|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
glavca Član

Pridružen-a: Sre 26 Nov 2008 9:19 Prispevkov: 138 Aktiv.: 0.68
|
Objavljeno: Pon Maj 24, 2010 10:36 am Naslov sporočila: Impulz tipke v preklop stanja za TIG (2T v 4T) |
|
|
Živjo
Zanima me, katera je najenostavnejša varianta vezja, da bi z klikom tipke vklopil in z ponovnim klikom izklopil recimo rele.
Kupil sem en nov TIG in nima variante prklaplanja med 2T in 4T varianto, zato moraš ves čas varjenja tiščati tipko, ko pa jo spustiš, se zaključi proces. Zadeva je precej sitna, sploh ker sem se na večjem TIG-u že navadil da tipko klikneš in z ponovnim klikom ustaviš proces. Tudi precej manj natančen si, če si prisiljen ves čast z enim prstom tiščati tipko na gorilniku....
Hvala za odgovore
Lep pozdrav Jože |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebastjan.kamensek Član

Pridružen-a: Sob 26 Jul 2008 11:04 Prispevkov: 1029 Aktiv.: 5.00 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: Pon Maj 24, 2010 10:55 am Naslov sporočila: |
|
|
Veliko manj se boš zaje***al če daš čisto navadno stikalo. Če je v eni poziciji je vključena ena funkcija, če je v drugi je vključena druga finkcija. Če bi hotel elektronsko rešitev (ki je v tem primkeru kompleksnejša in pa dražja) bi lahko prabil mikrokontroler , flip flop in še in še je možnosti realizacije. Vendar naj te opozorim, rabil boš enosmerno napetost, nato še stabilizatorje in šele na to elektronsko vezje in nato verjetno nek rele. Se ne izplača komplicirat. Obstajajo tudi take tipke, ki delujejo na principu kemičnega svinčnika. Enkrat pritisneš ostane v enem položaju (svinčnik dela) ko pritisneš še enkrat se ugasne. Če me spomin ne vara, sem jih zadnjič videl celo za 230V napetosti. Nato ti sledi samo še nek rele, ki bo preklapljal stanja.
Če pa sem prav razumel kakšno je obstoječe stanje, pa lahko obstoječo tipko samo zamenjaš z tako kot sem jo opisal zgoraj in je problem rešen.
Vendar če bi realiziral jaz, bi sigurno dal neko stikalo magari klecno ali celo grebenasto, zato da se jasno vidi pozicija stikala (čeprav bo kar se električnih veličin tiče skoraj sigurno močno predimenzionirano).
l.p. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
glavca Član

|
Objavljeno: Pon Maj 24, 2010 12:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Signali so na digitalnem nivoju, dodal bi stikalo, tako da bi izbiral 2T za plazmo in 4T za TIG. Načeloma napajanje ni panike, itak je že v inverterju, mikrokontroler nima smisla za tako enostavno zadevo, bolj ali obstaja kak namenski čip kot recimo ne555 ali kaj podobnega analognega ?
l.p. Jože |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebastjan.kamensek Član

Pridružen-a: Sob 26 Jul 2008 11:04 Prispevkov: 1029 Aktiv.: 5.00 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: Pon Maj 24, 2010 1:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Našel sem tole shemo. Drugače pa išči pod one button switch.
shema
l.p. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
glavca Član

|
Objavljeno: Pon Maj 24, 2010 2:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tnx, to sem rabi....  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sscott Član

Pridružen-a: Pet 10 Jul 2009 12:11 Prispevkov: 1133 Aktiv.: 5.83 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Pon Maj 24, 2010 2:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
ali še bolj enostavno
bistabilni rele |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebastjan.kamensek Član

|
Objavljeno: Pon Maj 24, 2010 3:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
sscott je napisal/a: |
Bistabilni rele |
Da res dalo bi se, vendar bi moral biti bistabilni rele z eno tuljavico. Obstajajo tudi z dvema, ki pa v tem primeru ne pridejo v poštev.
Malo sem pobrskal po trgovinah zate in jih našil na farn*lu. Cene se gibljejo od 1,2€ pa vse od 15€ odvisno za kakšno moč jih potrebuješ. Išči pod bistable relay.
l.p. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3406 Aktiv.: 14.92 Kraj: slo
|
Objavljeno: Pon Maj 24, 2010 9:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
a ni s tem mišljen čisto navaden impulzni rele, ki ga dobiš v vsaki elektro trgovini - prvi impulz na tuljavo ga vklopi, drugi izklopi, itd. Priklopiš ga lahko na 230VAC ali 110VDC |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tibi Član

Pridružen-a: Tor 16 Dec 2003 11:08 Prispevkov: 253 Aktiv.: 1.07 Kraj: bukovje
|
Objavljeno: Pon Maj 24, 2010 10:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
sebastjan.kamensek je napisal/a: |
Našel sem tole shemo. Drugače pa išči pod one button switch.
shema
l.p. |
Tole bo delovalo pri varjenju brez VF vžiga. Pri VF vžigu pa bodo logična vrata dobesedno ponorela.
L.P. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.00
|
Objavljeno: Pon Maj 24, 2010 10:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se pridružujem zadnjima odgovoroma.
Navaden impulzni rele, ki jih veliko uporabljajo po stopniščih in se ga dobi (kupi) v vsaki spodobni trgovini z elektromaterialom bi moral ustrezat. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebastjan.kamensek Član

|
Objavljeno: Čet Maj 27, 2010 2:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
tibi je napisal/a: |
Tole bo delovalo pri varjenju brez VF vžiga. Pri VF vžigu pa bodo logična vrata dobesedno ponorela. |
Vidiš na to pa še pomislil nisem. Da res je. Lahko bi se stanje na izhodu spreminjalo skoraj poljubno zaradi vf motenj. Tako da bo sigurno rele prava rešitev zate.
l.p. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni