bi bil ta kar ustrezen vendar imam vseeno nekaj vprasanj.

1. Ali lahko ta termometer priklopimo na CAN omrezje, razlog za CAN je ker imam doma PLC, ki ima omogocen tak priklop (priklop CAN (1. GND, 2. CANL, 3. CANH, 4. +24V)), glede na to, da je napajanje na vezju, katerega gledam napajanje 12V, sem si ze najbrz ze sam odgovoril da to nebo slo

2. Ce negre na CAN bi slo pa na RS 232?, vendar spet ne vidim priklopa na vezju katerega gledam (ali ga pa enostavno ne vidim???)

3. Rabil bi meritve do 8 temperatur, kako oz. ali se da narediti, da termostat deluje ce je priklopljenih 8 ali pa samo 1 termostat (upam, da ne tako, da je treba v kodi popravljat)

4. In nenazadnje ali bi mi bil kdo pripravljen sprogramirati cip, ker neznam programirati PIC-e niti nimam doma programatorja

Vnaprej hvala za Vase odgovore

P.S. pa se kaksen se bo sigurno nasel predno dokoncam ta projekt

Smile
Nazaj na vrh
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.19
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 28, 2010 8:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Termometer DS1820 dela po protokolu 1wire in se da priključiti na katerikoli mikrokrmilnik, ki je tako programiran. Torej ne direktno na CAN ali RS232

PIC-a tudi jaz ne znam programirati.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51 Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Naslednja
Stran 5 od 7

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni