|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.89 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pet Apr 02, 2010 11:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
vilko je napisal/a: |
Eh, to je verjetno moj zadnji projekt s triaci. So vse preveč muhasti, prilagojeni morajo biti obremenitvi, niso univerzalni. ... |
To nikakor ne drži. Najdeš ga praktično v vsakem gospodinskem aparatu. (mikserji, sesalci, pralni stroji, sušilci ....) V industriji jih najdeš na veliki večini izhodnih kartic, ki imajo 230V AC izhod. Je zadnja stvar, ki povzroča težave. Res, da običjano "odleti" če pride do kratkega stika. Rele v tem primeru ni nič boljši. V naboljšem primeru jih skupijo kontakti. (če ne "pripika") tak običajno ne bo več dolgo deloval.
V tvojem primeru delaš sigurno nekaj narobe. Dobrodošla bi bila fotografija vezja, ter načrt.
Lahko ti garantiram, da so releji bistveno težavnejši, sploh če preklapljaš večje tokove ter jih krmiliš z mikrokontrolerjem. Oblok, ki nastane ob izklopu lahko povzroča obilico motenj, katere je zelo težko odpravilti. Posledice so običajno blokiranje, reset mikrokontrlerja, padanje v WDT reset...
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3362 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Sob Apr 03, 2010 9:15 am Naslov sporočila: |
|
|
Prav rad bi vedel, kaj delam narobe. Prilagam shemo vezja in izvlečke iz 'datasheet-ov' (kako z eno besedo po slovensko?).
Upore nisem računal, sem prekopiral iz nekega drugega načrta. Pin C3 gre na mikrokrmilnik.
Če mi najdeš črva, Silvo, ti bom hvaležen.
Pozdrav
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
42.42 KB |
Pogledana: |
4 krat |

|
|
22.42 KB |
0 krat |

|
|
37.19 KB |
36 krat |

|
|
 Download |
Ime datoteke: |
snap2.jpg |
14.49 KB |
Downloadano: |
22 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.40
|
Objavljeno: Sob Apr 03, 2010 9:29 am Naslov sporočila: |
|
|
1. Poglej v datasheet za vrednosti R14/R18 (360 ohm oba)
2. Poglej v datasheet za vrednosti C11/R16 (10n in 39 ohm)
3. Malce preračunaj, koliko toka ti teče čez LED na vhodu... kak mA ali deset več ne bi škodilo
4. Pri taki vezavi prožiš triac z logično 0 na izhodu mikrokrmilnika... upam, da si to upošteval
_________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.89 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sob Apr 03, 2010 10:47 am Naslov sporočila: |
|
|
Če je tako zvezano, bi moralo delati. Morebiten vzrok bi lahko morda bila premala razdalja kje na tiskanini? Recimo G ter A1. Če je pri lotanju na vezju ostalo kaj flux-a ali paste bi lahko prišlo do preboja. Poskusi vezje sestaviti na testni plošči.
V prilogi izgled moje zadnje tiskanine, ki sem jo uporabil za eno kontolvsko regulacijo, ki je že delno v funkciji.
|
363.87 KB |
30 krat |

|
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.61 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Sob Apr 03, 2010 2:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
vilko je napisal/a: |
Prav rad bi vedel, kaj delam narobe. Prilagam shemo vezja in izvlečke iz 'datasheet-ov' (kako z eno besedo po slovensko?).
Upore nisem računal, sem prekopiral iz nekega drugega načrta. Pin C3 gre na mikrokrmilnik.
Če mi najdeš črva, Silvo, ti bom hvaležen.
Pozdrav |
Absolutno narobe zvezano, zamenjal si namreč A1 in A2
Proženje na G se vedno izvede tako, da je krog zaključen preko A1.
Če primerjaš triac in tiristor, lahko direktno primerjaš elektrode takole:
A1 -> K
A2 -> A
G -> G
Razpored priključkov na triaku in tiristorju je običajno enak, večinoma gre takole: K-A-G pri tiristorju, če s ploščico leži na mizi in so priključki navzdol. Obstajajo tudi tiristorji z elektrodo G na sredini, to so bili z oznako KT in še kateri, vendar jih dandanes v trgovinah ni.
Triac je v krog faze vezan, če je galvansko ločeno, če ne pa je vezan v krog ničle, tako po neki bolj razumni logiki, vendar to ni obveza.
Kakorkoli, elektroda K, oziroma A1 je vezana v skupno točko, če je uporabljenih več tiristorjev ali triakov. Za izhod se VEDNO uporabi srednja elektroda, ki je tudi substrat in hladilna ploščica, zato tudi moramo izolirati triake med seboj, če je več kanalov in so na istem hladilnem telesu
Tukaj je bila storjena generalna konstrukcijska napaka. Vezava opto-triaca in triaca je možna brez uporov, to je preverjeno, ker mi deluje že preko 10 let 24/7, je pa dobrodošla vezava varistorja med A1 in A2, za vsak slučaj, če so kakšne špice...
Če si namesto triaca zamisliš tiristor v tvojem vezju Vilko, boš opazil, da bi s tvojo vezavo prožil tiristor iz G na A, kar je seveda narobe, saj ga moraš prožiti iz G na K. Upam, da si razumel. Silvo, tudi tvoja tiskanina je narobe, saj si srednje priključke triacov vezal skupaj... in prožiš triac iz G na A2... saj deluje, ampak to ni vredu.
Tok na LED opto-triaca (MOC3063) je lahko nekoliko večji, kot piše v tehničnem listu (data-sheet), čeprav zanesljivo deluje tudi pri nekoliko manjšem toku.
_________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Sob Apr 03, 2010 3:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz ne vidim, kaj bi bilo narobe Tale screeshot je iz datasheta optičnega sprežnika - povezava na njega je v eni iz med prejšnih sporočil.
Vsi proizvajalci Motorola,Fairchild, Toshiba... imajo v svojih datashetih enako tipično aplikacijo. V firmi, kjer sem bil prej zposlen teče kakih pet krmilnikov po taki vezavi že desetletje. Sicer sem naredil veliko vezij na enak način. Tudi predloga tiskanine, ki sem jo pripel zgoraj je narejena enako ter že deluje.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3362 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Sob Apr 03, 2010 3:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
reber je napisal/a: |
Absolutno narobe zvezano, zamenjal si namreč A1 in A2
|
Reber, ali si odprl priponko snap2.jpg ki sem jo pripel v prejšnjem postu, (ne vem, zakaj se ni, tako kot druge jpg priponke razvila v sliko?)
Na njej je izvleček iz datasheeta za moc3063 in vzorec sheme, ki sem jo kopiral upam da verno. Res, da tam ni BTA16 ampak nek drug triac, za katerega sem ravnotako poiskal datasheet in prilagam izvlečke
Ali nisem vezal točno tako, kot je narisano v datasheet-u za moc3063 oziroma na priponki snap5.jpg?
Tvojo razlago in primerjavo s tiristorjem ne razumem, ker tiristorja ne poznam, mislim, pa, da je to nekaj za vklapljanje enosmerne električne energije.. Tako mi K in A ne pomenijo dosti, si mislim, da gre za katodo in anodo, kar ima spet pomen pri enosmerni napetosti, kaj ne?
Ali ob pregledu tukaj priloženega še vedno trdiš, da je vezano narobe?
Hvala za pomoč..
Vilko
|
11.62 KB |
7893 krat |

|
|
32.3 KB |
8 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

|
Objavljeno: Sob Apr 03, 2010 3:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
[quote="gumby"]1. Poglej v datasheet za vrednosti R14/R18 (360 ohm oba)
2. Poglej v datasheet za vrednosti C11/R16 (10n in 39 ohm)
3. Malce preračunaj, koliko toka ti teče čez LED na vhodu... kak mA ali deset več ne bi škodilo
4. Pri taki vezavi prožiš triac z logično 0 na izhodu mikrokrmilnika... upam, da si to upošteval[/quote
1. Za izračun uporov so neke formule, ki jih v datasheetu nisem našel, pa sem vrednosti uporov prekopiral iz nekega drugega načrta
2. C11/R16 sta samo za odpravljanje motenj, špic, na segrevanje triaca nimata vpliva, (mislim)
3. tok skozi led je 2V/300hm (isti tok teče skozi led) = 7mA
4. Seveda
|
39.51 KB |
4 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Sob Apr 03, 2010 3:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vilko,
Sam običajno dam v serijo z vhodom optičnega sprežnika običajno še led diodo. Upor pa običajno določim z eksperimetiranjem (trimer ->A-meter), kajti napetosti led diod se razlikujejo.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

|
Objavljeno: Sob Apr 03, 2010 3:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vidim pa razlike v vrednosti uporov R14 R18
pri meni si 56E in 470E
na datasheetu pa 330E in 330E
pa sem smatral, da o tem, kakšni so to upori, določa triac in ne moc.
Kot rečeno sem te upore prekopiral od drugod, bi veljalo jih menjati?
Silvo, kolikšni so ti upori v tvoji praksi?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

|
Objavljeno: Sob Apr 03, 2010 3:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo je napisal/a: |
Vilko,
Sam običajno dam v serijo z vhodom optičnega sprežnika običajno še led diodo. Upor pa običajno določim z eksperimetiranjem (trimer ->A-meter), kajti napetosti led diod se razlikujejo. |
Vendar sem smatral, da je moc precej nepbčutljiv na prožilni tok, seveda lahko to hitro povečam, kolikšen je običajno pri tebi?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Sob Apr 03, 2010 5:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Običajno sem se držal podatkov iz datasheta. V večini sem uprabljal 3063. Toka 5mA nisem presegal. S preizkušanjem pa sem ugotovil, da sigurno odpre že tam pri 3mA. Večji tok lahko le kvarno vpliva na led diodo, ter seveda znatno poveča porabo vezja. ( recimno, da krmiliš nekaj deset triacov)
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

|
Objavljeno: Sob Apr 03, 2010 5:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem menjal upor 56E z uporom 330E - isti k....
Problem je, ker mora biti triac odprt nekaj ur, z bremenom 2kW, da se prostor segreje.
Mislim, da bom štrikal da bo triac vklopil rele in paralelno žarnico, da bo rele izklopil, ko triac izklopi, rele pa bo napajal pečico. Ni lepo, vem, a drugače ne znam.
Vezje imam narejeno in sedaj ne morem se premislit in namesto triaca vgraditi rele..
Hvala vsem za ideje in pomoč
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.61 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Sob Apr 03, 2010 5:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ah, slabo sem pogledal in nekaj zamešal. Prav je zvezano, saj opto-triac ni vir napetosti ampak stikalo in triac v optosklopu naj bi bil vezan na A2 in G zunanjega triaca. Vezava je torej videti v redu, res ne vem kako sem prej gledal, bom uredil, kar sem napisal, da koga ne zavedem.
Tudi sam se držim teh predlogov v data-sheet-ih, ki se seveda ujemajo z mnogimi industrijskimi aplikacijami, ki so jih projektirali zanesljivi načrtovalci.
V svojih projektih večinoma uporabim MOC3063, ki ima dovolj 5mA na LED in to iz enakega razloga, zaradi nižje porabe. Večji tok, ki ne presega dovoljenega, ne bo kvarno vplival na LED, ampak če se držimo predlaganih 5mA mora delovati.
Jaz vedno vežem kar direkt, pač kopija ene aplikacije, kjer tudi ni bilo uporov, tako da s em si mislil, da bo že dobro kar brez.
|
 Download |
Ime datoteke: |
opto-triac.gif |
15.44 KB |
Downloadano: |
37 krat |
_________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Profesor Einstein Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13 Prispevkov: 1437 Aktiv.: 6.30 Kraj: Rogaška Sl.
|
Objavljeno: Sob Apr 03, 2010 8:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo
Zaradi male porabe lahko prožite navitja relejev, kontaktorjev, mešalnih ventilov ki so namenjena za 230V~ direktno z MOC-om ni potreben dodatni triac.
Ne pozabit na malo varovalko okoli T50mA-T100mA in na RC snubber, ki ga vežete na triac od MOC-a.
Lp.
Darko
_________________ --
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni