|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.00
|
Objavljeno: Sre Maj 27, 2009 9:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
V kopalnici in WCju imam GE-jeve Brio 2D zavite fluorescentke (sicer klasični fluo vžig, dušilka+starter) in ker sem kakšno opravilo na pol končal že preden se je luč končno odločila ali naj sveti ali ne, sem zadevo predelal na elektronike varčnih sijalk.
Svetilnost je enaka kot v originalu, le vžig je praktično v trenutku.
Pri tamanjši nisem ravno zadel prave moči elektronike, saj mi lampo skuri v cca 10 mesecih, ampak to je WC ki se prižiga kot svetilnik....
V kopalnici pa zadeva deluje b.p. že ene 6 let s sijalko, ki je že prej bila gnana na dušilka-starter pogon vsaj 4 leta. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Freak Neznanec

Pridružen-a: Sob 17 Apr 2010 13:34 Prispevkov: 5 Aktiv.: 0.03
|
Objavljeno: Sob Apr 17, 2010 1:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Že lep čas se trudim zvezati neonki vendar ne zmorem sam, zato rabim pomoč od nekoga ki bi mi znal pomagat!!!
Material:
-2x neon 15W
-okovja
-starterja
-dušilka
-kabli
Ko sem zvezal neonki vzporedno je delovala le ena neonka, če pa sem med tem iztaknil prižgano neonko z okovja se je prižgala druga neonka. Nato sem namestil neonko nazaj ter iztaknil drugo trenutno prižgani neonko ki se je izkopila, med tem pa se je prižgala spet druga neonka....in nastal je začaran krog.
V primeru zaporedne vezave pa nobena neonka sploh ni delovala!
V primeru da vežem vsako posamezno neonko deluje vsaka posebej.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.20 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Sob Apr 17, 2010 4:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vzporedno vezava flourescenčnih sijalk ali žarnic (izraz neonka je za ta svetlobni vir napačen, čeprav ga večina uporablja), ne more delovati drugače kot si opisal, vedno sveti ena žarnica od obeh. Stranski efekt pa je še, da žarnici to mučenje zdržita največ nekaj 10 ur, potem pa sta uničeni.
Pri eni dušilki in dveh žarnicah je ustrezna in pravilna samo zaporedna vezava, imenovana tudi tandem spoj.
Pogoji za delovanja tandem spoja so:
1, enaki žarnici;
2. moč dušilke enaka skupni moči obeh žarnic (to je v tvojem primeru 30W) in
3. štarterja za tandem spoj 220-240V ali štarterja za single spoj 110V (uporaba štarterja za singlw spoj onemogoči ali zelo zavleče štart).
Če pa bi želel, da ima vsaka žarnica svojo dušilko, mora biti dušilka enaka moči žarnice, to je 15W in štarter za single spoj 220-240V.
Uporaba dušilka neustrezne moči pomei:
a.) če je dušilka prešibka, otežen ali nemogoč štart in zelo slabo svetilnost.
b.) če je premočna, nekaj % večja svetilnost od deklarirane in zelo kratka življenska doba žarnic, le nekaj 10 ur. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Freak Neznanec

|
Objavljeno: Sob Apr 17, 2010 4:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dušilka je narejena za 2 žarnici saj na njej piše: 1x 36W/ 2x 18W kar pomeni da bi morali delovati 2 15W žarnici vendar se nekoliko skrajša delovna dobra. Kupil sem jo v merkurju, rekel sem da rabim dušilko za 2 žarnici ki sem jih pokazal prodajalki. Žarnici sta popolnoma enaki, enaka sta tudi štarterja. Pri zaporedni vezavi stvar še vedno ne deluje tako kot bi "morala"?
Vezano imam natanko takole:
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.98
|
Objavljeno: Sob Apr 17, 2010 5:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Z zaporedno vezavo 2h fluorescentk je vedno težava. Še ena dušilka pa tudi ni tako draga. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
Objavljeno: Sob Apr 17, 2010 6:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Rabiš starterja za tandem spoj.
Kje jih dobiti, ne vem, so pa v nekaterih obraznih solarijih od Philipsa.
Včasih, vendar ne vedno, stvar deluje s štarterji, ki so grajeni za točno moč žarnic. Danes so ti štarterji v trgovinah eksotika, pravzaprav je že več kot 20 let tako.
Z univerzalnimi štarterji 4 - 80W ne deluje tandem skoraj nikoli ali v najboljšem traja nekaj minut, da žarnici začneta bliskati in potem po nekaj sekundah vžgeta. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LinuxFuter Član

Pridružen-a: Pon 18 Jun 2007 14:40 Prispevkov: 389 Aktiv.: 1.77 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Sob Apr 17, 2010 7:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Azrael je napisal/a: |
Z univerzalnimi štarterji 4 - 80W ne deluje tandem skoraj nikoli ali v najboljšem traja nekaj minut, da žarnici začneta bliskati in potem po nekaj sekundah vžgeta. |
Vprašanje: doma imam težave z vžigom v eni luči, kjer so notri 2x 18W sijalke v tandem spoju - nekaj sekund bliskajo, nato pa pa vžgejo. Večja "težava" je to, da imamo še eno identično luč, ki pa vžge dosti hitreje (obe luči so iste, 1 dušilka, 2 štarterja, 2 sijalke po 18W). Rešitev je torej loterija s iskanjem primernih/kompatabilnih štarterjev? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3406 Aktiv.: 14.92 Kraj: slo
|
Objavljeno: Sob Apr 17, 2010 9:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
pred kratkim sem naletel na vezavo, kjer sta zaporedno vezana kondenzator 4uF in dušilka. Najprej sem mislil, da se je nekdo zmotil, potem pa opazil, da je tudi na dušilki tako narisano. Žarnica je utripala / ni hotela vžgati, ker se je kondenzator posušil. Mogoče takšna vezava kondenzatorja in dušilke predstavlja zaporedni nihajni krog z resonančno frekv. 50Hz , kar bi naj bilo kompenzacija jalove energije za magnetenje dušilke ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.86 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Sob Apr 17, 2010 9:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri dveh žarnicah na eno dušilko kondenzator pomaga pri vžigu, ker se napetost za eno žarnico prestavi za 90°, posledično je vžig v bistvu pod enakimi pogoji kot, če bi imela vsaka svojo dušilko. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
Objavljeno: Sob Apr 17, 2010 10:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
@LinuxFuter
Da rešitev je najti ustrezne štarterje. Malenkost je odvisno tudi od žarnic, ampak največji problem so štarterji.
Če še kje stakneš 20W štarterje od tt, bodo mogoče ustrezni. Ko najdeš ustrezne štarterje, jih poskusi ohraniti čim dje., saj boš ugotovil , da jih ni bilo lahko najti. Dolgo življensko dobo štarterja se doseže tako, da se iztrošene žarnice menja takoj in ne pusti, da cele ure neuspešno poskušajo vžgati. Na ta način bodo štarterji preživeli več kompletov žarnic.
@psevdonim
Tako je. Obstaja:
- induktivni stik (kjer je samo dušilka)
- kompenziran (kjer je kondenzator dovolj velik, da kompenzira jalovo energijo dušilke)
- kapacitivni, kjer je kondenzator tako velik, da kompenzira jalovo energijo dušilke na katero je priklopljen in še dodatne dušilke v induktivnem stiku.
Poleg kompenzacije jalove energije, preprečujejo stroboskopski efekt, če je v svetilki več žarnic. Zato je prav, da se kondenzator zamenja in ne preveže oz. vrže ven, če odpove, čes saj sveti tudi brez njega. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Freak Neznanec

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Freak Neznanec

|
Objavljeno: Ned Apr 18, 2010 11:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Našel sem štarter za serijsko vezavo vendar je namenjen žarnicam od 18-22W pod njem pa je štarter primeren za moje 2 žarnici vendar nič ne piše da bi bil namenjen serijski vezavi ima pa podobne oznake.
Prosim za pomoč!!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Freak Neznanec

|
Objavljeno: Ned Apr 18, 2010 11:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Našel sem enega ki ustreza mojim žarnicam ter piše da je za serijsko vezavo...pa še ceneje ne gre;D  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sibica Član

Pridružen-a: Sob 02 Maj 2009 15:24 Prispevkov: 1097 Aktiv.: 5.58 Kraj: Vremska Dolina
|
Objavljeno: Sre Apr 13, 2011 7:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na omrežno napetost bi rad priključil 4 fluorescenčne sijalke moči 6W.
1. A se dobijo tako majhne dušilke?
2. Imam deluče vezje iz varčne žarnice-20W. A lahko priključim gor 3 sijalke vzporedno (3×6W=18W) ?
Kako naj omenjene sijalke sploh priključim? _________________ Slabih pilotov ni. So dobri ali pokojni. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.98
|
Objavljeno: Čet Apr 14, 2011 12:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
1. Včasih so se, sedaj ... bolj težka bo.
2. Ne |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 500 dni