|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
matjay Član

Pridružen-a: Pon 06 Dec 2004 22:07 Prispevkov: 537 Aktiv.: 2.26 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Maj 09, 2010 12:11 pm Naslov sporočila: Merilnik porabe el. energije |
|
|
V Lidlu sem kupil merilnik porabe el. energije. Zna meriti napetost, tok, moč, cos fi in porabo. Malo sem prestavljal na različne porabnike. Računalnik porabi cca 100W in je cos fi 0,8. Ugasnjen ima stalno porabo cca 3W.
Varčna sijalka, tista, ki jo je delil elektro ima porabo 21W in cos fi 0,7.
Navadna flourescencna svetilka ima cos fi 0,5 ker nima vgrajenega kondenzatorja.
Majhna zadeva za 10EUR zna veliko uporabnih meritev. Res je točnost meritev vprašljiva, vendar zanimivi rezultati. Posebno cos fi.
LP
Matjaz |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.00
|
Objavljeno: Ned Maj 09, 2010 12:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Čisto realne meritve, vsaj kar se razmerij tiče (kolikšna je absolutna točnost je sicer druga stvar, a za domače potrebe tudi 15% ni krize).
Nič pa ne pišeš o cos fi, na katero stran ga vleče, induktivno ali kapacitivno. Switcherji gredo sicer na kapacitivno stran, navadni transformatorji in motorji pa kontra.
Itak pa te doma cos fi dejansko ne zanima, ker itak plačuješ samo delovno moč. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.98
|
Objavljeno: Ned Maj 09, 2010 1:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Super. Tako nameri kakor ima cosfi tak porabnik. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Unknown_User Član

Pridružen-a: Tor 03 Nov 2009 13:31 Prispevkov: 481 Aktiv.: 2.53 Kraj: UFO iz Butal pri T''minu
|
Objavljeno: Ned Maj 09, 2010 1:59 pm Naslov sporočila: Re: Merilnik porabe el. energije |
|
|
matjay je napisal/a: |
V Lidlu sem kupil merilnik porabe el. energije. Zna meriti napetost, tok, moč, cos fi in porabo. Malo sem prestavljal na različne porabnike. Računalnik porabi cca 100W in je cos fi 0,8. Ugasnjen ima stalno porabo cca 3W.
Varčna sijalka, tista, ki jo je delil elektro ima porabo 21W in cos fi 0,7.
Navadna flourescencna svetilka ima cos fi 0,5 ker nima vgrajenega kondenzatorja.
Majhna zadeva za 10EUR zna veliko uporabnih meritev. Res je točnost meritev vprašljiva, vendar zanimivi rezultati. Posebno cos fi.
LP
Matjaz |
Lahko še meni kdo nabavi en kos zame? Sicer se bi to slišalo malo čudno, ampak škoda to naročiti sestri, ker mi lahko namesto tega nabavi "žakelj makaronov", pač niso vsa dekleta tehnični tip v nulo.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GregorN Član

Pridružen-a: Tor 20 Nov 2007 7:48 Prispevkov: 1162 Aktiv.: 5.43 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Ned Maj 09, 2010 2:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kolikor sem se pogovarjal z profesorjem, je delal par meritev z temi merilci energije ter primerjal z U-I metodo in ostalimi metodami ter je prišel do zaključka, da so ti čeprav poceni merilci dokaj natančni toda mora merjenec porabiti vsaj nekaj 10W recimo da se omejiš na 50W< bo meritev točna pod to pa bodo precej velika odstopanja. _________________ LP! Gregor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.98
|
Objavljeno: Ned Maj 09, 2010 3:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Da. Tam na ~5W so natančni.
Na tiste decimalke se ne gre zanašati. Dasiravno pa pravilno prikažejo padec porabe (moč je nižja) in gredo dol in ne gor.
Tale ki so ga delili od GENi je hitrejši od prejšnjih serij - EKM265 ali nekaj podobnega (tipke so fuč narejene - odpreti, pobrusiti, zapreti), plastika je ista.
Prikaže porabo že po sekundi ali dveh. Tisti je rabil kake 10s.
Samo pri nizki porabi (20W) včasih prikaže kar 0W ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matjazp Član

Pridružen-a: Sre 02 Apr 2008 14:50 Prispevkov: 113 Aktiv.: 0.54 Kraj: Blejska Dobrava
|
Objavljeno: Čet Maj 13, 2010 7:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri merjenju moči nelinearnih bremen (usmernik računalnika, varčna žarnica) je potrebno malo preveriti predvsem cos fi, saj pri takih porabnikih oblika toka ne posnema oblike napetosti. Problem oz. odstopanje cos fi nastane predvsem pri instrumentih ki cos fi določijo pri prehodu napetosti in toka preko 0. Lahko se zgodi da se cos fi kar hitro spreminja in menja kapacitivno in induktivno porabo. Če pa instrument izračuna cos fi kot razmerje med delovno in navidezno močjo pa ne bi smelo biti teh težav. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni