www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

LED pozicija/štop žarnica, 1157 bajonet težava
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.99

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 24, 2010 6:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V bistvu me prav zanima koliko takih ledic crkne po enem letu ter koliko izgubijo na svetilnosti, saj delujejo na kar visoki temperaturi.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dwr
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Tor 23 Mar 2010 15:21
Aktiv.: 0.04
Kraj: 1236

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 24, 2010 10:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Obelix je napisal/a:

Torej si že imel LED lučke v avtomobilu ?

Laično vprašanje. Zakaj neki pa potrebuješ neke nove LED lučke ?

LpA

Med iskanjem primerne in poceni LED naletiš na veliko kitajsko ponudbo in greš po cenovni lestvici navzgor.
Probal sem z belimi, ampak bela skozi rdeče steklo ne da lepe svetlobe. Poleg tega so bile šibke, saj so šele na štop jakosti dajale moč, kot jo je pozicija z navadno žarnico.
Da ne omenjam da so 3 od 4 bile narobe zvezane, se pravi štiftka sta bila na napačnih mestih in ko si jo vstavil, je šla direkt na štop, razen tista ena, ki je nekako referenčni model za testiranje.
Ko mi je poslal menjavo, ni nobena delala prav, tako da sem zlotal skupaj oba + kontakta in jih bom uporabil v žmigavcih.

Ko sem iskal naprej, sem prebral, da najboljše rezultate dobiš z LED v barvi stekla, se pravi rdeča LED na rdeče steklo, oranžna za smernik.
Izkazalo se je za resnično in še naletel sem na takšne, ki dajejo povsem primerljivo jakost svetilnosti v poziciji in štopu.
Problem pa je, da delajo ali/ali.

Kitajci so eni veliki šalabajzerji kar se tiče kontrole proizvodnega procesa in končnih izdelkov, v tem primeru pa mi še malo komplicirajo z menjavo.

@pyro, glede na oglaševane sposobnosti doživetja 20-50.000 ur, so verjetno pretiravali, ker verjamem da v klasah 1-5, iz Kitajske prihaja klasa 5 kvaliteta.
Oglašujejo tudi da se LED ne segreva, kar je fizično res, ker jo brez težav držiš v roki. Če pa so na sami žarilni nitki visoke mikrotemperature, pa tista 5 klasa najbrž ne pomeni dolge dobe, ampak nekdo mora stestirat LED ponudbo.
Na yutubu je precej filmčkov, kjer so posamezniki zadovoljni s kitajsko robo, dobiš pa tudi LEDice iz US, za $60/par, ki pa so verjetno le preverjeno delujoče žarnice iz Kitajske, vsaj po videzu sodeč.
Nazaj na vrh
Pyr0Beast
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 25, 2010 12:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Z ledicami je tako. Prihranek na eneriji je zelo velik ce se da tako barvo kakrsna je barva filtra. Se posebej pri semaforjih so ledice zelo 'ugodne' glede na svetilnost. Drugje za razsvetljavo niti niso.

Bela je UV/Modra ledica z Belim fosforjem.
Nazaj na vrh
dwr
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Tor 23 Mar 2010 15:21
Aktiv.: 0.04
Kraj: 1236

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 25, 2010 8:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S tem da bele lahko uporabiš le v vzvratnih lučeh, ampak morajo biti res močne, če želiš razsvetljavo ozadja.
Poleg tega so uporabne v pozicijskih lučeh in pa v nadomestku dnevnih luči, pri čemur uporabiš LED RING, ki se montira okoli halogenke, tako da imitira glavno luč, saj podnevi ne potrebuješ razsvetljave cestišča, ampak le zakonsko vidnost vozila. Predvsem pa prišparaš dobrih 100W električne porabe, kar nanese par deci goriva na 100 km, kar sem nenamerno testiral po Nemčiji z ugasnjenimi lučmi.
Res pa niso vse bele LED zares bele. Najraje bi uporabil naravne, ki vlečejo malo na rumenkasto, takoj za njimi prave bele in po mojem mnenju neuporabne modrikasto bele, katerih je na ebayu žal največ.
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.68
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 25, 2010 9:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

dwr je napisal/a:
...
Predvsem pa prišparaš dobrih 100W električne porabe, kar nanese par deci goriva na 100 km, kar sem nenamerno testiral po Nemčiji z ugasnjenimi lučmi.

Shame on you
Sem bil prejšnji teden do Münchna in nazaj.
Pri nas je povprečna poraba 5,6 L / 100 km, v nemčiji je bila 5,1 L / 100 km. S prižganimi lučmi! Razlika je zaradi boljših cest in kulturnih voznikov. Ne pa zaradi luči.

Pyr0Beast
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 25, 2010 10:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

100Wh je okoli pol deci goriva.
Nazaj na vrh
_BlisteR_
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 18:36
Aktiv.: 0.06

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 25, 2010 10:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja pa poraba se je zmanjšala tudi ker si naredil turo 600km po avtocesti z lepo vožnjo.Ne pa ob 15h sredi ljubljane.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni