|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Sibica Član

Pridružen-a: Sob 02 Maj 2009 15:24 Prispevkov: 1097 Aktiv.: 5.58 Kraj: Vremska Dolina
|
Objavljeno: Pet Apr 30, 2010 7:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Definitivno
Skoraj vsako kupljeno stvar sem že majhen predelal, ker mi je pač nekaj manjkalo.
Eno tak skuter sem že dolgo nazaj izdelal in mi je bil užitek ob izdelavi. Tudi izdelek je bil super.
Za propeler sem dobil informacije o ceni. Cena je 22€. Mislil sem da bo precej več (30-50€).
Sedaj razmišljam da bi dal 2 ter jih zamaknil za 90° tako da bi bilo kot 4-kraki propeler. Obstoječi ima 2 kraka.
Razmišljal sem tudi, da bi dal propeler v debelo cev, da bi nastal nekakšen jet-pogon. A je vredu ali je bolje narediti samo kletko okoli propelerja.
Bistvene razlike pomoje ni, bolj zaradi figure.
A bo 1kW dovolj?
Propelerje bi gnal z cca. 1000 rmp? kaj mislite?
Kaj se vam zdi ta ideja?
Aly A mogoče veš kakšno moč imajo motorji teh sea-doo -jev?
Ro-bi
Lahko mogoče kak link? Jaz nikjer ne najdem reduktorjev za ladijske modele
Lp in hvala za odgovore.
_________________ Slabih pilotov ni. So dobri ali pokojni. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.99
|
Objavljeno: Pet Apr 30, 2010 8:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jet je dobra zadeva za pogon (rabiš manjše količine vode) vendar pa dvigne ves mulj, če se premikaš po dnu.
2 manjša propelerja, ki se vrtita v nasprotnih smereh bi bila boljša kakor en sam, večji, med drugim tudi zato da se sama zadeva ne vrti v nasprotni smeri pogona.
Če pa že imaš 2 pa lahko tudi krmiliš, kam boš šel.
EDIT: Olepšava
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sandi9 Član

Pridružen-a: Ned 25 Apr 2010 17:50 Prispevkov: 13 Aktiv.: 0.07 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pon Maj 03, 2010 3:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pyr0Beast je napisal/a: |
Jet je dobra zadeva za pogon (rabiš manjše količine vode) vendar pa dvigne ves mulj, če se premikaš po dnu.
2 manjša propelerja, ki se vrtita v nasprotnih smereh bi bila boljša kakor en sam, večji, med drugim tudi zato da se sama zadeva ne vrti v nasprotni smeri pogona.
Če pa že imaš 2 pa lahko tudi krmiliš, kam boš šel.
EDIT: Olepšava |
Ja, tole bi bilo res idealno, varianta Volvo Pentinega Duopropa oz. Merc Bravo Three... Samo bo pa pomoje VELIK problem z izdelavo koaksialnih gredi za pogon propelerjev... Pa še propelerje moraš dobiti povsem enake z levim in desnim korakom, kar pa bo zagotovo nemogoče!
4 kraki propeler bo dal večji potisk (vlek), kar pomeni boljši pospešek, če bo seveda motor zmogel navor, ki bo za to potreben... Končna hitrost bo ostala nespremenjena.
Za izračun potrebnih vrtljajev propelerja boš moral najprej vedeti kakšen je korak propelerja. Brez tega je čisto brez veze ugotavljat koliko mora biti... Tako na oko pa bi rekel, da jih Sea-Doo zagotovo nima več kot 1000, prej bi rekel kakšnih 600 do 800...
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.82 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Pon Maj 03, 2010 5:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prvo se usedi in naredi kak izračun kaj sploh potrebuješ
nato premisli koliko denarja si pripravljen žrtvovati cca 400€+
nato premisli ali boš izumljal toplo vodo
nato obišči spletne strani proizvajalcev
preglej asortima rezervnih delav za že obstoječe scooterje (najenostavneje in najpametneje je nabaviti kompletno mehaniko zadnjega pogonskega dela )
V NORIKu lahko povprašaš po ljudeh ki so te stvari že delali (prototip je v piranu )
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
tec20scooter.pdf |
Velikost datoteke: |
664.63 KB |
Downloadano: |
36 krat |
_________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59 Prispevkov: 1881 Aktiv.: 9.04 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pon Maj 03, 2010 6:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sicer so pa ti podvodni "skuterji" že od 350 Eur navzgor.
LpA
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sibica Član

Pridružen-a: Sob 02 Maj 2009 15:24 Prispevkov: 1097 Aktiv.: 5.58 Kraj: Vremska Dolina
|
Objavljeno: Pon Maj 03, 2010 6:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Obelix je napisal/a: |
Sicer so pa ti podvodni "skuterji" že od 350 Eur navzgor.
LpA |
Sem videl ja. A kaj ko so tako " šlampasto" narejeni.Poleg tega imajo slabe zmogljivosti:
-300W KRTAČNI !! motor
-svinčene baterije
- stopenjska regulacija - sam bi naredil brezstopensko.
Zaenkrat je z stroški tako:
Motor: 25-40€ (nisem še izbral pravega) - ko dobim reduktor bom izbral...
Baterije: Zaenkrat bom naredil Li-Po paket 4× 5-6S 20Ah, cena 100-120€ , ko bo vse delovalo bom naredil še en paket ( mogoče 2)
Propeler: Uporabil bom propeler podvodnega skuterja SeaDoo-explorer (najmočnejši model), cena 22€. Najverjetneje bom uporabil 2, ki bosta montirana na isti osi.
Ko grem po propeler (ta ali nasledni teden) bom povprašal še po prenosih. Prav tako bom, ko bo propeler doma, naredil par izračunov ter določil obrate, moč motorja.
Celotno ohišje bi naredil iz inoxa, vendar bi moral variti pri sosedu, ki ima potrebne stroje.
Zato sem razmišlal, da bi kar sam naredil z jekla,železa, pleha ter dal na koncu eloksirati.
Cena vsega skupaj do sedaj znese cca. 210€ .
Hvala vsem skupaj za odgovore in se priporočam še za kakšen koristen nasvet
Lp, Alen.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pobesneli Član

Pridružen-a: Sre 02 Jan 2008 1:24 Prispevkov: 1070 Aktiv.: 5.03 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Pon Maj 03, 2010 7:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če boš to uporabljal v slani vodi, boš moral precej precej dobro pobarvat da ti ne bo zarjavelo. Če boš uporabljal inox pa ga moraš uporabiti tistega z oznako 316, ki je namenjen za slano vodo. Je pa res da je cena takega inoxa precej dražja od železa, kakšno leto nazaj je odkar smo kupovali tak inox, mislim pa da je nekje 7 krat dražji od železa.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.05 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Pon Maj 03, 2010 8:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Primeren motor z reduktorjem + regulator (!) te bo prišel precej več kot 40 EUR - vsaj če misliš kaj spodobnega uporabit.
LP, Grega
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sibica Član

|
Objavljeno: Pon Maj 03, 2010 8:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
mucek je napisal/a: |
Primeren motor z reduktorjem + regulator (!) te bo prišel precej več kot 40 EUR - vsaj če misliš kaj spodobnega uporabit.
LP, Grega |
Za tistih 40€ je bilo mišljen sam motor, brez reduktorja ter regulatorja.
Regulator bo še dodatnih 20€, za reduktor pa računam da bo kar drag
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.99
|
Objavljeno: Tor Maj 04, 2010 2:48 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Ja, tole bi bilo res idealno, varianta Volvo Pentinega Duopropa oz. Merc Bravo Three... Samo bo pa pomoje VELIK problem z izdelavo koaksialnih gredi za pogon propelerjev... Pa še propelerje moraš dobiti povsem enake z levim in desnim korakom, kar pa bo zagotovo nemogoče! |
Sam sem te zadeve pred časom razmišljal narediti s impelerjem.
Sam pogon je zalit v plastiko.
Magnet in propeler pa povezana na skupno os. To lahko voda BP zalije.
Če imaš mikrokontroler lahko tudi kompenziraš nesimetričnost pogona.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
milan62 Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19 Prispevkov: 2391 Aktiv.: 10.09 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Tor Maj 04, 2010 3:50 am Naslov sporočila: |
|
|
stranaboy je napisal/a: |
Baterije: Zaenkrat bom naredil Li-Po paket 4× 5-6S 20Ah, cena 100-120€ |
Kje se dobijo Lipo baterije za tako ceno ?
LP
_________________ Wasting time online since 1999 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sibica Član

|
Objavljeno: Tor Maj 04, 2010 6:37 am Naslov sporočila: |
|
|
#KLIK#
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tidra Član

Pridružen-a: Sre 14 Maj 2008 20:36 Prispevkov: 186 Aktiv.: 0.89 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Maj 10, 2010 8:43 am Naslov sporočila: |
|
|
Pa upam da nisi pozabil na to, da v normalen ali dober kupljen podvodni skuter lahko roko vtakneš v propeler in se ti nič ne zgodi, ker se motor takoj ustavi,...
LP
I.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sibica Član

|
Objavljeno: Pon Maj 10, 2010 10:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Tidra je napisal/a: |
Pa upam da nisi pozabil na to, da v normalen ali dober kupljen podvodni skuter lahko roko vtakneš v propeler in se ti nič ne zgodi, ker se motor takoj ustavi,...
LP
I. |
"Normalen ali dober podvodni skuter" ima okoli propelerja mrezo, ki to preprecuje.
Prav tako bo imel tudi moj.
Trenutno se je zataknilo pri reduktorju. Kontaktiral sem podjetje, ki prodaja industrijske reduktorje, a nimajo primernega. Ce ima kdo kak namig kje bi dobil kaj primernega, se priporocam.Prestavno razmerje 1:12 - 1:15 . Reduktor iz baterijskega vrtalnika bi bil super, ampak ni dovolj mocan.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sscott Član

Pridružen-a: Pet 10 Jul 2009 12:11 Prispevkov: 1133 Aktiv.: 5.84 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Pon Maj 10, 2010 1:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
tehimpex
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni