|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Jarc Član

Pridružen-a: Ned 24 Jan 2010 18:20 Prispevkov: 273 Aktiv.: 1.46 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Maj 16, 2010 10:08 am Naslov sporočila: Kje v ljubljani kupit BGA cinove kroglice |
|
|
Kako se pravilno reče po slovensko nimam pojma verjamem pa da jih 99% tukaj ve kaj imam v mislih. BGA SOLDER BALLS
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.05 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Ned Maj 16, 2010 10:21 am Naslov sporočila: |
|
|
Pr drugmu znamnu desn
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jarc Član

|
Objavljeno: Ned Maj 16, 2010 10:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovor ampak kroglic ne najdem na tem linku.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 12.00 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Ned Maj 16, 2010 10:52 am Naslov sporočila: |
|
|
BGA kroglice za spajkanje.
_________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.05 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Ned Maj 16, 2010 11:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Se opravičujem, izgleda da spadam v tisti odstotek. Sem našel tole sliko in zamenjal s tistim na linku.
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gaborp Član

Pridružen-a: Sob 16 Jul 2005 9:54 Prispevkov: 63 Aktiv.: 0.27 Kraj: Škofja Loka / Tržič
|
Objavljeno: Ned Maj 16, 2010 11:49 am Naslov sporočila: |
|
|
Ali lahko natančneje razložiš kaj bi rad kupil in za kaj to potrebuješ.
BGA (Ball Grid Array) ja namreč tip ohišja za elektronske komponente, ki ima na spodnji strani kroglice cina, katere se tekom pretaljevanja (spajkanja) zaspajkajo na pade na tiskanini in tako vzpostavijo električni stik med elektronsko komponento in vezjem.
Spodnja stran BGA komponente je v bistvu tiskanina s padi, na katerih je cin (kroglice), ki jih naredijo tako, da na pade s šablono nanesejo spajkalno pasto, ki jo nato pretalijo. Torej teh kroglic niti slučajno ne boš dobil v obliki, ki bi jo lahko prijel v roko.
http://www.siliconfareast.com/bga.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Ball_grid_array
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jarc Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gaborp Član

Pridružen-a: Sob 16 Jul 2005 9:54 Prispevkov: 63 Aktiv.: 0.27 Kraj: Škofja Loka / Tržič
|
Objavljeno: Ned Maj 16, 2010 2:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz te še vedno ne razumem kaj želiš doseči.
Ali želiš čip prispajkati nazaj na vezje?
Sem naredil kar nekaj reworkov BGA komponent, vendar sem vedno star čip zamenjal z novim.
Pade na TIV sem očistil z vročim spajkalnikom in spajko, ki je vsebovala svinec (nižja temperatura tališča), tako da sem s spajkalnikom večjo količino spajke peljal čez vse pade, da sem dosegel kolikor toliko enakomeren nanos spajke na njih. Nato sem pade namazal s flux-om, nanj položil novo komponento in dal pretaliti v vapourphase reflow, v primeru da so bile na vezju THT komponente pa sem čip zaspajkal z PDR IR reworkom.
Na pripeti sliki se vidijo očiščeni padi, ki so že namazani s flux-om preden sem položil nov čip.
Če delaš rework ti priporočam, da na tiskanini narediš enako.
Kakšno opremo imaš na razpolago?
Če želiš pomoč prosim natančno opiši kaj bi rad naredil. Iz do sedaj napisanega vsaj jaz ne znam razbrati tvojih namenov, ugibati pa sem se tudi že naveličal.
Opis: |
Očiščeni BGA padi na tiskanem vezju pred polaganjem nove komponente. |
|
Velikost datoteke: |
310.75 KB |
Pogledana: |
21 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gaborp Član

|
Objavljeno: Ned Maj 16, 2010 2:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
V primeru, da nimaš novega čipa lahko pade na njem poizkusiš očistiti na enak način, kot sem ga opisal zgoraj, ter nato direktno nanj nanesti pasto s pomočjo šablone. Vendar obstaja velika verjetnost da boš čip uničil zaradi temperaturnega šoka.
Podobno sem delal s QFN komponentami, razlika je bila le v tem, da so bile komponente nove.
|
163.38 KB |
4 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jarc Član

|
Objavljeno: Ned Maj 16, 2010 2:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Gre za grafiko od prenosnika, bil je slab stik in če sem malo stisnil je zadeva delala, vzel sem čip dol z matične ga očistil na enak način kot si opisal.
Imam vse potrebno orodje in pripomočke, le eno težavo sem imel, vedno ko sem naredil reball (star čip in nove kuglice) so se mi ne nekaj mestih zlepile-stalile med seboj, kar je isto kot ne bi naredil nič. Zdej mi je nekako uspelo izvest da se kuglice ne zlijejo med seboj, mi pa jih počasi zmanjkuje. Lahko jih naročim s kitajske, ni problem, problem je ker bo trajalo da paketek pride do nas, zato sprašujem če se da kje pri nas dobiti te kuglice.
Verjetno so tiste z nizkim tališčem zame bolj primerne ? Imaš kak predlog ?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70797.30
|
Objavljeno: Ned Maj 16, 2010 3:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
|
394.58 KB |
72 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jarc Član

|
Objavljeno: Ned Maj 16, 2010 3:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sej bi samo nimam tolk drata pri roki
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gaborp Član

|
Objavljeno: Ned Maj 16, 2010 3:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Počasi me postaja jasno kaj počneš.
Torej uporabljaš postopek, ki je viden v tem filmu http://www.youtube.com/watch?v=97nxZwHG5bA, kroglice, ki jih iščes so vidne v 6-i minuti videa.
Moram priznati, da tega postopka še nisem uporabljal, izgleda uporabno.
Močno dvomim, da boš pri nas, lahko pa vprašaš pri AmTest-u.
Kolikokrat pa si čip že segrel?
MarE69: Ali gre za isti čip, ki si ga zadnjič poizkusil zaspajkati na doma nerejeno tiskanino? za iznajdljivost, je prav zanimivo za videti.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70797.30
|
Objavljeno: Ned Maj 16, 2010 4:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jarc Član

|
Objavljeno: Ned Maj 16, 2010 4:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja postopek je precej podoben, le da imam jest konzolo kjer čip vpneš in čez položiš šablono, ostalo je pa isto. No men je delal težave to ker so se kuglice stopile med sabo, ker sem ne vem kolkrat probal preden mi je ratalo ko treba, sem ponucu precej kuglic
Aja čip je itak že zanič kej mu je zvrha odpadlo že ene par elementov, ampak za trening je pa še dober.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni