www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Variometer kako deluje
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
gorjanc
Član
Član

Pridružen-a: Pet 16 Jan 2004 16:21
Aktiv.: 0.14

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 21, 2004 8:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

SimonS bi mogoče lahko malo opisal tisti trik z ad pretvornikom. Zanima me tudi kateri mpx si uporabil. AD pretvornik sem že naročil kot sample od dallasa. Kar se tiče logaritma si me Glab spomnil na Taylorjeve vrste sedaj moram samo poiskati razvoj za logaritem.

Nazadnje urejal/a gorjanc Pon Avg 23, 2004 3:09 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
G-Lab
Član
Član

Pridružen-a: Sob 12 Jul 2003 9:44
Aktiv.: 0.76
Kraj: Jesenice

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 22, 2004 9:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Taylorjevo vrsto sem imel v mislih preje samo, nisem se spomnil imena. Tukaj je razvoj:

Tisto drugo foro, da dobiš izračunan logaritem precej hitreje pa še nisem našel.
LP

taylor logaritem.gif
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.11 KB
 Pogledana:  7337 krat

taylor logaritem.gif

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.12
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 23, 2004 3:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ziv
Saj ni posebna finta. Samo v formulo sem vnesel podatek iz trenutne napetosti na MPXS4100. Evo se formula (del programcka za bascom):
'formula za preracun izhodne napetosti v mbar
X1 = X / X2 'izhodna napetost / napetost napajanja MPX !
X1 = X1 + 0.152
X1 = X1 / 0.01059
X1 = X1 * 10 'da dobimo mbar

.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70796.29

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 23, 2004 4:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.12
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 24, 2004 5:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanimiva resitev!
Vsekakor si bom zapomnil. Ce miris samo razliko zracnega tlaka je to OK resitev, saj ti sprememba napetosti ne pomeni napake v izracunu. Problem pa je, ker ce hoces izracunati tlak moras poznati tocno napetost na senzorju. Glej formulo.

.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 24, 2004 11:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.92
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 25, 2004 3:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MarE69,

Na vaši spletni stani sem zasledil, da proizvajate kup zanimivih senzorjev. Nikjer pa nisem zasledil, če imate tudi maloprodajo, pa kak cenik.

.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 26, 2004 8:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.92
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 26, 2004 2:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Osebno so mi zanimivi senzorji za rabo na področju industrijskega vzdrževanja (gotove izvedbe) kot stikala ter z analognim izhodom. Z medij zrak (tlak, podtlak) ter para (tlak)
gorjanc
Član
Član

Pridružen-a: Pet 16 Jan 2004 16:21
Aktiv.: 0.14

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 19, 2004 10:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ponovno lep pozdrav. Odločil sem se da bom naredil variometer, vendar sem po dolgem načrtovanju ugotovil da navadni senzor za pritisk preprosto ni dovolj natančen, saj se pri jadralnem padalstvu potrebuje natančnost 0.1 m/s (to je hitrost dviganja ali spuščanja) če bi to hotel izmeriti z višinomerom ki ima max ločljivost 1m bi trajalo 10s kar je odločno preveč. No na internetu sem poiskal kako imajo zadevo rešeni profesonalni inštrumenti našel sem tole:

http://home.att.net/~jdburch/systems.htm

bolj proti sredini strani je opisana principelna naprava. Sedaj pa me zanima če kdo ve kje dobiti podbno napravo samo da je elektronska.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
The Edge
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 23 Nov 2005 14:27
Aktiv.: 0.02
Kraj: študent

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 23, 2005 2:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

zdravo!

Tema je že malo zastarela, ampak vseeno...

A je potem ratalo kaj iz tega projekta? Jaz bi si tudi naredil svoj variometer, pa me zanima, če je komu uspelo narediti kvalitetnega? Potreboval bi ga za jadralno padalstvo, torwej more biti zelo natančen 0,1m/s, ali pa samo 1m/s.

lp
gašper
Nazaj na vrh
pingo
Član
Član

Pridružen-a: Pet 18 Nov 2005 9:48
Aktiv.: 0.19

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 24, 2005 1:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ola
V prlogi je slika fabriškega variometra. Ta ima dva senzorja za tlak in GPS modul.
Na sliki je viden en senzor za tlak drugi pa je skit pod ploščico na levi strani.
Spremembo tlaka zajema na 1/2 sekunde, ali več (je nastavljivo)
Reagira pa že, če ga dvigneš za 5cm.
lp
miha

variometer.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  variometer.pdf
 Velikost datoteke:  149.31 KB
 Downloadano:  41 krat

Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 18, 2006 6:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da še jaz malo pobrišem prah iz te teme ... Smile

Glede na to kar sem prebral v tej temi ni možno naredit enostavnega višinomerja brez GPSa ali kalibriranja na znano točko višine ... tukaj je osnovni problem variranje zračnega pritiska zaradi vremena.
Se motim Question
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.42
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 18, 2006 6:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne motiš se
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.04
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 18, 2006 7:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne, motiš se.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni